SV4KM

 

 

Drop Down Menu

 

 

 

 

Ραδιοερασιτεχνικά    SV4EAA Λένα Γουλιώτη

      

Στη σελίδα αυτή θα γράφουμε λίγα λόγια για να βοηθήσουμε τους αρχάριους ή υποψήφιους Ραδιοερασιτέχνες. Ο χώρος αυτός απευθύνεται σε νέους και όχι έμπειρους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι παρακολουθώντας τις σελίδες μας, μπορούν να γνωρίσουν τον πραγματικό Ραδιοερασιτεχνισμό.

SV4EAA - LENA

Τα παρακάτω λόγια, είναι μια περίληψη από ένα άρθρο με τίτλο Ραδιοερασιτέχνες και Ραδιοερασιτεχνισμός που δημοσιεύτηκε από τον SV4KM στην Εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ Τρικάλων, στις 14 Νοεμβρίου 1974, που όμως και σήμερα είναι επίκαιρο για τους μελλοντικούς συναδέλφους.

Πραγματικός ερασιτέχνης είναι εκείνος που ενδιαφέρεται για τις ραδιοεπικοινωνίες από χόμπυ ή από επιστημονικό ενδιαφέρον, έχει άδεια εκπομπής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ένα ιδιαίτερο σήμα, το χαρακτηριστικό κλήσεως, call sign, όπως λέγεται συνήθως από τους Ερασιτέχνες.

 Το Χαρακτηριστικό κλήσης call sign, είναι ένας συνδυασμός γραμμάτων του λατινικού αλφάβητου και αριθμών. Για τη Πατρίδα μας τα δύο πρώτα γράμματα είναι SV (τελευταία υπάρχουν και άδειες με αρχικά SW). To τρίτο ψηφίο είναι αριθμός από το 0 έως το 9, ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα της πατρίδας μας. Για τη Θεσσαλία είναι ο αριθμός 4.Τα επόμενα δύο για τους παλαιότερους ή τρία για τους νεότερους ραδιοερασιτέχνες, δίνονται μετά της επιτυχία τους στις εξετάσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

 

Στο κόσμο των Ραδιοερασιτεχνών συναντά κανένας ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων, γνώσεων και ηλικιών,

Τα εφόδια ενός Ραδιοερασιτέχνη είναι τουλάχιστον ένα πομποδέκτης βραχέων, ένας VHF-UHF και οι αντίστοιχες κεραίες.

Οι εκπομπές των Ερασιτεχνών γίνονται σε ορισμένες συχνότητες των βραχέων HF και υπερ- βραχέων Κυμάτων VHF-UHF. Τις συχνότητες αυτές τις κέρδισαν με την αξία τους, γιατί όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι υπεύθυνοι της διεθνούς Ραδιοφωνίας τους παραχώρησαν τα άγνωστα τότε βραχέα κύματα, κυρίως για να τους ξεφορτωθούν, Οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί τότε χρησιμοποιούσαν τα μακρά ή τα μεσαία κύματα και πίστευαν ότι οι Ερασιτέχνες δεν θα ακούγονταν πέρα από τη γειτονιά τους.

Οι Ερασιτέχνες όμως χάρη στην υπομονή τους και το ερευνητικό τους πνεύμα, διαθέτοντας μηχανήματα πολύ μικρής ισχύος αλλά πολύ καλά υπολογισμένες κεραίες κατάφεραν να ακούγονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις που οι κρατικοί σταθμοί των εκατοντάδων ή και χιλιάδωνWatts δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

Από τότε άρχισαν και οι κρατικοί σταθμοί να εκπέμπουν στα βραχέα κύματα, παραχώρησαν όμως μερικές συχνότητες στους πρωτοπόρους αυτών των κυμάτων που διατηρούν μέχρι σήμερα....

Στις επικοινωνίες τους οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν την Αγγλική κυρίως γλώσσα ή τον κώδικα κιού (Q), όπως τον ονομάζουν....

