Νηπιαγωγείο Δελφών

"Δεν υπάρχει ίσως γωνιά στη γη μας που να ζυμώθηκε τόσο πολύ από τις χθόνιες δυνάμεις και από το απόλυτο φως" (Γιώργος Σεφέρης…για τους Δελφούς)

18/5: Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Written By: nipdelf - Μαΐ• 18•20

Καλημέρα παιδιά!

Σήμερα γιορτάζουν τα μουσεία κι εμείς έχουμε την τύχη να ζούμε σ’ έναν ιερό τόπο με ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου: το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών αφηγείται την ιστορία του Δελφικού Ιερού και του πιο ξακουστού Μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από την πλούσια συλλογή του, που συμπεριλαμβάνει αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο Ιερό των Δελφών.


Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα που βρίσκεται στις «Χρήσιμες Σελίδες» (δεξιά) και στην κατηγορία Εκθέσεις/ Εκθέματα, να δείτε φωτογραφίες πολλών εκθεμάτων του Μουσείου.

Όταν το Μουσείο μας ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε από κοντά τα σπουδαία ευρήματα της ιστορίας του πολιτισμού της ελληνικής αρχαιότητας! Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να δείτε όλα τα εκθέματα μεμιάς. Είναι καταλληλότερο για την ηλικία σας να επικεντρώνεστε σε 2-3 εκθέματα τη φορά (π.χ. Δίδυμοι του Άργους, Σφίγγα, Ηνίοχος) και να αφιερώνετε χρόνο για να τα παρατηρείτε προσεκτικά…

Ηνίοχος

Μουσείο όμως παιδιά, δεν είναι μόνο το αρχαιολογικό. Είναι κάθε ίδρυμα που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση και την έκθεση αποδείξεων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος. Στόχος του Μουσείου, η μελέτη, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία. Παίξτε το παρακάτω παιχνίδι και δείτε πόσα διαφορετικά είδη μουσείων υπάρχουν. Ενώστε τις εικόνες με το σωστό όνομα:

Τα βρήκατε; Στην περιοχή μας μπορείτε να επισκεφτείτε:

το Μουσείο Δελφικών Εορτών – Οικία Άγγελου και Εύας Σικελιανού στους Δελφούς,το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, το Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου,  και τα Λαογραφικά  Μουσεία:  Άμφισσας, Γαλαξιδίου,   Χρισσού (συλλογή Ηλία Δαραδήμου), Αγόριανης Παρνασσού.

Πριν όμως πραγματοποιήσετε την επίσκεψή σας σε ένα μουσείο, χρειάζεται να γνωρίζετε την κατάλληλη συμπεριφορά που υιοθετούμε στον χώρο του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας…τί πρέπει να προσέχουμε; Τι είναι σωστό και τί λάθος να κάνουμε; Επιλέξτε…

Τώρα είστε έτοιμοι για μια επίσκεψη στο Μουσείο!

Ακούστε το τραγούδι «Μες στο Μουσείο», από το μουσικό έργο «Εδώ Λιλιπούπολη» σε διεύθυνση Μάνου Χατζηδάκι. Πώς νιώθει ο ήρωας του τραγουδιού μέσα στο μουσείο; Εσείς έχετε νιώσει ανάλογα συναισθήματα;

Πάτα πάνω στην εικόνα

Σκοπός είναι πάντως να δημιουργηθεί μια ευχάριστη εμπειρία από την επίσκεψή σας στο μουσείο, ώστε να θελήσετε να επαναλάβετε την εμπειρία και να επισκεφθείτε ξανά το ίδιο ή άλλα μουσεία.
Άλλωστε η επαφή με τη μουσειακή πραγματικότητα όταν γίνεται σε μικρή ηλικία δημιουργεί ένα κοινό που δεν εγκαταλείπει ποτέ τα μουσεία…!

Φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, λόγω της πανδημίας, θα εορταστεί ψηφιακά. Πολλά μουσεία φιλοξενούν ψηφιακές εκθέσεις, με τη χρήση της τεχνολογίας. Έτσι, μπορούμε να επισκεφτούμε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία στον κόσμο… από το σπίτι μας! 

Ανοίξτε το αρχείο και ξεκινήστε τις Ψηφιακές Ξεναγήσεις/Virtual Tour!

Μετά συγκρίνετε τη ψηφιακή εμπειρία, με την φυσική μουσειακή επίσκεψη… 

Και μην ξεχνάτε… να αποτυπώνετε τις εντυπώσεις σας στο χαρτί! Ζωγραφίστε ό,τι σας άρεσε από την επίσκεψή σας σε ένα μουσείο και στείλτε μας τις ζωγραφιές σας!

Καλά να περνάτε!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.