«ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ» στα Μουσικά Σχολεία

Ιστορική επισκόπηση της εμφάνισης ιδιωτών στη μουσική παιδεία

Εμπειρία vs Αστική Λογιότητα

"Πανηγυρτζήδες" & Ωρομισθία

 

Ψήφιση του Ν. 3475/2006 (27.6.2006)

 

Η εισηγήτρια δεν αναφέρθηκε στην κατηγορία ΕΜ των εμπειροτεχνών (άρθρο 20 παρ. 6β). Το ίδιο έκαναν και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Ούτε η "εμπειρία" ούτε η "ιδιωτεία" έγινε θέμα συζήτησης. Η γενικόλογη και σαθρή επιχειρηματολογία για την κατηγοριοποίηση των μουσικών στην εκπαίδευση είναι τόσο παράδοξη όσο και το γεγονός ότι τα "θέματα εκπαιδευτικών μουσικής" εμφανίζονται ξεκομμένα από τα θέματα της μουσικής παιδείας και στο περιθώριο ενός νόμου για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Τον Αύγουστο εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια επιλογής των εμπειροτεχνών ιδιωτών.

Το Νοέμβριο εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας των εμπειροτεχνών ιδιωτών.

Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα Μουσικά Σχολεία (9.3.2007)

 

Η συζήτηση επισκιάζεται αρχικά από τη γνωστή δήλωση του Κ. Ράμμα, Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για τους «εμπειροτέχνες». Το ζήτημα «τίτλος σπουδών» = «απόδειξη αξιότητας» δεν αναλύεται ως προς το μερικώς ασύμβατο της προφορικής παράδοσης, ενώ η κοκορομαχία και η συμψηφιστική δίνουν και παίρνουν. Το κατ’ αρχήν λογικό κυβερνητικό επιχείρημα για απορρόφηση των αποφοίτων ΑΤΕΙ συγκρούεται με τη λογική του Ν.3475/06 (παρ.2-3) και τη γενικότερη πελατειακή λογική των ρυθμίσεων

Συζήτηση για το Ν.3687/2008 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (9.7.2008)

Η άποψη των Ωδειακών μουσικών και γενικότερα όσων εργάζονται ως ωρομίσθιοι-αναπληρωτές

 

Η προϋπηρεσία είναι αυτή που τελικά θεμελιώνει το δικαίωμα διορισμού. Αυτό υιοθετεί η πολιτεία και ο σύλλογος αποφοίτων Ωδείων απλώς διαπραγματεύεται τους ειδικούς όρους. Τα «δικαιώμτα» των εμπειροτεχνών εδράζονται στο ορθό, πλην ανεπαρκές επιχείρημα της διάσωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τα Μουσικά Σχολεία. Ο όρος «ιδιώτης» κρίνεται αρνητικά, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Η δυϊκή παρουσία της μουσικής στα Υπουργεία ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αντιμετωπίζεται ως "φυσικό φαινόμενο".

 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια (15.7.08) δεν περιείχε κάτι σημαντικό για τις διατάξεις περί εμπειροτεχνών

Συζήτηση για το Ν.3687/2008 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (9.7.2008)

Η άποψη των Πανεπιστημιακών μουσικών

 

«Ιδιώτες» κατά τους απόφοιτους ΜΤ των ΑΕΙ δεν είναι μόνον οι «εμπειροτέχνες» αλλά και οι «Ωδειακοί». Όλοι μαζί: «ταλαιπωρημένοι» αλλά «ακατάλληλοι» για την μουσική παιδεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. «Εκπαιδευτικός μουσικός» = ο μόνος κατάλληλα καταρτισμένος για να διοριστεί στην δημόσια μουσική εκπαίδευση. Παρά τη σωστή επισήμανση για το χαρακτήρα των Μουσικών Σχολείων, η δυϊκή παρουσία της μουσικής στα Υπουργεία ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αντιμετωπίζεται ως "φυσικό φαινόμενο".

 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια (15.7.08) δεν περιείχε κάτι σημαντικό για τις διατάξεις περί εμπειροτεχνών

Η διακομματική συναίνεση για τους "εμπειροτέχνες ιδιώτες" στο περιθώριο του πολυνομοσχεδίου (Ν.3848/2010) για την παιδεία (5.5.2010)

 

Το θετικό στοιχείο της διακομματικής συμφωνίας σκοντάφτει -δυστυχώς- στον οικονομικής φύσεως χαρακτήρα της τροπολογίας, ενώ το ορθό επιχείρημα της ενίσχυσης της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής όταν στηρίζει ζήτημα επαγγελματικών δικαιωμάτων καταδεικνύει το ότι και πάλι δεν τίθεται θέμα «μουσικής παιδείας» αλλά «μουσικών στην παιδεία». Υπό την έννοια αυτή, σωστή είναι κατ’ αρχήν η τοποθέτηση της υπουργού, όμως κάτω από αυτό το επιχείρημα, (και όχι μόνο με ευθύνη της πολιτείας) το συνολικό ζήτημα της μουσικής παιδείας συνεχίζει επί δεκαετίες να «εκκρεμεί». Ο κ. Λυκουρέντζος συμφωνεί, ενώ χθές συμφωνούσε με την αντίθετη πολιτική.

Βλέπε επίσης: Μουσικά Σχολεία: στη Βουλή και ...στο γυαλί

Σταύρος Μαραγκουδάκης: Φιλική απάντηση στο Σ. Μαρίνη για το θέμα της μονιμοποίησης των εμπειροτεχνών στα Μ.Σ.

Στέλιος Μαρίνης: Φιλική απάντηση στους αποφοίτους του ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής

Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου - Ανακοίνωση

Αντιπαράθεση για «σπουδαγμένους» και «εμπειροτέχνες» της μουσικής

ΠΕΑΩΜΔΕ: «Στον Καιάδα» και πάλι οι εμπειροτέχνες;

Υπόμνημα των μελών ΕΠ και ΕΡΔΙΠ του τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Ηπείρου

Σ/Ν του ΥπΕΠΘ περί Οργάνωσης και Λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις – Μια πρώτη κριτική θεώρηση των άρθρων 20-21

«Εμπειροτέχνες» - Ένα βίντεο και μερικά ανεμπόδιστα σχόλια

Τ' απομεινάρια της συλλογικότητας, στεφάνι στο μνημείο της υποκρισίας ;

Συναφή θέματα: Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα Μουσικά Σχολεία    «Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις» vs «Αρμονία και Ντικτέ»   Η Ελληνική Πολιτεία ως φορέας «Καλλιτεχνικής» Παιδείας – Το ζήτημα της Μουσικής   «Ακαδημία Τεχνών»   Τομή Παιδείας και Μουσικής - Μια διερεύνηση της προοπτικής των Μουσικών Σχολείων   Μουσική-Μουσικολογία-Πολιτεία-Παιδεία

Κεντρική θεματική σελίδα