      Το Φωνητικό Αλφάβητο

Σε πολλές περιπτώσεις το σήμα στο δέκτη μας δεν είναι καθαρό ή και δεν έχει σταθερή ένταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους π.χ. κακές συνθήκες διάδοσης, ανεπάρκεια του σταθμού εκπομπής κλπ.. Γι’ αυτό και κατά την επικοινωνία με φωνή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παρακάτω φωνητικό αλφάβητο για να προφερθούν λέξεις μεγάλες ή δυσνόητες.

Η δομή του φωνητικού αλφαβήτου είναι απλή: σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου αντιστοιχίζεται μια λέξη που να αρχίζει με το ίδιο γράμμα και να είναι μικρή για να τη θυμόμαστε εύκολα. Έτσι, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, το διακριτικό κλήσης SV4ΚΜ μπορεί να προφερθεί ως SIERRA-VICTOR-FOUR-KILO MAIK. Κάθε Υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό της φωνητικό αλφάβητο, έτσι το Εμπορικό Ναυτικό και οι Ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικό φωνητικό αλφάβητο απ’ αυτό του Πολεμικού Ναυτικού ή του Στρατού Ξηράς. Στο Λατινικό Αλφάβητο, τα έντονα γράμματα στη στήλη “Προφορά” δείχνουν ότι η συλλαβή αυτή τονίζεται.

ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

ΛΑΤΙΝΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

   

ΠΡΟΦΟΡΑ

 

Ε.Σ., Π.Ν., ΕΛ.ΑΣ.

Ε.Ν.

Α

ALFA

AL FAH

Α

ΑΣΤΗΡ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Β

BRAVO

BRAH VOH

Β

ΒΥΡΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

C

CHARLIE

CHAR LEE

Γ

ΓΑΛΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

D

DELTA

DELL TAH

Δ

ΔΟΞΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

E

ECHO

ECK OH

E

ΕΡΜΗΣ

ΕΛΕΝΗ

F

FOXTROT

FOKS TROT

Ζ

ΖΕΥΣ

ΖΗΝΟΒΙΑ

G

GOLF

GOLF

Η

ΗΡΩ

ΗΡΑΚΛΗΣ

H

HOTEL

HOH TELL

Θ

ΘΕΑ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

I

INDIA

IN DEE AH

I

ΙΣΚΙΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

J

JULIET

JEW LEE ETT

Κ

ΚΕΝΟΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

K

KILO

KEY LOH

Λ

ΛΑΜΑ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ

L

LIMA

LEE MAH

Μ

ΜΕΛΙ

ΜΕΝΕΛΑΟΣ

M

MIKE

MIKE

Ν

ΝΑΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

N

NOVEMBER

NO VEM BAH

Ξ

ΞΕΡΞΗΣ

ΞΕΝΟΦΩΝ

O

OSCAR

OSS CAH

O

ΟΣΜΗ

ΟΔΥΣΣΕΥΣ

P

PAPA

PAH PAH

Π

ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Q

QUEBEC

KEH BECK

Ρ

ΡΗΓΑΣ

ΡΩΞΑΝΗ

R

ROMEO

ROW ME OH

Σ

ΣΟΦΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ

S

SIERRA

SEE AIR RAH

Τ

ΤΙΓΡΗΣ

ΤΙΜΟΛΕΩΝ

T

TANGO

TANG GO

Υ

ΥΜΝΟΣ

ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

U

UNIFORM

YOU NEE FORM

Φ

ΦΩΦΩ

ΦΩΤΙΟΣ

V

VICTOR

VIK TAH

Χ

ΧΑΡΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

W

WHISKEY

WISS KEY

Ψ

ΨΥΧΗ

ΨΑΛΤΗΣ

X

X-RAY

ECKS RAY

Ω

ΩΜΕΓΑ

ΩΜΕΓΑ

Y

YANKEE

YANG KEY

     

Z

ZULU

ZOO LOO

     

