You are here
Βοήθημα Γεωμετρίας Β΄ Λυκείου (Κεφάλαιο 2)
Στο κεφάλαιο αυτό, γίνεται μια εκτεταμένη αναφορά σε υπολογισμούς εμβαδών διαφόρων πολυγωνικών επιφανειών είτε αυτές πρόκειται για τριγωνικές ή τετραγωνικές, είτε αυτές είναι κυρτά ή μη κυρτά πολύγωνα χωρίς συγκεκριμένη ονομασία. Τρία θεωρώ ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κεφαλαίου.
Πολλές από τις γνώσεις που απεικονίζονται στις σελίδες του κεφαλαίου δεν είναι και τόσο άγνωστες μια και οι πρώτες αναφορές έγιναν στις πρώτες γυμνασιακές τάξεις.
Μια από τις μεθόδους που επιστρατεύεται για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας της σύγκρισης είναι η λεγόμενη «αφαιρετική». Είναι μια μέθοδος που θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ οικεία μια που ασυναίσθητα την έχετε χρησιμοποιήσει πολλές φορές.
Ένα τρίτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά ο μαθητής, βλέπει ξεκάθαρα τις εφαρμογές της μέτρησης εμβαδών στη καθημερινή ζωή (π.χ. η μέτρηση των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού μας). Αυτό είναι ένας από τους λόγους που θα έπρεπε να δοθεί μεγάλη προσοχή στο κεφάλαιο αυτό.
Ξεκινώντας, η πρώτη παράγραφος εξειδικεύεται στον υπολογισμό εμβαδών γνωστών πολυγώνων αλλά και στην σύγκριση τέτοιων εμβαδών βρίσκοντας την μεταξύ τους αναλογία.
Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά σε άλλους τύπους εμβαδού τριγώνου αλλά και στις σχέσεις που συνδέουν τα στοιχεία του τριγώνου ρ, R, τ.
Στο τέλος, του κεφαλαίου, γίνεται μια αναφορά στους τρόπους με τους οποίους δύο εμβαδά μπορούν να συγκριθούν. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσίαση τεσσάρων μεθόδων, μια από τις οποίες σχετίζεται άμεσα με την ομοιότητα των τριγώνων.