Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Aυγ. 1920) τέθηκαν οι βάσεις για την Ελλάδα των δύο ηπείρων [Ευρώπη-Ασία] και των πέντε θαλασσών [Αιγαίο-Ιόνιο-Μεσόγειος-Εύξεινος πόντος (Μαύρη θάλασσα)-Προποντίδα].
Με την ίδια συνθήκη η Ιταλία συμφωνούσε να παραδώσει στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου.
Η συνθήκη όμως παρέμενε εύθραυστη, καθώς καθυστερούσε η επιβολή των όρων της ειρήνης στην Τουρκία, λόγω συγκρουομένων συμφερόντων και επιδιώξεων των συμμάχων. Καμία χώρα δεν την επικύρωσε ποτέ, ενώ η Ιταλία δύο φορές υπαναχώρησε και δεν παρέδωσε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα.
Σεπτέμβριος 1920: προκηρύσσονται εκλογές. Επιστρέφουν από την εξορία οι ηγέτες της αντιβενιζελικής παράταξης (οπαδοί του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου).
12 Οκτωβρίου 1920 πεθαίνει αιφνίδια ο βασιλιάς Αλέξανδρος (από σηψαιμία, αφού τον δάγκωσε μαϊμού στο βασιλικό ζωολογικό κήπο).
1 Νοεμβρίου 1920: ΕΚΛΟΓΕΣ - οι βενιζελικοί χάνουν τις εκλογές, ενώ δεν εκλέγεται ούτε ο ίδιος ο Βενιζέλος! Ο σπουδαίος πολιτικός θα φύγει στο Παρίσι...
22 Νοεμβρίου 1920: η νέα αντιβενιζελική κυβέρνηση διενεργεί δημοψήφισμα για την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου και ανακοινώνει το (νόθο) εκλογικό αποτέλεσμα: ο λαός... "εγκρίνει" με ποσοστό 99% την επάνοδο!
Οι συμμαχικές δυνάμεις πριν από το δημοψήφισμα διακοινώνουν στην ελληνική κυβέρνηση πως η επιχειρούμενη επαναφορά του Κωνσταντίνου θα θεωρηθεί "εχθρική".
Οι αντιδράσεις των συμμαχικών δυνάμεων μετά το δημοψήφισμα:
Μετά από το νόθο δημοψήφισμα και με αφορμή και πρόσχημα αυτό, Γάλλοι και Ιταλοί αποδεσμεύονται από τη Συνθήκη των Σεβρών και προσεγγίζουν την Κεμαλική Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση της εποχής (Δημητρίου Ράλλη) απομακρύνει από την ηγεσία του στρατού σημαντικούς αξιωματικούς. Στη Μ. Ασία ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις, από 90.000 σε 220.000 άνδρες, ενώ ως αντιπολίτευση ο Δημ. Ράλλης είχε απαιτήσει αποστράτευση.
Διαβάστε το άρθρο της καθηγήτριας της Ιστορίας Λίνας Λούβη, καθηγήτριας της Ιστορίας στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" με τίτλο "Μην αγγίζετε-Το παρασκήνιο της Συνθήκης των Σεβρών, η ελληνική διπλωματία και η «κεμαλική απειλή»"
Επιστολή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου Καλαφάτη προς τον αυτοεξόριστο στο Παρίσι Ελ. Βενιζέλο
επιστροφή: Μαθήματα Ιστορίας
Χαλούλος Παναγιώτης
Αύγουστος, 2007