ΑΡΙΘΜΟΙ

1

ONE

WUN

6

SIX

SIKS

2

TWO

TOO

7

SEVEN

SE VEN

3

THREE

TREE

8

EIGHT

AIT

4

FOUR

FOW ER

9

NINE

NAIN ER

5

FIVE

FAIV

0

ZERO

ZEE ROW

 Ο Κώδικας του Ραδιοερασιτέχνη

Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν έναν κώδικα συμπεριφοράς τον οποίον συνέταξε ο Αμερικανός Paul M. Segal, W9EEA, το 1928. Ο κώδικας αυτός συντάχθηκε για τους Αμερικανούς ραδιοερασιτέχνες και αργότερα οι συνάδελφοί τους στον υπόλοιπο κόσμο υιοθέτησαν των κώδικα αυτόν με τις κατάλληλες προσαρμογές εκεί όπου είναι κατά περίπτωση απαραίτητο. Παρατίθεται το αρχικό κείμενο μαζί με την απόδοση στα Ελληνικά.

The Amateur’s Code

ONE The Amateur is Considerate… He never knowingly uses the air in such a way as to lessen the pleasure of others.

TWO. The Amateur is Loyal… He offers his loyalty, encouragement and support to his fellow radio amateurs, his local club and to the American Radio Relay League, through which Amateur Radio is represented.

THREE. The Amateur is Progressive… He keeps his station abreast of science. It is well
built and efficient. His operation practice is above reproach.

FOUR. The Amateur is Friendly… Slow and patient sending when requested, friendly advice and counsel to the beginner, kindly assistance, cooperation and consideration for the interests of others; these are marks of the amateur spirit.

FIVE. The Amateur is Balanced… Radio is his hobby. He never allows it to interfere with any of his duties he owes to his home, his job, his school, or his community.

SIX. The Amateur is Patriotic… His knowledge and his station are always ready for the service of his country and his community.

Ο Κώδικας του Ερασιτέχνη

Α΄ Ο Ερασιτέχνης είναι ευγενικός. Ποτέ δε χρησιμοποιεί τον “αέρα” για να διασκεδάσει σε βάρος των άλλων. Δεν ξεχνά την εγγύηση που έδωσε γι’ αυτόν ο σύλλογός του στο Κράτος και στην κοινωνία.

Β΄ Ο Ερασιτέχνης είναι νομοταγής. Οφείλει τη νομιμότητά του στο σύνολο και εμμένει σ’ αυτή για να μην το εκθέσει.

Γ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι προοδευτικός. Ο σταθμός του είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιστήμης, κατασκευασμένος καλά και αποδοτικός. Οι εκπομπές του είναι “καθαρές” και σύμφωνα με όλους τους κανόνες.

Δ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι εγκάρδιος. Αργό και υπομονετικό χείρισμα, όποτε ζητείται, φιλικές συμβουλές προς τον αρχάριο, υποστήριξη και συνεργασία για τα ενδιαφέροντα των άλλων. να τα χαρακτηριστικά σημεία του ραδιοερασιτεχνικού πνεύματος.

Ε΄ Ο Ερασιτέχνης είναι ορθολογιστής. Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το χόμπι του, ποτέ δεν το αφήνει να βλάψει κάποιο από τα καθήκοντά του προς την οικογένειά του, την εργασία του, το σχολείο του ή την κοινωνία.

ΣΤ΄ Ο Ερασιτέχνης είναι πατριώτης. Οι γνώσεις του και ο σταθμός του είναι πάντοτε έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα και στην κοινωνία.
 

