Αρχική

Οδηγός για το διαδίκτυο Παιδαγωγικά  Γλώσσα Λογοτεχνία Κλασσική φιλολογία Ιστορία Υπερδεσμοί

 

Terra computerata

Πίζα 2000, 2003, 2006...

   Tης Τερέζας Γιακουμάτου

Κάτω από τη βάση παίρνει η Ελλάδα στη σύγκριση ανάμεσα σε 57 χώρες, όσον αφορά την επίδοση 15χρονων μαθητών σε τρία γνωστικά αντικείμενα, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Κατανόηση Κειμένου, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Τα ελληνικά σχολεία καταλαμβάνουν την 36η θέση στην κατανόηση κειμένου, την 38η στις Φυσικές Επιστήμες και την 39η στα Μαθηματικά. 

Η έρευνα  για την Αξιολόγηση των Μαθητών (ΡΙSΑ) 2006 διενεργήθηκε πέρυσι υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και συμμετείχαν περισσότεροι από 400.000 μαθητές από συνολικά 57 χώρες- 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και επιπλέον 27 συμμετέχουσες χώρες. Είναι οι χώρες που κατέχουν περίπου 90% της παγκόσμιας οικονομίας και συνδέουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξή τους με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού τους συστήματος.
Η χώρα μας συμμετείχε με 192 σχολεία και τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις 4.871 μαθητών σε τρία γνωστικά αντικείμενα: Κατανόηση Κειμένου, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία κ.λπ.).

ΤΑ αποτελέσματα της έρευνας αν και αναμενόμενα για όσους κατέχουν τα εκπαιδευτικά πράγματα σοκάρουν. Στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην κατανόηση κειμένου οι Έλληνες μαθητές έχουν επιδόσεις κάτω από τον μέσο όρο και κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.

Φυσικά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα ίδια προβλήματα είχαν φανεί το 2000 και το 2003. Στο διάστημα που μεσολάβησε όμως ως το 2006 που έγινε το τελευταίο τμήμα της μελέτης, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος. Σε όσες χώρες είχε επισημανθεί ανάλογο πρόβλημα ξεκίνησε ουσιαστικός διάλογος και κατόρθωσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Δυστυχώς εμείς δεν ακούσαμε το καμπανάκι αλλά προσπαθήσαμε να υποβαθμίσουμε την έρευνα.

Μελετώ τη σχετική αρθογραφία. Διαβάζω τα σχόλια της ΟΛΜΕ για την έλλειψη χρηματοδότησης. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα αλλά κι εκεί που έρευσε χρήμα άφθονο δεν είδαμε και θεαματικά αποτελέσματα. Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε άραγε από την αναμόρφωση των διδακτικών εγχειριδίων;

Η στήλη χαιρετίζει την έναρξη του προγράμματος επιμόρφωσης Β΄επιπέδου. Ήμουν νια και γέρασα που λένε. Αλλά δεν ακούγονται κι από κει καλά λόγια. Οι συνάδελφοι επιμορφούμενοι μιλούν για απίστευτες προχειρότητες και έλλειψη προγραμματισμού ενώ η γενική αίσθηση μετά τη δημοσίευση των εγχειριδίων είναι ότι ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν.

Ποιος θα αμφισβητήσει ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός παράγοντας στην  προσπάθεια εκσυγχρονισμού των μεθόδων διδασκαλίας ή αναβάθμισης του διδακτικού έργου; Ως πότε θα παρακολουθούμε αμέριμνοι τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας;

Επί τον τύπον των ήλων:

www.oecd.org/pages/0,3417,en_32252351_32235907_1_1_1_1_1,00.html

Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Κυριακάτικης Καθημερινής: Σχολικές ώρες πολλές, αλλά χωρίς απόδοση

 

Μη διστάσετε να καταθέσετε απόψεις στο σεπαρέ μας let's blog together


 


------------------------------------------------------------

 


 

 Διαθέτουμε και : Φρέσκα - φρέσκα και λαχταριστά


  Μπορείτε να συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο προς τις σελίδες του netschoolbook χωρίς φόβο, με πάθος και χωρίς πάθος.  Tα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων ανήκουν στους δημιουργούς τους, οι οποίοι - μεταξύ πολλών άλλων -διατηρούν και το δικαίωμα να αλλάξουν και απόψεις χωρίς να χρειαστεί να αποκηρύξουν τα γραφόμενά τους.
Αν θελήσετε να αναπαράγετε τα κείμενα, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά σας
παρακαλούμε να  μας το γνωστοποιήσετε πριν. Δε μπορούμε να το απαγορεύσουμε 
(απαγόρευση = μέριμνα για κατασταλτικά μέτρα)απλά, η μη αναφορά στη πηγή, καθώς και η όποια αποσπασματική αντιγραφή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για μας και δε θα τιμά ιδιαίτερα εσάς.


 

<----- Αρχική

 
 

 

Αρθρα 2007

 

ceci n'est pas une pipe

 

Περιμένοντας τη νίκη, πεθαίνεις...

 

 

Αρθρα 2006

Ας κάνουμε ταμείο

Για να δούμε τι θα δούμε

 

Είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη

 

Τεχνολογίας αγώνας γόνιμος

 

Φτου ξελευτερία!

Τριαντάφυλλα στο παράθυρο

 

Η τιμή του ήθους


 

Αρθρα 2005
 

Περί στρατηγικής


Τεχνολογίας αστοχίες


Ξεφυλλίζοντας


Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι


Οταν η Κλειώ μετακομίζει στο διαδίκτυοΣαν τους Ίκαρους


Το πλοίο σαλπάρει


Mea culpa!


 

Η λέξη της χρονιάς


 

London Calling


Μια προσευχή για τη Σοφία


Αρθρα 2004-5

 


Παλαιότερα άρθρα της terra computerata

 Έτη: 2001-3

 

Σχεδιασμός & συντήρηση  ιστοσελίδας Τερέζα Γιακουμάτου