Πομπός τηλεόρασης UHF 1W
Αυτό το άρθρο περιέχει τον πλήρη κατασκευαστικό φάκελο για την κατασκευή ενός τηλεοπτικού πομπού UHF αναλογικής εκπομπής. Το συγκεκριμένο project τελείωσε το 1995 και μου πήρε περίπου ένα χρόνο για να υλοποιηθεί. Εδώ σας παρουσιάζω την πρωτότυπη κατασκευή με μερικά modules εναέρια και κάποια άλλα σε διάτρητες πλακέτες. Παρ” όλα αυτά λειτουργεί πολύ καλά ακόμη και σήμερα. Σε επόμενο άρθρο θα σας παρουσιάσω τον γραμμικό ενισχυτή (linear) ο οποίος οδηγείται από τον πομπό UHF.
Μαθήματα για αρχάριους – Bread Board Pic1
Αν γνωρίζετε προγραμματισμό σε Basic, Pascal ή C και θέλετε να πειραματιστείτε με απλές κατασκευές μικροελεγκτών, εδώ θα βρείτε μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε. Τα υλικά είναι κοινά στην ελληνική αγορά και το κόστος πολύ μικρό. Αρχίζω το πρώτο μέρος με μικροελεγκτές της οικογένειας PIC της εταιρίας Microchip αλλά θα ασχοληθούμε και με AVR της Atmel. Θα χρειαστούμε τον programmer που δημοσίευσα σε προηγούμενο άρθρο και μερικά φθηνά εξαρτήματα.
Απλός προγραμματιστής PIC
Συχνά θέλουμε να προγραμματίσουμε μικοελεγκτές της οικογένειας PIC μικρής κλίμακας όπως ο 16F84A ή 16F628A. Αυτοί οι παλιοί microcontrollers προγραμματίζονται με υψηλή τάση 13,5V σε αντίθεση με τους νέους που προγραμματίζονται με 5V. Αν έχουμε PC με σειριακή θύρα , προσοχή όχι adaptor από USB σε σειριακή, μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτόν τον απλό προγραμματιστή. Πρόκειται για τον PIC-PG2 της OLIMEX. Η κατασκευή γίνεται απλά μέσα σε ένα θηλυκό βύσμα DB9 .
Απλός προγραμματιστής PIC
Συχνά θέλουμε να προγραμματίσουμε μικοελεγκτές της οικογένειας PIC μικρής κλίμακας όπως ο 16F84A ή 16F628A. Αυτοί οι παλιοί microcontrollers προγραμματίζονται με υψηλή τάση 13,5V σε αντίθεση με τους νέους που προγραμματίζονται με 5V. Αν έχουμε PC με σειριακή θύρα , προσοχή όχι adaptor από USB σε σειριακή, μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτόν τον απλό προγραμματιστή. Πρόκειται για τον PIC-PG2 της OLIMEX. Η κατασκευή γίνεται απλά μέσα σε ένα θηλυκό βύσμα DB9 .
Τυπωμένα κυκλώματα με την μέθοδο μεταφοράς τόνερ
Εδώ θα σας παρουσιάσω τα βήματα για την κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων με την μέθοδο μεταφοράς τόνερ. Είναι μια απλή και γρήγορη μέθοδος για την κατασκευή πρωτότυπων απλών πλακετών μιας όψεως. Αν θέλουμε πλακέτες με SMT tqfp κλπ τότε αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη γιατί δεν έχει μεγάλη ανάλυση και θα πρέπει να εφαρμόσουμε την φωτογραφική μέθοδο που έχω περιγράψει παλιότερα. Στα video που ακολουθούν παρουσιάζω την κατασκευή μιας πλακέτας Arduino του 2008.
Προσθήκη σειριακών θυρών στον WRT54G
Πολλές φορές θέλουμε να τηλεχειριστούμε κάποιες συσκευές ή να διαβάσουμε δεδομένα από κάποιους αισθητήρες κλπ. Η ποιο απλή λύση είναι να κατασκευάσουμε μια πλακέτα με ένα μικρό μικροελεγκτή π.χ. AVR ή PIC που διαθέτει σειριακή θύρα και να τη συνδέσουμε σε ένα PC συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Αυτός ο τρόπος είναι ενεργοβόρος, καταλαμβάνει χώρο, κάνει θόρυβο και είναι λίγο αναξιόπιστος γιατί το PC μπορεί να κάνει διάφορα “κολλήματα”.
