SV4KM

 

Χρήσιμα Προγράμματα για Ραδιοερασιτέχνες
 

Drop Down Menu

 

 

 

 

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ - RADIOAMATEUR

 • Ευχάριστη ασχολία στις ελεύθερες ώρες;
 • Μέσο επιστημονικής έρευνας και πειραματισμού;
 • Προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο;
 • Τηλεπικοινωνίες σε καταστάσεις ανάγκης;

Τι είναι τέλος πάντων ο ραδιοερασιτεχνισμός;

Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα, αλλά πριν απ' όλα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, όπως θα προσπαθήσουμε να δείξουμε συνοπτικά στις γραμμές που ακολουθούν:

Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός;

Ο ραδιοερασιτεχνισμός ξεκίνησε γύρω στο 1908 μετά από τα επιτεύγματα του Μαρκόνι και το 1927 απέκτησε την επίσημη διεθνή του αναγνώριση στο Διεθνές Ραδιοτηλεγραφικο Συνέδριο της Ουάσιγκτον.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια πραγματικά συναρπαστική και ενδιαφέρουσα ασχολία. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου με γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο ραδιοερασιτεχνισμός έχει εκατομμύρια θιασώτες σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο είναι περίπου τρία εκατομμύρια. Με μια μέση ετήσια αύξηση περίπου 7%, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στις αρχές του 21ου αιώνα οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια!

Πώς ξεκίνησε ο ραδιοερασιτεχνισμός

Μετά τα πρώτα πετυχημένα πειράματα του Μαρκόνι στις αρχές του αιώνα μας, πολλοί άρχισαν να πειραματίζονται και πέτυχαν ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ τους στις περιοχές των μακρών και μεσαίων κυμάτων. ΄Οταν όμως οι περιοχές αυτές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος άρχισαν να γίνονται κρατικά ή εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (τηλεγραφικές υπηρεσίες, κρατικοί και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κλπ.), στένεψαν τα περιθώρια και οι ραδιοερασιτέχνες αναγκάστηκαν να μετατοπισθούν πέρα από τις ζώνες αυτές. Τους έδωσαν μάλιστα και κρατικές άδειες, για να “παίξουν” στα βραχέα κύματα, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσουν να “βγουν πέρα από τα όρια της αυλής τους”, όπως έλεγαν περιπαιχτικά, αφού πίστη του τότε τεχνικού κόσμου ήταν ότι η περιοχή των βραχέων κυμάτων ήταν “άχρηστη”.

Ποιοι είναι οι ραδιοερασιτέχνες

Επειδή στη χώρα μας η λέξη “ραδιοερασιτέχνης” χρησιμοποιείται από πολλούς λαθεμένα, από άγνοια ή σκόπιμα, διευκρινίζουμε ότι ο όρος είναι διεθνώς καθιερωμένος (Radio Amateur, Radioamateur, Amateurfunker) και σημαίνει σύμφωνα με την επικρατούσα διεθνή ορολογία “΄Ατομο, που έχει αποδείξει με εξετάσεις τις γνώσεις και την ικανότητά του στον χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια της πολιτείας για κατοχή και λειτουργία αυτών των σταθμών.”

Οι ραδιοερασιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά, αλλά προέρχονται από ποικίλα επαγγέλματα. Η ίδια ποικιλία ισχύει και για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα, τη φυλή κλπ. Κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η αγάπη τους για της τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά.

Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.

Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες ΄Εκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.).

Η δραστηριότητα των Ομάδων ΄Εκτακτης Ανάγκης που δημιουργήθηκαν το 1980, περιλαμβάνει διαβίβαση επειγόντων μηνυμάτων και τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και σεισμών, παροχή ιατρικής βοήθειας από ασυρμάτου, παροχή βοήθειας σε οδικά ατυχήματα, συμμετοχή στην ανεύρεση και διάσωση ατόμων κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Την άμεση επέμβαση των Ο.Ε.Α. κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
 • Την άμεση δραστηριοποίηση των Ο.Ε.Α. στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
 • Τη συνεχή συμμετοχή των Ο.Ε.Α. στη δασοπροστασία αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κινέτα, Ηλιούπολη/Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
 • Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των Ο.Ε.Α. Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΄Οθρυ το 1991.
 • Τη συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, το Μάρτιο του 1992, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των ΕΚΑΒ.
 • Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, το Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.