Πίνακας  Ραδιοερασιτεχνικών Συχνοτήτων  VHF - UHF

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΩΝ

Κωδικός Έξοδος Είσοδος Παρατηρήσεις

                                     VHF

R1

145.625

145.025

 

R2

145.650

145.050

 

R3

145.675

145.075

 

R4

145.700

145.100

 

R5

145.725

145.125

 

R6

145.750

145.150

 

R7

145.775

145.175

 

                                     UHF

RU0

434.600

433.000

 

RU1

434.625

433.025

 

RU2

434.650

433.050

 

RU3

434.675

433.075

 

RU4

434.700

433.100

 

RU5

434.725

433.125

 

RU6

434.750

433.150

 

RU7

434.775

433.175

 

RU8

434.800

433.200

 

RU9

434.825

433.225

 

RU10

434.850

433.250

 

RU11

434.875

433.275

 

RU12

434.900

433.300

 

RU13

434.925

433.325

 

RU14

435.950

433.350

 

RU15

435.975

433.375

 
       

Ο Κώδικας Q

         Ο Κώδικας Q χρησιμοποιείται στη ραδιοτηλεγραφία ώστε να επιταχύνεται η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και είναι ο μόνος επιτρεπόμενος κώδικας στις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις στον αέρα. Τα στοιχεία του αποτελούνται από κωδικές λέξεις τριών γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου, με το πρώτο γράμμα να είναι πάντοτε το Q. Παρ' όλο που υπάρχουν στοιχεία του κώδικα από το QAA ως το QZZ, στην Υπηρεσία Ερασιτέχνη και Ερασιτέχνη μέσω δορυφόρου χρησιμοποιούνται οι συντμήσεις από QRA ως QRZ και από QSA ως QSF, καθώς και κάποιες συντμήσεις QT_. Συνιστάται η χρήση του κώδικα και στη ραδιοτηλεφωνία, όταν οι συνθήκες θορύβου / διάδοσης κλπ. είναι κακές, και σε συνδυασμό με το φωνητικό αλφάβητο.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Q

ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QRA ΩΣ ΚΑΙ QRZ

QRA

Ποιο είναι το όνομα του σταθμού σας; Το όνομα του σταθμού μου είναι…

QRB

Σε ποια κατά προσέγγιση απόσταση βρίσκεστε από το σταθμό μου; Η κατά προσέγγιση απόσταση μεταξύ των σταθμών μας είναι … (ναυτικά μίλια ή χιλιόμετρα)

QRC

Από ποια ιδιωτική επιχείρηση (ή Κρατική Διεύθυνση) εκκαθαρίζονται οι λογαριασμοί τελών του σταθμού σας; Οι λογαριασμοί τελών του σταθμού μου εκκαθαρίζονται από την ιδιωτική επιχείρηση… (ή Κρατική Διεύθυνση …)

QRD

Πού πηγαίνετε και από πού έρχεστε; Πηγαίνω σε … (τόπος) και έρχομαι από … (τόπος)

QRE

Ποια ώρα υπολογίζετε να φτάσετε σε (ή πάνω από) … (τόπος); Υπολογίζω να φτάσω σε (ή πάνω από) … (τόπος) την ώρα … (GMT)

QRF

Επιστρέφετε σε … (τόπος); Επιστρέφω σε … (τόπος);

Επιστρέψτε σε … (τόπος);

QRG

Ποια είναι η ακριβής συχνότητα εκπομπής μου; Η ακριβής συχνότητα εκπομπής σας είναι … (kHz)

QRH

Μεταβάλλεται η συχνότητα εκπομπής μου; Η συχνότητα εκπομπής σας μεταβάλλεται.

QRI

Ο τόνος της εκπομπής μου είναι: (αναφορά λήψης T)
 1. Καλός
 2. Μεταβλητός
 3. Κακός ;
Ο τόνος της εκπομπής σας είναι: (αναφορά λήψης T)
 1. Καλός
 2. Μεταβλητός
 3. Κακός

QRJ

Με λαμβάνετε κακώς; Σας λαμβάνω κακώς. Το σήμα σας είναι πολύ ασθενές.