Χειροποίητο κουτί διακομιστή
Πολλές φορές θέλουμε να στήσουμε κάποιον διακομιστή (server) ο οποίος θα λειτουργεί ασταμάτητα και θα έχει την δυνατότητα τοποθέτησης πολλών σκληρών δίσκων μέσα στο ίδιο κουτί. Επίσης ο χώρος που θα καταλαμβάνει πρέπει να είναι σε λογικά όρια. Επομένως πρέπει να έχει επαρκή εξαερισμό και σωστή κατανομή θερμότητας σε όλα τα σημεία εντός του κουτιού. Τα μόνα κουτιά που μας παρέχουν όλα τα παραπάνω είναι τα κουτιά τύπου rack 19 ιντσών. Αυτά τα κουτιά τοποθετούνται μέσα σε μια καμπίνα μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό όπως switches, routers κλπ.
Αποφάσισα να κατασκευάσω ένα τέτοιο κουτί πιο πολύ για να μάθω να χρησιμοποιώ το google sketchup. Αρχικά σχεδίασα το μοντέλο στο sketchup και μετά το κατασκεύασα με λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 1mm. Φυσικά θα γινόταν πολύ καλύτερο με αλουμίνιο, αλλά ήθελα να κρατήσω το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα.
Επαναφορά router WRT54G
Πιστεύω πως αυτός είναι ο πιο διάσημος ασύρματος router μέχρι σήμερα. Η Linksys έχει κατασκευάσει μια σειρά από μοντέλα WRT54G που όλα μπορούν με μικρές τροποποιήσεις να τρέξουν λειτουργικά Linux όπως το DD-WRT και το OpenWrt τα οποία κυριολεκτικά απογειώνουν τον router σας. Η χαμηλή τιμή ~50? και οι πολλές δυνατότητες που μας παρέχει κάνουν τον WRT54G μοναδικό. Το καλύτερο μοντέλο είναι το WRT54GL (L από το LINUX) με 4MB Flash κα 16MB ram. Ο επεξεργαστής του έχει πυρήνα MIPS32 και είναι ο Broadcom BCM5352 που τρέχει στα 200MHz.
Πολλές φορές είτε από λάθος χειρισμό είτε από λάθος είδωλο rom που είναι για άλλο μοντέλο, ο router δεν μπορεί να ξεκινήσει με αποτέλεσμα να είναι άχρηστος.
Συναγερμός υπερχείλισης υδάτων με σύνδεση σε τηλεφωνικό κέντρο
Η κατασκευή που θα σας περιγράψω είναι μια μονάδα συναγερμού η οποία ανιχνεύει την υπερχείλιση ή την διαρροή νερού και είναι χρήσιμη σε υπόγεια ή επαγγελματικούς χώρους. Η συσκευή έχει δύο καταστάσεις λειτουργίας την απλή και την εξελιγμένη.
Στην απλή κατάσταση λειτουργίας που δεν απαιτείται η ύπαρξη μικροελεγκτή, όταν σε κάποια δεξαμενή ή σημείο ανιχνευθεί υψηλή στάθμη υδάτων τότε θα ενεργοποιηθεί η ηχητική ειδοποίηση σε δύο ή περισσότερους χώρους.
Στην εξελιγμένη κατάσταση αρχικά θα καλέσει κάποια εσωτερικά τηλέφωνα (ringgroup) του τηλεφωνικού μας κέντρου το οποίο βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό asterisk και με ηχητικό μήνυμα θα μας πει σε ποιο σημείο ανιχνεύθηκε διαρροή. Αν μετά από κάποιο αριθμό χτυπημάτων κανείς δεν απαντήσει, το σύστημα θα στείλει sms στο κινητό μας. Εδώ απαιτείται σύνδεση internet και συνδρομή σε κάποια υπηρεσία αποστολής sms.