ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ  ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧH ΣTA  ΚΛΑΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

 περπατώντας στο μονοπάτι του ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΥ 

    Στο 4ο χιλιόμετρο του δρόμου από το Γραμματίκειο γυμνάσιο Πτελεού Μαγνησίας προς το χωριό Αχίλλειο βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος της 'Γρίτσας'. Στους πρόποδες του λόφου 'Γρίτσα', έχει  ανασκαφθεί ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος C και λίγα μέτρα (250) νοτιότερα από αυτόν ο Μυκηναϊκός θολωτός τάφος Α.
    Το μονοπάτι του Πρωτεσίλαου είναι ένας αρχαιολογικός -περιβαλλοντικός περίπατος μήκους 1. 350 μέτρων, που μας ξεναγεί τόσο στους θολωτούς τάφους που υπάρχουν στη περιοχή, όσο και πάνω στο λόφο 'Γρίτσα' όπου πιθανολογείται ότι υπήρχε ο ομηρικός Πτελεός.
    Παράλληλα δρασκελίζοντας όλο το λόφο και περνώντας στη περιοχή της Λειχούρας -από την άλλη μεριά του λόφου-, έχουμε την ευκαιρία να διασχίσουμε ένα μέρος του ομώμυνου υδροβιότοπου. Το τέλος του μονοπατιού μας βρίσκει στις πηγές που αναβλύζουν μέσα από το βράχο του λόφου και τροφοδοτούν ασταμάτητα το μικρό ποταμάκι που διασχίζει τον υδροβιότοπο.
   Ο επισκέπτης  μπορεί  να  περπατήσει στο μονοπάτι  ξεκινώντας είτε από  τον θολωτό τάφο C και να καταλήξει στις πηγές, περνώντας πάνω από το λόφο 'Γρίτσα', είτε από τις πηγές (από τον υδροβιότοπο Λειχούρα) και να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.
    Μέσα από το διάβα του μονοπατιού θα ταξιδέψουμε και στο βασίλειο του Πρωτεσίλαου, μυθικού θεού-ήρωα του ομηρικού Πτελεού.
    Θα τον ακολουθήσουμε, αναπαριστώντας στο μυαλό μας, το μυθικό βασίλειό του  ( λόφος 'Γρίτσα' ), την εκστρατεία του στη Τροία, με αφετηρία για τα 40 του πλοία τα παράλια του κόλπου  (ακτές Λειχούρας ), τη δοκιμασία που του επέβαλε η θεά Άρτεμης (πηγές της Λήθης ), την άφιξή του στον Κάτω κόσμο (θολωτοί τάφοι) και στην αέναη αναζήτησή του για την αγαπημένη του και το φως (από τους θολωτούς τάφους προς το φως της 'Γρίτσας').
    Περπατώντας στο μονοπάτι του Πρωτεσίλου αναζητάμε τους μύθους, μαθαίνουμε για τους θρύλους της τοπικής ιστορίας, αναδεικνύουμε πτυχές του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε τα ίχνη μας στο χρόνο, δρασκελίζουμε από το παρόν στο μέλλον.

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ..