QRK

Η ευκρίνεια της εκπομπής μου είναι: (αναφορά λήψης R)
 1. Κακή
 2. Άσχημη
 3. Ικανοποιητική
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή
Η ευκρίνεια της εκπομπής Σας είναι: (αναφορά λήψης R)
 1. Κακή
 2. Άσχημη
 3. Ικανοποιητική
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή

QRL

Είστε απασχολημένος; Είμαι απασχολημένος

Είμαι απασχολημένος με τον …

Παρακαλώ μη με παρενοχλείτε

QRM

Παρενοχλείστε;
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
Παρενοχλούμαι από τον …
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά

QRN

Έχετε παράσιτα (θόρυβο);
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά
Έχω παράσιτα (θόρυβο)
 1. Καθόλου
 2. Λίγο
 3. Αρκετά
 4. Ισχυρά
 5. Πολύ ισχυρά

QRO

Να αυξήσω την ισχύ εκπομπής; Αυξήστε την ισχύ εκπομπής.

QRP

Να ελαττώσω την ισχύ εκπομπής; Ελαττώστε την ισχύ εκπομπής.

QRQ

Να μεταβιβάζω πιο γρήγορα; Παρακαλώ μεταβιβάζετε γρηγορότερα (σε … λέξεις ανά λεπτό)

QRR

Είστε έτοιμος για τη χρήση των αυτόματων συσκευών; Είμαι έτοιμος για τη χρήση των αυτόματων συσκευών.

QRS

Να μεταβιβάζω πιο αργά; Παρακαλώ μεταβιβάζετε πιο αργά (σε … λέξεις ανά λεπτό)

QRT

Να σταματήσω τη μεταβίβαση; Σταματήστε τη μεταβίβαση.

QRU

Έχετε τίποτε για μένα; Δεν έχω τίποτε για εσάς.

QRV

Είστε έτοιμος; Είμαι έτοιμος, προβείτε.

QRW

Να ειδοποιήσω τον … ότι καλείτε στη συχνότητα … (kHz); Παρακαλώ ειδοποιήστε τον … ότι καλώ στη συχνότητα … (kHz);

QRX

Πότε θα με ξανακαλέσετε; Θα σας ξανακαλέσω στις … (ώρα GMT) (και στη συχνότητα … kHz)

QRY

Ποια είναι η σειρά μου; Η σειρά σας είναι … (αριθμός)

QRZ

Ποιος με καλεί; Σας καλεί ο … (στη συχνότητα … kHz)

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QSA ΩΣ ΚΑΙ QSZ

QSA

Ποια είναι η ένταση των σημάτων μου (ή των σημάτων του…); (αναφορά λήψης S) Η ένταση των σημάτων σας είναι: (αναφορά λήψης S)
 1. Μόλις ευδιάκριτη
 2. Ασθενής
 3. Αρκετά καλή
 4. Καλή
 5. Πολύ καλή

QSB

Μεταβάλλεται η ένταση των σημάτων μου; Η ένταση των σημάτων μου μεταβάλλεται.

QSC

Είστε φορτηγό πλοίο; Είμαι φορτηγό πλοίο.

QSD

Είναι προβληματικό το χείρισμά μου; Το χείρισμά σας είναι προβληματικό.

QSE

Ποια υπολογίζετε ότι είναι η μετακίνηση του ναυαγοσωστικού σκάφους; Υπολογίζω ότι η μετακίνηση του ναυαγοσωστικού σκάφους είναι … (αριθμοί και μονάδες, π.χ. 18 ΝΜ (ναυτικά μίλια))

QSF

Έχετε πραγματοποιήσει τη διάσωση; Έχω πραγματοποιήσει τη διάσωση και προχωρώ προς τη … βάση (με … άτομα τραυματισμένα για το νοσοκομείο).

QSG

Να μεταβιβάσω … τηλεγραφήματα (μηνύματα) συγχρόνως χωρίς διακοπή; Μεταβιβάστε … τηλεγραφήματα (μηνύματα) συγχρόνως (χωρίς διακοπή).

QSK

Μπορείτε να με ακούσετε μεταξύ των σημάτων Σας και, αν ναι, μπορώ να διακόψω τη μεταβίβασή σας; Μπορώ να σας ακούσω μεταξύ των σημάτων μου. Διακόψτε τη μεταβίβασή μου.

