• Category Archives ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
  • Κυκλοφοριακή αγωγή – 2ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας

     

    Σε σχέση με το σχολικό πρόγραμμα  Κυκλοφοριακής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στην Β΄Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Στυλίδας (σχολικό έτος 2016 – 2017), στο μάθημα των εικαστικών, οι μαθητές δημιούργησαν μια μακέτα με μεικτή τεχνική , χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά .


  • 1ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας – Ομαδική εργασία

     

    Μαθητές της ΣΤ΄, Ε΄, και  Δ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Στυλίδας,  δημιούργησαν ένα ομαδικό έργο για να διακοσμήσουν τον ισόγειο χώρο του σχολείου τους, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών εθελοντικών δράσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Στυλίδας για την συμμετοχή του στην πανελλαδική εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού ( Let’s do it Greece , 2 Απριλίου 2017 ), με στόχο τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος καθώς και την αισθητική αναβάθμιση.

    Πρόκειται για ένα ομαδικό έργο assemblage, δηλ. μια συναρμογή, ένα σύμπλεγμα από καθημερινά  αντικείμενα και υλικά χωρίς αισθητική αξία και καμία χρησιμότητα τα οποία συλλέχθηκαν , συνταιριάχτηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν για να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, αποκτώντας μια αισθητική ταυτότητα. Πολλά μέρη του έργου ζωγραφίστηκαν, έχοντας αναφορά σε έργα διάσημων καλλιτεχνών (  Wassily Kandinsky, Jackson Pollock, Gustav Klimt, Piet Mondrian )

     

     


  • Μάσκες εμπνευσμένες από τον κυβισμό του Picasso

    Μαθητές της Β΄ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, δημιούργησαν για τις απόκριες μάσκες εμπνευσμένες από κυβιστικά πορτρέτα του Ισπανού καλλιτέχνη Pablo Picasso.

    Προηγήθηκε μάθημα με αναφορά στον συγκεκριμένο καλλιτέχνη και στα έργα του. Οι μαθητές παρατήρησαν και σχολίασαν φωτογραφίες με κυβιστικά πορτρέτα του καλλιτέχνη, προβληματίστηκαν για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζονται τα θέματα  ( ο θεατής έχει την εντύπωση ότι βλέπει το θέμα ταυτόχρονα, από πολλές διαφορετικές όψεις, μπορεί να το δει από μπρος, πίσω, μέσα έξω). Η εικόνα διαλύεται σε πολλά μικρά κομμάτια σαν θραύσματα , θυμίζει εικόνα διαλυμένη, ιδωμένη από σπασμένο καθρέφτη (αναλυτικός κυβισμός ). Επίσης αναφερθήκαμε και στον συνθετικό κυβισμό, στον οποίο ο καλλιτέχνης εισήγαγε την τέχνη του κολλάζ, χρησιμοποιώντας μη συμβατά προς τη ζωγραφική υλικά όπως χαρτιά ταπετσαρίας, εφημερίδες, ύφασμα, τραπουλόχαρτα κτλ. , ενσωματώνοντάς τα στα έργα του υποδηλώνοντας το ίδιο το αντικείμενο και όχι την αναπαράστασή του.

    Οι μαθητές πειραματίστηκαν με χρωματιστά  χαρτιά και χαρτόνια χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ και της ζωγραφικής


  • Δημιουργώ εικόνες από χαρτί

    Σε μάθημα της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, έγινε αναφορά για το χαρτί ως υλικό δημιουργίας έργων. Αφού αναφερθήκαμε στις ιδιότητές του και δυνατότητες επεξεργασίας του ( δίπλωμα, τσάκισμα, σκίσιμο, κόψιμο, κόλλημα, δέσιμο, σύρραψη ), καθώς επίσης και τα είδη χαρτιού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ( από εφημερίδα και περιοδικά, γκοφρέ, κάνσον, οντουλέ, φωτοτυπικό, χειροποίητο, γλασέ κ.α.) , και προηγήθηκαν ασκήσεις κολλάζ και χαρτοκοπτικής, προχωρήσαμε σε δημιουργίες ανάγλυφων έργων από χαρτί.

     

     


  • Ζωγραφίζω με σημεία – Έργα εμπνευσμένα από την τέχνη των Αβορίγινων

    Σε μάθημα Εικαστικών της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, αναφερόμενοι στην έννοια του σημείου, και αφού είχε προηγηθεί σε προηγούμενες τάξεις αναφορά στην τέχνη των Γάλλων Πουαντιγιστών, καθώς  και εργασίες με μορφικό στοιχείο το σημείο, έγινε μια προσπάθεια μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης της τέχνης από αυτή της δυτικής κουλτούρας, με αναφορά στα διαχρονικά έργα τέχνης των Αβορίγινων… Continue reading  Post ID 164