Η Διώνη είναι ο δωδέκατος από τους γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου.
τροχιά: 377 400 km από τον Κρόνο διάμετρος: 1120 km μάζα: 1.05e21 kgΣύμφωνα με τη μυθολογία, η Διώνη ήταν η μητέρα της Αφροδίτης από τον Δία.
Η Διώνη ανακαλύφτηκε το 1684 από τον Cassini.
Η Διώνη έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα από τους δορυφόρους του Κρόνου (εκτός από τον Τιτάνα, του οποίου η πυκνότητα αυξήθηκε λόγω της βαρυτικής συμπίεσης). Αποτελείται κυρίως από πάγο νερού, αλλά πρέπει να διαθέτει και σημαντικές ποσότητες πυκνότερων υλικών, όπως πυριτικά πετρώματα.
Η Διώνη είναι παρόμοια με την Ρέα, αν και είναι κάπως μικρότερη. Η σύσταση των δύο δορυφόρων είναι όμοια, όπως και τα χαρακτηριστικά στις επιφάνειές τους. Και οι δύο περιστρέφονται σύγχρονα, ενώ το πρόσθιο ημισφαίριό τους έχει σημαντικές διαφορές από το άλλο.
Στο οπίσθιο ημισφαίριο της Διώνης (σε σχέση με την κατεύθυνση κίνησης στην τροχιά της) υπάρχει ένα δίκτυο από ανοιχτόχρωμες γραμμές επάνω στη σκουρόχρωμη επιφάνεια, καθώς και λίγοι κρατήρες (αριστερά). Οι γραμμές υπερκαλύπτουν τους κρατήρες, δείχνοντας ότι είναι νεότερες.
Το πρόσθιο ημισφαίριο (σε σχέση με την
κατεύθυνση κίνησης του δορυφόρου επάνω στην τροχιά του) είναι διάστικτο από κρατήρες
και ομοιόμορφο στη φωτεινότητά του (δεξιά). Όπως και στην
Καλλιστώ, οι κρατήρες δεν παρουσιάζουν το έντονο ανάγλυφο που βλέπουμε στους
κρατήρες της Σελήνης ή του Ερμή.
Αυτά εξηγούνται ως εξής: Μετά το σχηματισμό της η Διώνη ήταν ενεργή για ένα χρονικό διάστημα. Κάποιες ηφαιστειακές δραστηριότητες αναμόρφωσαν την επιφάνειά της δημιουργώντας τις ανοιχτόχρωμες γραμμές, πιθανώς σε ολόκληρη την επιφάνειά της. Αργότερα, όταν έπαψε πια αυτή η εσωτερική δραστηριότητα, έλαβε χώρα μια σειρά προσκρούσεων, με κρατήρες πολύ μικρούς που δεν διακρίνονται στις εικόνες του Voyager. Το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο στο πρόσθιο ημισφαίριο, ώστε εκεί να εξαλειφθούν τελείως οι ανοιχτόχρωμες γραμμές, ενώ το οπίσθιο ημισφαίριο παρέμεινε ανέπαφο.
Όμως, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στην επιστήμη, τα νεότερα δεδομένα διαψεύδουν τις προηγούμενες υποθέσεις. Εικόνες υψηλής ανάλυσης από το διαστημόπλοιο Cassini δείχνουν καθαρά ότι οι ανοιχτόχρωμες γραμμές δεν είναι παγετώδεις ροές αλλά μάλλον ένα περίπλοκο δίκτυο τεκτονικών θραύσεων νεότερων από τους περισσότερους κρατήρες (αριστερά).
Στην ίδια τροχιά με την Διώνη
περιφέρεται και η Ελένη και συγκεκριμένα επάνω στο σημείο ισορροπίας Lagrange που προηγείται κατά 60° από την Διώνη (L4).
Κρόνος
Μίμας
Εγκέλαδος
Τηθύς
Ρέα
Τιτάν
Ιαπετός
Cassini-Huygens mission (NASA)