QSL

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε λήψη; Σας δίνω βεβαίωση λήψης.

QSM

Να σας επαναλάβω το τελευταίο μεταβιβασθέν τηλεγράφημά μου; Επαναλάβετε το τελευταίο μεταβιβασθέν τηλεγράφημά σας ή το (τα) υπ’ αριθμόν … τηλεγράφημα (τηλεγραφήματα).

QSN

Με ακούσατε (ή ακούσατε τον …) στη συχνότητα … kHz; Σας άκουσα (ή άκουσα τον …) στη συχνότητα … kHz

QSO

Μπορείτε να συνομιλήσετε με τον … απ' ευθείας (ή μέσω του …); Μπορώ να συνομιλήσω με τον … απ' ευθείας (ή μέσω του …);

QSR

Να επαναλάβω την κλήση στη συχνότητα κλήσης; Επαναλάβετε την κλήση σας στη συχνότητα κλήσης.

Δε σας άκουσα (ή έχω παρεμβολές).

QSS

Ποια συχνότητα εργασίας θα χρησιμοποιήσετε; Θα χρησιμοποιήσω τη συχνότητα εργασίας … kHz. (Στην περίπτωση υψηλών συχνοτήτων, κανονικά μόνο οι τελευταίοι τρεις αριθμοί πρέπει να δίνονται.)

QSV

Να στείλω μια σειρά από V σ' αυτήν τη συχνότητα (ή στη συχνότητα … KΗz); (για λόγους δοκιμής και ρύθμισης) Στείλτε μια σειρά από V σ' αυτήν τη συχνότητα (ή στη συχνότητα … kHz)

QSX

Θέλετε να ακροάσθε τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού) στη συχνότητα … kHz (ή MHz); Ακροώμαι τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού) στη συχνότητα … kHz (ή MHz).

QSY

Να αλλάξω συχνότητα εκπομπής; Αλλάξτε συχνότητα εκπομπής (στους … kHz).

QSZ

Να μεταβιβάσω κάθε λέξη ή ομάδα περισσότερο από μια φορά; Μεταβιβάζετε κάθε λέξη ή ομάδα δύο φορές (ή … φορές).

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QΤA ΩΣ ΚΑΙ QΤZ

QTA

Να ακυρώσω το υπ’ αριθμόν … μήνυμα; Ακυρώστε το υπ’ αριθμόν … μήνυμα.

QTB

Συμφωνείτε με τον δικό μου υπολογισμό λέξεων; Δε συμφωνώ με το δικό σας υπολογισμό λέξεων. Θα επαναλάβω το πρώτο γράμμα κάθε λέξης ή το πρώτο ψηφίο κάθε αριθμού ή ομάδας.

QTC

Πόσα μηνύματα έχετε να στείλετε; Έχω … μηνύματα να στείλω σε σας (ή στον …)

QTD

Τι έχει ανακαλύψει το ναυαγοσωστικό πλοίο ή το αεροσκάφος διάσωσης; Το … (διακριτικό κλήσης πλοίου ή αεροσκάφους) έχει ανακαλύψει:
 1. … (αριθμός) ναυαγούς
 2. ναυάγια
 3. … (αριθμός) πτώματα

QTN

Ποια ώρα αναχωρήσατε από … (τόπος); Αναχώρησα από … (τόπο) την … ώρα (GMT).

QTO

Βγήκατε από τον όρμο (ή τον λιμένα) ή απογειωθήκατε; Βγήκα από τον όρμο (ή τον λιμένα) ή απογειώθηκα.

QTP

Πρόκειται να εισέλθετε στον όρμο (ή στο λιμένα) ή πρόκειται να προσθαλασσωθείτε ή να προσγειωθείτε; Πρόκειται να εισέλθω στον όρμο (ή στο λιμένα) ή πρόκειται να προσθαλασσωθώ ή να προσγειωθώ.

QTR

Ποια είναι η ακριβής ώρα; Η ακριβής ώρα είναι … (GMT).

