Αρχείο κατηγορίας Other Constructions

Εδώ παρουσιάζονται κατασκευές γενικού ενδιαφέροντος.

Τυπωμένα κυκλώματα με την μέθοδο μεταφοράς τόνερ

Η πλακέτα έτοιμη για αποχάλκωσηΕδώ θα σας παρουσιάσω τα βήματα για την κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων με την μέθοδο μεταφοράς τόνερ. Είναι μια απλή και γρήγορη μέθοδος για την κατασκευή πρωτότυπων απλών πλακετών μιας όψεως. Αν θέλουμε πλακέτες με SMT tqfp κλπ τότε αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη γιατί δεν έχει μεγάλη ανάλυση και θα πρέπει να εφαρμόσουμε την φωτογραφική μέθοδο που έχω περιγράψει παλιότερα. Στα video που ακολουθούν παρουσιάζω την κατασκευή μιας πλακέτας Arduino του 2008.

Συνέχεια

front_closed

Χειροποίητο κουτί διακομιστή

Μεγένθυση Πολλές φορές θέλουμε να στήσουμε κάποιον διακομιστή (server) ο οποίος θα λειτουργεί ασταμάτητα και θα έχει την δυνατότητα τοποθέτησης πολλών σκληρών δίσκων μέσα στο ίδιο κουτί. Επίσης ο χώρος που θα καταλαμβάνει πρέπει να είναι σε λογικά όρια. Επομένως πρέπει να έχει επαρκή εξαερισμό και σωστή κατανομή θερμότητας σε όλα τα σημεία εντός του κουτιού. Τα μόνα κουτιά που μας παρέχουν όλα τα παραπάνω είναι τα κουτιά τύπου rack 19 ιντσών. Αυτά τα κουτιά τοποθετούνται μέσα σε μια καμπίνα μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό όπως switches, routers κλπ.
Αποφάσισα να κατασκευάσω ένα τέτοιο κουτί πιο πολύ για να μάθω να χρησιμοποιώ το google sketchup. Αρχικά σχεδίασα το μοντέλο στο sketchup και μετά το κατασκεύασα με λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 1mm. Φυσικά θα γινόταν πολύ καλύτερο με αλουμίνιο, αλλά ήθελα να κρατήσω το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Συνέχεια

emf_ico.jpg

Κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων με τη φωτογραφική μέθοδο

emf_ico.jpgΕδώ παρουσιάζω την μέθοδο κατασκευής πρωτότυπων τυπωμένων κυκλωματών με την φωτογραφική μέθοδο. Ωστόσο έχετε την δυνατότητα να παρεκκλίνετε σε κάποια στάδια, εφαρμόζοντας κάποιες άλλες τεχνικές.

1. Εκτύπωση
Αρχικά τυπώνουμε το κύκλωμα σε διαφάνεια εκτυπωτή Laser ή Ink Jet. Θα χρειαστούμε δύο ή τρία αντίγραφα το ένα πάνω στο άλλο ώστε να επιτύχουμε απόλυτο μαύρο στα σημεία που θα παραμείνει ο χαλκός (θετικό). Εδώ απαιτείται προσεκτική εργασία ώστε να συμπέσουν τα αντίγραφα. (Εικόνα 1) Με σελοτέιπ σταθεροποιούμε τις άκρες. Με κάποιο φως από τη πίσω πλευρά ελέγχουμε αν τα μαύρα σημεία δεν παρουσιάζουν κενά. Κάνουμε μικροδιορθώσεις με ανεξίτηλο μαρκαδόρο (π.χ. staedtler lumicolor 313 permanent).

Συνέχεια