Ένα παιχνιδι Ρόλων

 

                                         ΠΑΙΧΝΙΔΙ   ΡΟΛΩΝ 

  Το  παιχνίδι ρόλων  είναι ένα  εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό  παιχνίδι  που  αποτελεί  μεθοδολογία  προσέγγισης  των  προγραμάτων  περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης. Μέσα  από τη  δραματοποίηση  μιας  πραγματικής  ή  φανταστικής  ιστορίας οι  μαθητές: 

  1.Κατανοούν  το  πρόβλημα  και τους  εμπλεκόμενους σε αυτό φορείς. 

  2.Αντιλαμβάνονται πώς αντιδρούν άτομα και φορείς σε καθορισμένες καταστάσεις. 

  3.Σκέφτονται, λαμβάνουν πρωτοβουλίες, επικοινωνούν λεκτικά χρησιμοποιώντας διάλογο. 

  4.Καταλαβαίνουν  ότι η προστασία του περιβάλλοντος  είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή  προσπάθεια από τον καθένα και από όλυς μας. 

   5.Συνεργάζονται στη λήψη της απόφασης, αφού αναλύσουν τις συνέπειες της κάθε προτεινόμενης επιλογής. 

    6.Ευχαριστεί ιδιαίτερα τα παιδιά, διότι τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «μεγάλοι» και να εκφράσουν τη γνώμη τους. 

    Στην αρχή του  παιχνιδιού  και εφόσον το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί  μέσα από άλλες δραστηριότητες του προγράμματος,  οι μαθητές: 

   ? μελετούν το  σενάριο

   ? χωρίζονται σε ομάδες (οι κάτοικοι, οι οδοκαθαριστές, εκπρόσωποι της οικολογικής οργάνωσης και εργαζόμενοι στο δήμο μαζί με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας) . 

    Η κάθε ομάδα ετοιμάζει και φορά το σηματάκι της  αναλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο  ρόλο. Ακολουθεί συζήτηση για την οργάνωση των επιχειρημάτων και ορισμός εκπροσώπου για τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των άλλων ομάδων.  

 

 

 

   Οι εκπρόσωποι συγκεντρώνονται στον καθορισμένο χώρο (την υποτιθέμενη αίθουσα  εκδηλώσεων του Δήμου Καλλίπολης) και κάθονται  στις θέσεις τους με τις καρτέλες  όπου αναγράφεται ο ρόλος τους και το ονοματεπώνυμό τους. Η συζήτηση ξεκινά και καθώς  αυτή εξελίσσεται , συμπληρώνεται το δέντρο των αποφάσεων

    Υπάρχει και ρόλος  «χειριστή κάμερας»  του τηλεοπτικού σταθμού  ενώ όλοι οι δημότες μπορούν να παρακολουθούν απευθείας και να παρεμβαίνουν. 

   Το παιχνίδι ολοκληρώνεται σε δύο διδακτικές ώρες.

ΣΕΝΑΡΙΟ

Η Καλλίπολη είναι μια πόλη, που βρίσκεται σε μια αξιοπρόσεκτη τοποθεσία, μεταξύ ενός κατάφυτου βουνού και μιας μαγευτικής ακτής.

Τελευταία όμως ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να αυξηθεί επίσης υπερβολικά η ημερίσια ποσότητα απορριμάτων. Η χωματερή που ήδη υπάρχει στη δυτική πλευρά του βουνού, δεν επαρκεί πλέον για να συνεχίσει να δέχεται την καύση των σκουπιδιών, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ηπόλη λοιπόν αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα!

Ο δήμος Καλλίπολης προτείνει να ανοίξει κι άλλη χωματερή στην ανατολική πλευρά του βουνού. Η ανακοίνωση όμως αυτής της πρόθεσης πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις. Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια θα βρεθούν κοντά στη νέα χωματερή, αρνούνται να επιτρέψουν τέτοια υποβάθμιση της συνοικίας τους. Επιπλέον, οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου, οι οδοκαθαριστές, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν τα απορρίματα. Ισχυρίζονται ότι τα οχήματα δεν επαρκούν και οι κάδοι, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση, είναι συνεχώς "ξεχυλισμένοι". Ζητούν να γίνουν νέες προσλήψεις εργατών και αυξήσεις στους μισθούς τους. Επίσης η οικολογική οργάνωση "Η ΦΥΣΗ" που εδρεύει στην περιοχή, προειδοποιεί για τους κινδύνουςτόσο στην ανθρώπινη υγεία, όσο και στο φυσικό περιβάλον. Αντιτίθεται στην καύση των σκουπιδιών και προτείνει άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμάτων.

Ο δήμαρχος της πόλης, κύριος Ευμενίδης, μελετόντας την κατάσταση, αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη εκπροσώπους των κατοίκων, της οικολογικής οργάνωσης και του τμήματος καθαριότητας του δήμου, του υπέυθυνου αντιδημάρχου καθώς και οδοκαθαριστών. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και η ημερομηνία καθορίστηκε.

Την πορεία των διαπραγματεύσεων καλύπτει απευθείας ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός "Ο ΕΡΜΗΣ", καθώς όλοι οι καλλιπολίτες αναμένουν τις εξελίξεις...