Πως μπορεί κανείς να γίνει ραδιοερασιτέχνης.

Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και προφορικές και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Εκπομπή – Λήψη σε κώδικα Μόρς, ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π.

 • Aπό το 2003 έχει δοθεί και νέα κατηγορία Ραδιοερασιτεχνικών αδειών με χαχτηριστικό πρόθεμα το SW  αντί του SV. Οι υποψήφιοι για απόκτηση αδείας SW δεν εξετάζονται στα σήματα μόρς και η άδεια με SW  τους δίνει το δικαίωμα εκπομπής και λήψης μόνο στη περιοχή των VHF & UHF

Ποια είναι η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Τρικάλων  και πώς γίνεται κανείς μέλος της.

 H E.Ρ.Τ. είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο Ραδιοερασιτεχνών που έχει σαν σκοπό

Υλη εξετάσεων  
 Κανονισμός
 • Τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού στη περιοχή των Τρικάλων.

 • Τη διατήρηση και προώθηση του θεσμού του Ραδιοερασιτεχνισμού στα πλαίσια των νόμων της χώρας και τα διεθνή καθιερωμένα, και την επιτήρηση της ορθής χρήσης των επαναληπτών (Repeaters),

 • Την εκπροσώπηση των μελών της Ένωσης ενώπιον των  Ελληνικών Αρχών  και  άλλων Ενώσεων.

 • Την εκπαίδευση των υποψηφίων Ραδιοερασιτεχνών της περιοχής των Τρικάλων στα Ραδιοερασιτεχνικά θέματα και την ανιδιοτελή χρήση του ασυρμάτου.

 • Την δια αναμεταδοτών και λοιπών συστημάτων ασυρμάτου, επικοινωνία μεταξύ των μελών και τη συνδρομή προς την Πολιτεία, ιδίως σε περιπτώσεις κινδύνου και εθνικής ανάγκης (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ατυχήματα κ.α.).

H  E.Ρ. Τ. ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2003 και αναγνωρίστηκε με την υπ. αριθ, 292/21-11-2003 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων και καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων Σωματείων με αύξοντα αριθμό 4/2004 και αριθμό Γενικού Μητρώου 1223/2004.

Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται ανά διετία από τη Γενική Συνέλευση των Τακτικών Μελών.

Έχει σαν μέλη της Ραδιοερασιτέχνες που διαμένουν ή κατάγονται από την περιοχή των Τρικάλων.

 

 Η  Ε.Ρ.Τ.. είναι ανοιχτή σε όλους. Όποιος ενδιαφέρεται για τον Ραδιοερασιτεχνισμό στην περιοχή μας, άνδρας η γυναίκα, Έλληνας πολίτης η όχι, νέος η ηλικιωμένος, μπορεί πολύ απλά να γίνει μέλος της.

Η Ταχυδρομική Διεύθυνση της Ε.Ρ Τ. είναι:

Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Τρικάλων
Ομήρου 9
421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

Μπορείτε επίσης να απευθύνεστε στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ

ΤΙΤΛΟΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Δ/ΝΣΗ

ΧΑΡΑΧΤ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ    

   ΠΡΟΕΔΡΟΣ

   Παπαβασιλείου Αντώνης

Ομήρου 9, TK 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

SV4OB

24310-29.735

   ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

  Καλιακούδας Βασίλης

 

SV4LGX

 

   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σακελλαρίου Παναγιώτης

 

SV4MZA

 

   ΤΑΜΙΑΣ

Γρηγοράκης Σπύρος  

SV4LGC

 

   ΜΕΛΟΣ

Μπάλλας Κων?νος  

SV4LGZ

 

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στη διεύθυνση:  sv4km@sch.gr

 

 

Κεντρική σελίδα ] [ Ραδιοερασιτεχνισμός ] Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης ] Έν. Ραδ. Τρικάλων ] Ραδιοερασιτεχνικά ] Κάρτες QSL ] Φωτογραφίες ] Εισαγωγή στο Ραδ. ] Links Trikala-Meteora ] HAM Links ] Downloands ] Repeater-Link Τρικάλων ] Jamboree 2006 ] Repeater-Echo Link ]