Ζωγραφίζω με σημεία – Έργα εμπνευσμένα από την τέχνη των Αβορίγινων

Σε μάθημα Εικαστικών της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, αναφερόμενοι στην έννοια του σημείου, και αφού είχε προηγηθεί σε προηγούμενες τάξεις αναφορά στην τέχνη των Γάλλων Πουαντιγιστών, καθώς  και εργασίες με μορφικό στοιχείο το σημείο, έγινε μια προσπάθεια μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης της τέχνης από αυτή της δυτικής κουλτούρας, με αναφορά στα διαχρονικά έργα τέχνης των Αβορίγινων…

Ποια είναι η τέχνη και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι Αβορίγινες; Με ποιο τρόπο χρησιμοποιούν σχέδια, σημεία και χρώματα στη ζωγραφική τους;

Αυτά τα θέματα απασχόλησαν την τάξη, όπου μέσα από συζήτηση και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού δόθηκαν πληροφορίες και αφορμές για τη δημιουργία έργων. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν τα δικά τους έργα.

 

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

σαύρα

φίδι

χελώνα

καγκουρό

 

Ποιοι είναι οι Αβορίγινες;

Οι Αβορίγινες είναι αυτόχθονες ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας. Κατοίκησαν στην περιοχή πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, -όπως αναγράφεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science -, οι πρόγονοι των σημερινών Αβορίγινων εγκατέλειψαν πρώτοι την αφρικανική ήπειρο και εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία ήδη 25.000 χρόνια προτού οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων και Ασιατών εποικίσουν τις περιοχές όπου εξακολουθούν να ζουν σήμερα.

Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν περίπου 400.000 αυτόχθονες κατανεμημένοι σε περίπου 500 διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες οι 50 έχουν εξαφανιστεί.

Αυτές οι φυλές ζούσαν σε νομαδική ζωή ως κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες. Η επαφή τους με τους Ευρωπαίους αποίκους επέφερε σε μεγάλο βαθμό τον αφανισμό των ιθαγενών.

Η τέχνη των Αβορίγινων

dot-painting_1

 

Η τέχνη των Αβορίγινων είναι από τις αρχαιότερες μορφές σύγχρονης τέχνης. Αποτελεί διαδικασία των θρησκευτικών τους τελετών.

Οι Αβορίγινες αναφέρουν την αρχή του κόσμου ως  ?? Όνειρο ??.

Κατά την διάρκεια του ονείρου (Dreamtime), οι ιθαγενείς πρόγονοί τους δημιούργησαν τα στοιχεία της φύσης, όπως το νερό, τον ουρανό, τα ζώα, τα δέντρα κτλ. Στις τελετές τους αναπαριστούν γεγονότα του Dreamtime, μύθους, ταξίδια των θεών, μέσω δράσεων με τραγούδια, χορό, μίμηση, ζωγραφική, ξυλογλυπτική, τοιχογραφία, βραχογραφία. Μέσα από τελετουργίες μύησης και συμβολισμούς, κρατούν ζωντανό τον αρχαίο πολιτισμό τους μέχρι και σήμερα.

Τα έργα ζωγραφικής τους απαρτίζονται από μοτίβα ? κληρονομιά των προγόνων τους – με χρώματα και σχέδια από ομόκεντρους κύκλους, σημεία, ευθείες ή καμπύλες γραμμές, ανάλογα τον συμβολισμό που θέλουν να δώσουν και καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες στο έδαφος ή διακοσμούν το σώμα τους. Μέσα από τη δύναμη της εικόνας απεικονίζονται τα όνειρά τους.

Μερικά από τα σύμβολα που χρησιμοποιούν είναι:

 

iconography-550x532

Πηγές:

                wikipedia

               http://www.tovima.gr

               http://www.lgblog.gr

Περισσότερα για την τέχνη των Αβορίγινων  μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Δείτε επίσης:

https://www.youtube.com/watch?v=GTEIQSmgneQ

https://www.youtube.com/watch?v=14Yfl5O2Pgc


One Response to Ζωγραφίζω με σημεία – Έργα εμπνευσμένα από την τέχνη των Αβορίγινων

  1. πολύ ωραίες εργασίες !!!. Συγχαρητήρια σε σένα και συγχαρητήρια στους μαθητές σου για τις δημιουργίες τους!!!