QTS

Μπορείτε να μεταβιβάζετε το διακριτικό κλήσης ή το όνομά σας για … δευτερόλεπτα; Θα σας μεταβιβάζω το διακριτικό κλήσης ή το όνομά σας για … δευτερόλεπτα.

QTU

Ποιες είναι οι ώρες εργασίας του σταθμού σας; Οι ώρες εργασίας του σταθμού μου είναι από … ως … (GMT).

QTV

Να ακροασθώ αντί για εσάς στη συχνότητα … kHz (ή MHz) από ώρα … ως … ; Ακροασθείτε αντί για μένα στη συχνότητα … kHz (ή MHz) από ώρα … ως … .

QTW

Ποια είναι η κατάσταση των ναυαγών; Οι ναυαγοί είναι σε … κατάσταση και χρειάζονται επειγόντως…

QTX

Αφήνετε παρακαλώ το σταθμό σας σε λειτουργία για να επικοινωνεί μαζί μου μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως (ή μέχρι την … ώρα); Ο σταθμός μου θα παραμείνει ανοιχτός για να επικοινωνεί μαζί σας μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως (ή μέχρι την … ώρα).

QTY

Κατευθύνεστε προς τη θέση του συμβάντος και, αν ναι, πότε πρόκειται να φτάσετε εκεί; Κατευθύνομαι προς τη θέση του συμβάντος και υπολογίζω να φτάσω εκεί σε … ώρες (την … ημερομηνία).

QTZ

Συνεχίζετε την αναζήτηση; Συνεχίζω την αναζήτηση για… (το αεροσκάφος, το πλοίο, τη σωσίβια λέμβο, τους επιζήσαντες ή τα λείψανα ναυαγίων).

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ QUA ΩΣ ΚΑΙ QUZ

QUA

Έχετε νεότερες ειδήσεις από τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού); Υπάρχουν νεότερες κλήσεις από τον … (διακριτικό κλήσης σταθμού).

QUC

Ποιος είναι ο αριθμός (ή άλλη ένδειξη) του τελευταίου μηνύματος που λάβατε από μένα (ή παρά του … (διακριτικό κλήσης)); Ο αριθμός (ή άλλη ένδειξη) του τελευταίου μηνύματος που έλαβα από σας (ή παρά του … (διακριτικό κλήσης)) είναι … .

QUD

Λάβατε το σήμα επείγοντος που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης); Έλαβα το σήμα επείγοντος που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης).

QUF

Λάβατε το σήμα κινδύνου που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης); Έλαβα το σήμα κινδύνου που έστειλε ο κινητός σταθμός … (διακριτικό κλήσης).

QUI

Είναι αναμμένα τα φώτα πλεύσης σας; Τα φώτα πλεύσης μου είναι αναμμένα.

QUM

Μπορεί να επαναληφθεί η κανονική εργασία; Μπορεί να επαναληφθεί η κανονική εργασία.

QUN

Παρακαλούνται τα πλοία τα ευρισκόμενα στην άμεση γειτονία μου (ή στην άμεση γειτονία του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος)) να καθορίσουν τις θέσεις τους, ΑΚΡΙΒΗ πορεία και ταχύτητα. Η θέση μου, η ΑΚΡΙΒΗΣ πορεία και η ταχύτητά μου είναι …

QUO

Να ερευνήσω για:
 1. Αεροσκάφος
 2. Πλοίο
 3. Ναυαγοσωστικό σκάφος στη γειτνίαση του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη);
Παρακαλώ ερευνήστε για:
 1. Αεροσκάφος
 2. Πλοίο
 3. Ναυαγοσωστικό σκάφος στη γειτνίαση του … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη)

QUP

Παρακαλώ δείξτε μου τη θέση σας με:
 1. Προβολέα
 2. Μαύρο καπνό
 3. Φωτοβολίδες
Σας δείχνω τη θέση μου με:
 1. Προβολέα
 2. Μαύρο καπνό
 3. Φωτοβολίδες