    Πριν ξεκινήσουμε την πορεία μας, λίγα μέτρα (250) νοτιότερα από την αρχή του μονοπατιού μπορούμε να επισκεφτούμε τον Μυκηναϊκό θολωτό τάφο Α και να κατατοπιστούμε από την πινακίδα  που υπάρχει  έξω από αυτόν για τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μετά την ανασκαφή.
    Η αρχή  για το ΜΟΝΟΠΑΤΙ του ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΥ  (από θολωτό C  προς λόφο 'Γρίτσα' και πηγές)  είναι στο 4ο χιλιόμετρο, στα αριστερά , του δρόμου από το Γραμματίκειο γυμνάσιο Πτελεού Μαγνησίας προς το χωρίο Αχίλλειο.
    Η πινακίδα πάνω στο δημόσιο δρόμο μας παραπέμπει να μπούμε στο μικρό χωματόδρομο. Ο δρόμος είναι λίγο ανηφορικός και μετά 40 μέτρα συναντάμε στο δεξί μας χέρι τον Μυκηναϊκό θολωτό τάφο C.  Στο σημείο αυτό υπάρχει ενημερωτική πινακίδα  με πληροφορίες για τα ευρήματα του τάφου. 
    Συνεχίζουμε  πάνω σε ευδιάκριτο φαρδύ μονοπάτι που σηματοδοτείται από χαρακτηριστικές πινακίδες διπλής κατεύθυνσης .Περπατάμε στη συνέχεια, στα δεξιά του φράκτη από ελαιοπερίβολο   και  μετά από 160 μέτρα φτάνουμε σε διασταύρωση για να ακολουθήσουμε δεξιά κατεύθυνση . Στα 20 μέτρα στρίβουμε αριστερά  και από το σημείο  αυτό αρχίζει η ανάβαση προς το λόφο 'Γρίτσα'.
    Μετά από 100 μέτρα ομαλής ανάβασης ακολουθούμε δεξιά το μονοπάτι,  στα 50 μέτρα αριστερή πορεία  και μετά από  3ο μέτρα φτάνουμε στη ''είσοδο'' του λόφου και στην απαρχή του αρχαίου τείχους.
    Το αρχαίο τείχος ( φωτο ) - όσο τουλάχιστον μπορούμε να περπατήσουμε - έχει σχήμα  Γ και το συνολικό του μήκος είναι 100 μέτρα . Είναι μάλλον μεταγενέστερο των θολωτών τάφων,  ίσως  των κλασσικών χρόνων (περαιτέρω διερεύνηση). Κατά αυτόν το τρόπο η πορεία μας από την Μυκηναϊκή εποχή στα κλασσικά χρόνια συντέλεσε ώστε το πρόγραμμά μας '' ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ του ΠΡΩΤΕΣΛΙΛΑΟΥ ''   να έχει  τον διευκρινιστικό υπότιτλο, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ  ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧH ΣTA  ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΡΟΝΙA.
     Πάνω στο αρχαίο τείχος όπου περπατάμε, στη μέση της διαδρομής του, το αφήνουμε και το μονοπάτι διαγράφει πορεία πάνω στο λόφο ''Γρίτσα'. Έχοντας πανοραμική θέα μπορούμε να βλέπουμε τον υδροβιότοπο της Λειχούρας αλλά και την είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Ο λόφος κατέχει στρατηγική θέση στην ευρύτερη περιοχή καθώς ελέγχει την είσοδο από την θάλασσα προς τα ενδότερα και αντίστροφα.
    Από τη μέση του τείχους έως την έξοδο-αρχή κατάβασης του λόφου διανύουμε μια απόσταση 140 μέτρων. Στο δεξί μας χέρι βρίσκουμε την διπλή πινακίδα  και παίρνοντας την κατωφέρεια, με την ωραία θέα στον κόλπο  φτάνουμε, με πορεία  200 μέτρων,  στην άλλη μεριά του λόφου, στην αρχή του υδροβιότοπου της Λειχούρας.
    Στο τελευταίο μέρος της διαδρομής μας περπατάμε απόσταση 150 μέτρων μέσα στον υδροβιότοπο, με κατεύθυνση προς την πηγή της Λήθης,  που ρέει από το βράχο,  δίπλα στο μονοπάτι της διαδρομή μας. Το μικρό ποταμάκι που σχηματίζεται  από τα νερά διατρέχει τον υδροβιότοπο και χύνεται στη θάλασσα. Από την πηγή της Λήθης μέχρι το μικρό πέτρινο γεφυράκι  διανύουμε απόσταση 150 μέτρων. Φτάσαμε στο τέλος του μονοπατιού, περιηγηθήκαμε στα ομηρικά χρόνια του Πτελεού, ξεκουραζόμαστε και παίρνουμε ξανά το μονοπάτι να το περπατήσουμε... προς τα πίσω !

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΙΟ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΠΤΕΛΕΟΥ

    Η ιστοσελίδα ''Στη γειτονιά του Πρωτεσίλαου : Το αρχαιολογικό μονοπάτι από τη Μυκηναϊκή εποχή στα κλασσικά χρόνια'' δημιουργήθηκε για το ομότιτλο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπονεί το σχολείο μας
            ©  ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΕΛΕΟΥ