Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Θεολογική Σχολή Χάλκης: «Βάζει τα καλά της» μόλις η Τουρκία δώσει την άδεια επαναλειτουργίας

Με νέα όψη και υποδομές, που θα υπηρετούν το φιλόδοξο παιδευτικό της έργο θα είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όταν η Τουρκία επιτρέψει την επαναλειτουργία της, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο αυτό που αφορά την επέκταση και την ανακαίνιση τμήματος της Σχολής, παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Καβάλα, ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, που είναι ένα από τα πλέον δυναμικά στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ότι στη μελέτη προβλέπεται η εκ βάθρων ανακατασκευή του αμφιθεάτρου της σχολής όπως επίσης και οι κοιτώνες που θα είναι πλέον ατομικοί. Επίσης, στα σχέδια της μελέτης προβλέπεται η κατασκευή εστιών στον περίβολο του μοναστηριού για τη φιλοξενία των όσων θα φοιτούν στη σχολή όπως επίσης και η ηλεκτρονική σύνδεση της μεγάλης βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου τονίζοντας την παγκοσμιότητα της σχολής με την επαναλειτουργία της.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844 μέσα στο μοναστήρι της Χάλκης στο λόφο της Ελπίδας από τον πατριάρχη Γερμανό. Όπως σημειώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894 με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, με τη στήριξη του μεγάλου ευεργέτη Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ, η σχολή με νέο πλέον κτίριο εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του ’50.


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022