QUQ

Να κατευθύνω τον προβολέα μου κατακόρυφα πάνω σε σύννεφο, διακοπτόμενο αν είναι δυνατό, και αν το αεροσκάφος σας γίνει ορατό ή ακουστεί να εκτρέψω τη δέσμη πάνω στο νερό ή στο έδαφος, αντίθετα προς τον άνεμο, για να διευκολύνω την προσθαλάσσωση ή την προσγείωσή σας; Παρακαλώ κατευθύνετε τον προβολέα μου κατακόρυφα πάνω σε σύννεφο, διακοπτόμενο αν είναι δυνατό, και αν το αεροσκάφος μου γίνει ορατό ή ακουστεί εκτρέψτε τη δέσμη πάνω στο νερό ή στο έδαφος, αντίθετα προς τον άνεμο, για να διευκολύνετε την προσθαλάσσωση ή την προσγείωσή μου.

QUR

Οι επιζώντες
 1. έλαβαν τη συσκευή διάσωσης;
 2. περισυνελέχθησαν από ναυαγοσωστικό πλοίο;
 3. προσεγγίστηκαν από συνεργείο διάσωσης εδάφους;
Οι επιζώντες
 1. έλαβαν τη συσκευή διάσωσης
 2. περισυνελέχθησαν από ναυαγοσωστικό πλοίο
 3. προσεγγίστηκαν από συνεργείο διάσωσης εδάφους

QUS

Διακρίνετε επιζώντες ή ναυάγια; Αν ναι, σε ποια θέση; Διέκρινα:
 1. επιζώντες ναυαγούς στη θάλασσα
 2. επιζώντες ναυαγούς πάνω σε σχεδίες
 3. Συντρίμμια ή ναυάγια

στη θέση … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος) (ή κατά οποιαδήποτε άλλη ένδειξη).

QUT

Εντοπίστηκε ο τόπος του δυστυχήματος; Ο τόπος του δυστυχήματος εντοπίστηκε με:
 1. φλόγα ή επιπλέουσα καπνογόνο συσκευή
 2. θαλάσσιο σημαντήρα
 3. έγχρωμο σημαντήρα
 4. … (προσδιορίζονται λεπτομερώς άλλα ενδεικτικά σημεία)

QUU

Να κατευθύνω το πλοίο ή το αεροσκάφος προς τη θέση μου; Κατευθύνετε το πλοίο ή το αεροσκάφος … (διακριτικό κλήσης)
 1. προς τη θέση σας εκπέμποντας το διακριτικό κλήσης σας και μακρές παύλες στη συχνότητα … kHz (ή MHz)
 2. μεταβιβάζοντας στη συχνότητα … kHz (ή MHz) την ΑΛΗΘΗ πορεία σας για να σας συναντήσω.

QUV

   

QUW

Βρίσκεστε στην περιοχή αναζητήσεων, που προσδιορίζεται από … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος); Βρίσκομαι στην περιοχή αναζητήσεων, που προσδιορίζεται από … (γεωγρ. πλάτος) … (γεωγρ. μήκος).

QUY

Η θέση του ναυαγοσωστικού πλοίου είναι επισημασμένη; Η θέση του ναυαγοσωστικού πλοίου είναι επισημασμένη με:
 1. φλόγα ή επιπλέουσα καπνογόνο συσκευή
 2. θαλάσσιο σημαντήρα
 3. έγχρωμο σημαντήρα
 4. … (προσδιορίζονται λεπτομερώς άλλα ενδεικτικά σημεία)

Από τα βοηθήματα της ΕΕΡ

 

Κεντρική σελίδα ] Ραδιοερασιτεχνισμός ] Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης ] Έν. Ραδ. Τρικάλων ] [ Ραδιοερασιτεχνικά ] Κάρτες QSL ] Φωτογραφίες ] Εισαγωγή στο Ραδ. ] Links Trikala-Meteora ] HAM Links ] Downloands ] Repeater-Link Τρικάλων ] Jamboree 2006 ] Repeater-Echo Link ]