Αρχιτεκτονική Δικτύων
Αρχιτεκτονική Δικτύων
Designed by Pepoudi.K
Copyright © 2009 by Πεπούδη Α.
All Rights reserved
E-Mail: pepoudi@sch.gr
Μενού Επιλογών
Αρχική > Μορφές Μετάδοσης > ΕΙΑ-232D/V.24
Μενού Επιλογών

Created by Pepoudi K.
Rodos 2009

Το κύκλωμα EIA-232D/V.24
Το κύκλωμα EIA-232D/V.24 έχει αναγνωριστεί ως το διεθνές πρότυπο σύμφωνα με το οποίο όλες οι μονάδες επικοινωνιών μπορούν να συνδεθούν φυσικά με μια γραμμή επικοινωνίας. Καθιερώθηκε το 1986, σε αντικατάσταση του κυκλώματος RS-232C, με το οποίο διαφοροποιείται ελάχιστα. Είναι επίσης γνωστό και ως πρότυπο V.2 4. Διαθέτει 25 ακροδέκτες, καθένας από τους οποίους προορίζεται για συγκεκριμένη λειτουργία. Για παράδειγμα, ο ακροδέκτης 1 αφορά τη γείωση της συσκευής, ο 2 μεταδίδει δεδομένα από το τερματικό στο διαποδιαμορφωτή, ο 3 λαμβάνει δεδομένα από το διαποδιαμορφωτή, ο 4 χρησιμοποιείται για να ζητηθεί να αποσταλούν δεδομένα στο διαποδιαμορφωτή, ο 5 για να δηλωθεί ότι ο διαποδιαμορφωτής είναι έτοιμος να δεχτεί δεδομένα κτλ.

Αναλυτικότερα:

Οι μηχανικές προδιαγραφές του κυκλώματος EIA-232D/V.24 αφορούν ένα συνδετήρα 25 ακροδεκτών, με πλάτος 47,04 ±1,3 mm (από κέντρο σε κέντρο βίδας) και με εξίσου ακριβείς προδιαγραφές για όλες τις άλλες διαστάσεις. Η επάνω σειρά έχει ακροδέκτες με αρίθμηση από 1 έως 13 (από αριστερά προς τα δεξιά), ενώ η κάτω σειρά έχει ακροδέκτες με αρίθμηση από 14 έως 25 (με την ίδια σειρά).

Οι ηλεκτρικές προδιαγραφές του κυκλώματος RS-232C/D ορίζουν ότι μια τάση από – 15 έως –3 volt παριστάνει το δυαδικό ψηφίο 1 , ενώ μια άλλη τάση από ± 3 έως ± 15 volt παριστάνει το δυαδικό ψηφίο 0 .

Ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων δεν υπερβαίνει τα 20 Kbps

Το μήκος της επιτρεπόμενης καλωδίωσης φθάνει τα 15 μέτρα. νΟι λειτουργικές προδιαγραφές καθορίζουν τα κυκλώματα που είναι συνδεδεμένα σε καθέναν από τους 25 ακροδέκτες, καθώς και το περιεχόμενό τους (σχήμα xxx). Καθένα από αυτά τα κυκλώ- ματα εκτελεί μια ειδική λειτουργία.

Από τις 25 λειτουργίες που καθορίζονται από τους αντίστοιχους ακροδέκτες οι 8 υλοποιούνται σχεδόν πάντοτε. Η υλοποίησή τους γίνεται με την ακόλουθη σειρά:

Όταν η τερματική μονάδα τεθεί σε λειτουργία, τίθεται σε λογικό 1 η λειτουργία τερματικό δεδομένων έτοιμο (DTR: Data Terminal Ready), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 20.

Όταν ο διαποδιαμορφωτής τεθεί σε λειτουργία, τίθεται σε λογικό 1 η λειτουργία διαποδιαμορφωτής έτοιμος (DSR: Data Set Ready), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 6 .

Όταν ο διαποδιαμορφωτής ανιχνεύσει ένα φέρον στην τηλεφωνική γραμμή, τίθεται σε λογικό 1 η λειτουργία φέρον ανιχνεύτηκε (CD: Carrier Detect), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 8 .

Η λειτουργία αίτηση αποστολής (RTS: Request To Send), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 4 , δηλώνει ότι η τερματική μονάδα θέλει να στείλει δεδομένα.

Η λειτουργία ελεύθερο για αποστολή (CTS: Clear To Send), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 5 , δηλώνει ότι ο διαποδιαμορφωτής είναι προετοιμασμέ- νος για να λάβει δεδομένα.

Η λειτουργία μετάδοση δεδομένων (TxD: Transmitted Data), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 2, δηλώνει ότι τα δεδομένα μεταδίδονται στο κύκλωμα μετάδοσης.

Η λειτουργία λήψη δεδομένων (RxD: Received Data), που καθορίζεται από τον ακροδέκτη 3 , δηλώνει ότι τα δεδομένα παραλήφθηκαν από το κύκλωμα λήψης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαδοχή των λειτουργιών βασίζεται σε ζεύγη δράσης - αντίδρασης. Για παράδειγμα, όταν το τερματικό θέσει σε λογικό 1 τη λειτουργία RTS (αίτηση αποστολής), ο διαποδιαμορφωτής, εάν είναι σε θέση να πάρει δεδομένα, αποκρίνεται με τη λειτουργία CTS (ελεύθερο για αποστολή). Τέλος, παρέχονται και άλλα πρόσθετα κυκλώματα, όπως για παράδειγμα η επιλογή του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων, η δοκιμή και ο έλεγχος του διαποδιαμορφωτή, ο χρονισμός των δεδομένων, η αναγνώριση σημάτων κουδουνιού, η αποστολή δεδομένων στην αντίθετη κατεύθυνση σε ένα δευτερεύον κανάλι κτλ., όμως σπανίως χρησιμοποιούνται στην πράξη.

Δραστηριότητα

Με όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα προσπαθήστε να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση:

  1. Τι γνωρίζετε για το κύκλωμα EIA-232D/V.24;

Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να δείτε την δική μας απάντηση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