|
|
Η κίνηση του ανέμου οφείλεται στη ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της Γης από τον ήλιο. Από παλιά ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε αυτήν την μορφή φυσικής πηγής ενέργειας. Χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια για να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις με πλοία, αλλά και στη γεωργία για το άλεσμα δημητριακών και την άντληση νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες σεβόμενοι αυτή την δύναμη της φύσης την θεοποίησαν και ονόμασαν Αίολο τον θεό των ανέμων. Ο άνεμος μπορεί να μας προσφέρει την δροσερή του αύρα, να κινήσει μικρά και μεγάλα πλοία, ανεμόμυλους για άντληση νερού, ύδρευση, άρδευση καλλιεργειών ενώ σήμερα κινεί μηχανές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα (ανεμογεννήτριες), αλλά μπορεί επίσης να γίνει καταστροφικός (τυφώνας).
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία εκμετάλλευσης της ενέργειας του ανέμου είναι αυτή του Ήρωνα της Αλεξάνδρειας, ο οποίος δυο αιώνες πριν την γέννηση του Χριστού περιγράφει μια απλή ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα. Από την Ασία η χρήση τους μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και στην Αγγλία υπήρχαν ανεμόμυλοι από τον 11ον και 12ον αιώνα. Στην Ελλάδα υπάρχει από παλιά εκτεταμένη χρήση ανεμόμυλων για την άλεση σιτηρών, ιδίως στην νησιωτική περιοχή. Από τον 18ον αιώνα (ανακάλυψη της ατμομηχανής) περιορίστηκε η χρήση του ανέμου και αντικαταστάθηκε από το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο σε μηχανές που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε θερμοδυναμικές διαδικασίες για την παράγωγη ενέργειας. Τα αίτια ήταν ότι οι μηχανές έχουν μικρό μέγεθος, προσφέρουν ενέργεια σε μεγαλύτερη κλίμακα, εγκαθίστανται σε μέρη που δεν εξαρτώνται από τον άνεμο και είναι πιο αξιόπιστες λειτουργικά από τις ανεμογεννήτριες. Την δεκαετία του 1970 μια νέα εποχή για την αιολική ενέργεια ξεκίνα με την χρήση νέων υλικών στα πτερύγια (συνθετικά υλικά) και νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών για τον έλεγχο της λειτουργίας της ανεμογεννήτριας. Παράλληλα η ενεργειακή κρίση του 1973 αλλά και του 1979 έδωσε καινούργια ώθηση στην αιολική ενέργεια. Τελευταία με τη μείωση των αποθεμάτων συμβατικών καυσίμων, τη σταθερή αύξηση ενεργειακής ζήτησης αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τα συμβατικά καύσιμα η αιολική ενέργεια ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται για την παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι δυο τύπων: · Ü οριζοντίου άξονα Ü κατακόρυφου άξονα παράγουν ηλεκτρισμό λειτουργώντας είτε αυτόνομα, οπότε απαιτείται αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας σε μπαταριές για τις περιόδους που η ταχύτητα του ανέμου δεν επαρκεί, είτε συνδεδεμένες σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Μικρής ισχύος ανεμογεννήτριες (κάτω των 5kW) χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση για απομακρυσμένους τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς, σε ιστιοπλοϊκά σκάφη κ.ά. Η μεγάλη διάδοση της αιολικής ενέργειας σήμερα οφείλεται στο ότι 1) είναι μια ανεξάντλητη μορφή ενέργειας και είναι δωρεάν 2) είναι μια καθαρή και ασφαλής ενεργειακή μορφή χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εκτός από την αισθητική ρύπανση, δεν μολύνει την ατμόσφαιρα και τα νερά, δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με σκουπίδια, σκόνη, τοξικά και πυρηνικά απόβλητα 3) περιορίζει την εξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα 4) είναι η οικονομικότερη λύση σε περιοχές με ταχύτητα του ανέμου είναι ικανοποιητική. 5) οι ανεμογεννήτριες μπορούν να κατασκευαστούν και από βιοτεχνίες προσφέροντας θέσεις εργασίας και εγκαθίστανται σε σύντομο χρονικό διάστημα. 6) έχει μικρό κόστος παράγωγης, είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμη και με μεγάλο βαθμό απόδοσης, 7) είναι μια τοπική μορφή ενέργειας, άρα δίνει ενεργειακή αυτοδυναμία, χωρίς εξαρτήσεις από ξένους παράγοντες, διακυμάνσεις τιμής.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο και είναι ο θόρυβος κατά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, οι αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο, η αλλαγή χρήσης γης, οι επιπτώσεις στα πουλιά αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Με την κατασκευή νέων τεχνολογικά προηγμένων ανεμογεννητριών που θα μειώνουν περισσότερο το κόστος παραγωγής ενέργειας, η αιολική ενέργεια θα γίνει ακόμη περισσότερο ελκυστική και ανταγωνιστική.
|
Αποστολή αλληλογραφίας προς
omixara@sch.gr με
ερωτήσεις ή σχόλια για αυτήν την τοποθεσία Web.
|