Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Οι Εβραίοι της Ελλάδας, 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με χαρά εγκαινίασε τη νέα ψηφιακή εφαρμογή πολυμέσων με τίτλο «Οι Εβραίοι της Ελλάδας, 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης/ The Jews of Greece, 2300 Years of History and Tradition». Η εφαρμογή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή», τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018.

Η εφαρμογή, που δημιουργήθηκε ως απόρροια του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Ε.Μ.Ε., ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας του Μουσείου με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, η οποία υποστηρίζει με συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία το έργο του Μουσείου.

Πρόκειται για μια διαδραστική εφαρμογή προβολής αρχειακού υλικού, η οποία πλέον θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου ως σταθμός πληροφόρησης/infokiosk, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται και ως εκπαιδευτικό υλικό. Η εφαρμογή παρουσιάζει την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Περιέχει πληροφορίες για τη θρησκευτική παράδοση και τις καθημερινές συνήθειές τους, καθώς και την παρουσία τους στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Αναφέρεται, επίσης, στο διωγμό των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθεί τα ίχνη των εβραϊκών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Περιλαμβάνει λαογραφικές και εθνογραφικές αναφορές, λογοτεχνικά αποσπάσματα, σπάνιες φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Το υλικό αντλήθηκε από τις Συλλογές Αντικειμένων, τη Βιβλιοθήκη, το Φωτογραφικό Αρχείο και το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, ενώ ένα μέρος του παραχωρήθηκε ευγενικά από ιδιώτες.

Η επεξεργασία του υλικού ξεκίνησε το 2007, εμπλέκοντας ερευνητές από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς τέχνης και μουσειολόγους. Με σημείο εκκίνησης τη μουσειακή εμπειρία, η πλατφόρμα δημιουργήθηκε, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες πληροφόρησης των φυσικών επισκεπτών. Ταυτόχρονα, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές και ερευνητές. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), επιτρέποντας και στους διεθνείς επισκέπτες τη γνωριμία με την ελληνική εβραϊκή ιστορία και παράδοση. Η εφαρμογή αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης και διεπιστημονικής έρευνας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διαδραστικότητας που αποτελεί πάντοτε στόχο του Μουσείου.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό – έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210-32 25 582, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:30.

Πηγή: www.jewishmuseum.gr


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022