Πάμε Θέατρο;

Από παραστάσεις που επισκεφθήκαμε οι ίδιοι, κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά καί από τις κριτικές που συνοδεύουν τα διάφορα έργα, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε δύο θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίσουμε και συστήνουμε να απολαύσετε!

«Ο ΜΙΚΡΟΣ AMADEUS – Το παιδί θαύμα» – Παιδική σκηνή

Ένα έργο ύμνο στον Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε σκηνοθεσία Ρέινας Σ. Εσκενάζυ και κείμενα του συγγραφέα και μουσικού Θωμά Καραχάλιου.

Ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα στο θέατρο Βέμπο

Έφυγε ο μεγάλος Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος


Ένας σπουδαίος ιστορικός, ο Σαράντος Καργάκος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος, Σαράντος Ι. Καργάκος, γεννήθηκε το 1937 στό Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε τρίτος εισαχθεί χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Ἀθηνῶν και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίος πάντα ήταν ἱδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»).

https://www.youtube.com/watch?v=3ZJtt5TWI9c
Ο Σαράντος Καργάκος και ο Αντώνιος Αντωνάκος στην εκπομπή του Μάνου Τσιλιμίδη

Φιλαναγνωσία στην Έκτη

Απαραίτητη η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων στην τάξη αλλά… κι εκτός αυτής! Επιλέγουμε θησαυρούς της ελληνικής λογοτεχνίας, τους διαβάζουμε, τους σχολιάζουμε και τους συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους συμμαθητές μας κι όχι μόνο! Σύνθημά μας: Αγαπώ τη γλώσσα μου, αντιστέκομαι στην ορθογραφική της κακοποίηση και στην καθοδηγούμενη νοηματική της ένδεια! Διαβάζω, εκφράζομαι, αναπτύσσω, τονίζω, σέβομαι, επικοινωνώ, γράφω. Η γλώσσα είναι δύναμη και η ελληνική γλώσσα το εργαλείο για την αυτογνωσία και την ταυτότητά μας.

Εικονική Πινακοθήκη ΣΤ΄

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της ΣΤ΄, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός σε συνεργασία με τον καθηγητή Εικαστικών και τη συμμετοχή των μαθητών, οργάνωσαν στην τάξη μία εικονική Πινακοθήκη .

Τα έργα καλύπτουν τις ιστορικές περιόδους του σχολικού εγχειριδίου και η έκθεση έχει πάρει τον τίτλο << Η Τέχνη στην Ιστορία >>Οι περίοδοι της τέχνης που παρουσιάζονται , ξεκινούν από το Μεσαίωνα μέχρι τη Νεότερη τέχνη του 19ου αιώνα.

  • Μεσαίωνας
  • Αναγέννηση
Μόνα Λίζα, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 1519
Η γέννηση της Αφροδίτης, Μποτιτσέλι, 1486
  • Μπαρόκ

Περίοδοι στην Τέχνη

Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Κρης εποίει