Κεντρική Επάνω Σχόλια Links Αναζήτηση Περιεχόμενα Eπικοινωνία                                            

γεωθερμία                         

 

οι στόχοι μας
συμβατικές
ανανεώσιμες
δραστηριότητες
οι σελίδες μας
photo-video

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης.

Η θερμότητα αυτή  προέρχεται από δύο πηγές:

·      από την θερμότητα του αρχικού σχηματισμού της Γης και

·      από την ραδιενεργό διάσπαση ασταθών στοιχείων που υπάρχουν στον φλοιό, (βλ. ουράνιο).

Όπως φαίνεται στο σχήμα, κάτω από τον φλοιό της Γης  υπάρχει ο μανδύας, το επάνω τμήμα του είναι ένα ρευστό πέτρωμα σε υψηλή θερμοκρασία που ονομάζεται μάγμα. Ο φλοιός της Γης επιπλέει πάνω στο μάγμα, το οποίο όταν διαφεύγει προς την επιφάνεια της Γης μέσα από κάποιο ηφαίστειο ονομάζεται λάβα.

Κάθε 100 μέτρα προς το εσωτερικό της Γης η θερμοκρασία των πετρωμάτων αυξάνεται κατά 3ο  Κελσίου. Το νερό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό της Γης θερμαίνεται (ή ατμοποιείται όταν φτάσει σε θερμοκρασίες βρασμού, 100ο  C )  από τα ζεστά πετρώματα. Όταν το ζεστό νερό ή ο ατμός βρει διέξοδο  μέσα από κάποιο άνοιγμα του φλοιού της Γης προς την επιφάνεια της γης  έχουμε τις θερμές πηγές ή τους θερμούς πίδακες.

Το ζεστό αυτό νερό χρησιμοποιείται για ιαματικούς σκοπούς, για την θέρμανση πισινών, σπιτιών, θερμοκηπίων, υδατοκαλλιεργειών  κλπ., αλλά και για ψύξη κτηρίων Στην Ισλανδία, χώρα πλούσια σε θερμές πηγές, το ζεστό νερό μεταφέρεται μεγάλες αποστάσεις και θερμαίνει πόλεις κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η πιο σημαντική όμως εφαρμογή της γεωθερμίας είναι  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ενεργά ηφαίστεια στην Σαντορίνη και την Νίσυρο αλλά και πολλές γεωθερμικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα (Θράκη, Σπερχειός, Αιδηψός), στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος).

 Μειονέκτημα της αποτελεί η έξοδος στην επιφάνεια μαζί με τους ατμούς ρύπων ( υδροξείδιο του θείου, τοξικά αέρια, διαλυμένα άλατα) που διοχετεύονται στα ποτάμια και τις λίμνες επηρεάζοντας τους υγροβιότοπους. Επίσης οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις προκαλούν καθιζήσεις γύρω από το πηγάδι εξόρυξης και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ( κύρια υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) αλλά σε ελάχιστες ποσότητες σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα ( αναλογικά περίπου το ένα χιλιοστό ).

Συμπερασματικά η εκμετάλλευση της γεωθερμίας δεν δημιουργεί μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις  γι'αυτό θεωρείται μια καθαρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Εκείνο  που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική είναι η μεγάλη της τοπική συγκέντρωση αντίθετα με τις υπόλοιπες ΑΠΕ και μπορεί να εξαχθεί οικονομικά από ένα μόνο σημείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κεντρική ] Επάνω ]                      

Αποστολή αλληλογραφίας προς  omixara@sch.gr  με ερωτήσεις ή σχόλια για αυτήν την τοποθεσία Web.
Πνευματικά δικαιώματα © 2007 ecoenergy                Δημιουργία-συντήρηση ιστότοπου  Χαραλαμπίδης Όμηρος
Τελευταία τροποποίηση: 11/12/09                             Επισκέψεις από Μάιο 2009  *Website counter*