Νηπιαγωγείο Δελφών

"Δεν υπάρχει ίσως γωνιά στη γη μας που να ζυμώθηκε τόσο πολύ από τις χθόνιες δυνάμεις και από το απόλυτο φως" (Γιώργος Σεφέρης…για τους Δελφούς)

Πρωτομαγιά!

Written By: nipdelf - Μαΐ• 01•20
  • «Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα
  • κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια με κείνα
  • στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη!»

                                                       (Παραδοσιακό Τραγούδι)

Καλό μήνα παιδάκια!!! Καλή Πρωτομαγιά!

Τελευταίος μήνας της Άνοιξης και το έθιμο σήμερα προστάζει να «ξεχυθούμε» στους κήπους ή στην εξοχή, να επιλέξουμε πολύχρωμα λουλούδια και να πλέξουμε όμορφα στεφάνια, όπως χαρακτηριστικά λέει και το παραδοσιακό τραγούδι… Βέβαια ακόμα δεν μπορούμε να «ξεχυθούμε» στις εξοχές… αλλά μπορούμε στο πλαίσιο της ημερήσιας ολιγόωρης βόλτας μας, να τηρήσουμε το έθιμο!

Φτιάξτε λοιπόν το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας με αγριολούλουδα, λουλούδια του κήπου και πρασινάδα και κρεμάστε το πάνω από την πόρτα της εισόδου του σπιτιού ή το μπαλκόνι, για να φέρει τη δύναμη της φύσης στο σπιτικό σας.

Σύμφωνα με το έθιμο, τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια τα καίμε στις φωτιές του Αϊ-Γιαννιού, τον Ιούνιο.

Εσείς βέβαια παιδιά, μπορείτε να στολίσετε και το δωμάτιό σας με ένα χάρτινο στεφάνι που θα φτιάξετε με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας, όπως αυτό που ακολουθεί: σε ένα στεφάνι από χάρτινο πιάτο ή χαρτόνι, κολλήστε λουλούδια, φύλλα, πεταλούδες κλπ που θα έχετε ζωγραφίσει και κόψει ή θα έχετε φτιάξει με κολάζ και κρεμάστε το με μια κορδελίτσα.

Αν θέλετε να ζωγραφίσετε κι ένα στεφάνι, είναι πολύ εύκολο και σας δείχνουμε σε τρία απλά βήματα τον τρόπο. Δοκιμάστε το!

1η-Μαη

Όλα τα στεφάνια, όπως βλέπετε, χρειάζονται λουλούδια. Εμείς σας προτείνουμε ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι με λουλούδια για να παίξετε! Θα πρέπει να σκάτε μόνο τα αερόστατα που έχουν στα καλάθια τους λουλούδια -κι όχι φρούτα- για να φορτώσετε τα βαγόνια του τρένου κι έτσι να έχετε λουλούδια για τα… εικονικά στεφάνια σας!

Κι ένα τραγουδάκι για να ακούτε την ώρα που φτιάχνετε το στεφάνι σας ή μια ωραία Πρωτομαγιάτικη ζωγραφιά με πολλά λουλούδια! Περιμένουμε βέβαια να μας στείλετε φωτογραφίες με τα στεφάνια σας, φυσικά ή χάρτινα! 

Καλή Πρωτομαγιά!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.