Θεατρικές παραστάσεις του Σχολείου μας

 

 

Στα πλαίσια προγράμματος με τίτλο «Μέρες θεατρικής Δημιουργίας», αποτέλεσμα συνεργασίας του Γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η θεατρική ομάδα του Σχολείου μας πραγματοποίησε παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» της πόλης μας, την Παρασκευή 7 Απριλίου.

Παρουσιάστηκε το έργο «Παθήματα βασιλιάδων», μια συρραφή από παραμύθια, του Άντερσεν και των αδελφών Γκριμ. Η προσαρμογή των κειμένων για το θέατρο είναι του φιλόλογου καθηγητή του Σχολείου μας Χαλούλου Παναγιώτη και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του με τίτλο «Εύθυμα Παραμύθια διασκευασμένα για το θέατρο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «περί τεχνών».

Μεγάλη είναι η σημασία των παραμυθιών στη ζωή μας για τη μεγάλη παιδαγωγική αξία τους, για το ήθος και τις αξίες που μεταφέρουν διαχρονικά. Τα παραμύθια μάς ψυχαγωγούν, μας διδάσκουν και τα χρειαζόμαστε ακόμα και οι μεγάλοι.

«Η πραγματικότητα έχει τόση φαντασία που, ας το παραδεχτούμε, συχνά την απορρίπτουμε, γυρνάμε αλλού το κεφάλι, γιατί δεν την αντέχουμε.» Στο πρώτο, το πολύ γνωστό παραμύθι του Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», παρουσιάζεται η ματαιοδοξία και η κενότητα ενός αυτοκράτορα, χωρίς προσωπικότητα, σχόλιο-κριτική για συνανθρώπους μας σοβαροφανείς, που φαντάζουν σπουδαίοι στα μάτια των άλλων. Στο δεύτερο, πάλι του Άντερσεν, «Ο χοιροβοσκός», ταπεινώνεται η αγενέστατη κόρη του βασιλιά και ο πρίγκιπας που την αγαπάει την εγκαταλείπει, γιατί δεν του αρκεί η ομορφιά της, αφού δεν έχει ψυχικά χαρίσματα και δεν μπορεί να εκτιμήσει τα ευγενικά συναισθήματα που αυτός της εκφράζει. Στο τρίτο παραμύθι «Ο αφελής και έξυπνος χωριάτης» των αδελφών Γκριμ προτείνεται γάμος γαλαζοαίματης με χωριάτη, κάτι αδιανόητο στην πραγματική κοινωνία και δυνατό μόνο στα παραμύθια. Με το θεατρικό αυτό έργο επιχειρείται αφενός μια κριτική στον ξεπερασμένο θεσμό της βασιλείας, αφετέρου σχολιάζονται ανθρώπινες αδυναμίες και λάθη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και επικοινωνίας, καθώς και των διαπροσωπικών σχέσεων.

 

Η παράσταση επαναλήφθηκε στο Σχολείο μας την επόμενη Παρασκευή, 14 Απριλίου, το πρωί. Η επίσημη παράσταση για το κοινό δόθηκε την Κυριακή, 7 Μαΐου, 7.00΄ το βράδυ.

Τους ρόλους ερμήνευσαν (με αλφαβητική σειρά) οι μαθητές του Σχολείου μας:

Αγγελακοπούλου Αναστασία, Αλεξανδρόπουλος Νίκος, Αλεξόπουλος Δημήτρης, Απτσιαούρι Γιώργος, Αργύτη Ζωή, Γαλάνης Λευτέρης, Γεωργόπουλος Δημήτρης, Γιαννοπούλου Κωνσταντίνα, Γιαχαλής Ανδρέας, Διαμαντόπουλος Αριστείδης, Ηλιοπούλου Ευγενία, Θεοδόση Χαρά, Κόχιλα Δέσποινα, Κωστοπούλου Αφροδίτη, Λαμπρόπουλος Λάμπρος, Μαντούκας Δημήτριος-Σταύρος, Μασούρα Ευθαλία, Μασούρα Θεοδώρα, Μιχαλιού Αντωνία, Μπάτσικα Δήμητρα, Μπούσια Αγγελική, Παπαγεωργίου Ευαγγελία, Παπαγιαννοπούλου Δήμητρα-Μαρία, Πιτσινή Ιωάννα, Πρενγκάι Αρσέντα, Ρώσση Αγγελική, Σιμωτά Βίκυ, Σπυροπούλου Διονυσία, Στεργίου Μαρία, Τζαννάτου Ζωή του Γ., Τζαννάτου Ζωή του Ιω., Τσάτσαρη Ανδρομάχη, Φιλερή Γεωργιάννα.

            Φιλική συμμετοχή: Κουτρούμπα Ελπίδα, Χαλούλος Αλέξης, Χαλούλου Έλενα, μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Την ευθύνη της σκηνοθεσίας είχαν οι καθηγητές Μητροπούλου Μαρία και Χαλούλος Παναγιώτης, ο οποίος έκανε και την επιλογή της μουσικής, ενώ στην επιμέλεια των σκηνικών συνεργάτης της ομάδας ήταν ο καθηγητής Λάμπρου Αστέριος. Τον ήχο επιμελήθηκε ο καθηγητής Αντωνιάδης Σπύρος.

Φωτογραφίες από τις παραστάσεις

           

___________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Στα πλαίσια της θεατρικής δραστηριότητας σχηματίστηκαν ομάδες μαθητών που επεξεργάστηκαν θέματα σχετικά με τα παραμύθια και τη σχέση τους με την ανθρώπινη κοινωνία.

 

Βιογραφικά στοιχεία για τον Άντερσεν και τους αδελφούς Γκριμ

 

Κοινωνικές τάξεις στο μεσαίωνα, ενδυμασία

 

Διασκέδαση – άλλα παραμύθια  (: γάμος βασιλοπούλας/βασιλόπουλου με φτωχό άνθρωπο)

 

Για την εργασία διαβάσαμε στη σχολική βιβλιοθήκη, γράψαμε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, σκανάραμε εικόνες:

        

 Την ευθύνη της εργασίας, το συντονισμό καθώς και την ευθύνη της δημοσίευσης ανέλαβε ο καθηγητής Χαλούλος Παναγιώτης