Άρθρα - Απόψεις - Θέσεις
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΥ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ.

 

Το 1974 η χούντα προκειμένου να με φιμώσει με έκλεισε φυλακή. Ο κ. Βερίλλης για τον ίδιο λόγο με απάλλαξε από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου..  Ούτε η χούντα πέτυχε το σκοπό της ούτε ο κ. Βερίλλης θα πετύχει.
Σε κανέναν δεν εκχώρησα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασής μου. Ο κ. Βερίλλης προσπαθώντας να με φιμώσει στην ουσία έκανε κατάχρηση του δικαιώματος που του δίνει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.  Στην πραγματικότητα όμως το κάνει αυτό για να καλύψει δικές του αδύνατες πλευρές.  Αντιλήφθηκε ότι κατάλαβα νωρίς την ανεπάρκεια του και έψαχνε αφορμή να με απομακρύνει για να προωθήσει άτομα  χωρίς γνώμη, κρίση και άποψη. Αυτό είναι χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων.  Η ανασφάλεια που τον διακρίνει τον κάνει να πιστεύει ότι όλοι γύρω του τον υπονομεύουν και τον καπελώνουν. Τον αναγκάζει να κινηθεί σε έναν μίζερο κόσμο χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς συζήτηση, χωρίς αναζητήσεις.
Αντιλαμβανόμενος σχετικά έγκαιρα την ανεπάρκειά του, μαζί με άλλους συναδέλφους, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε αποφάσεις που ήταν σε βάρος της πόλης και των δημοτών. Επανειλημμένα,  εγώ αλλά και άλλοι σύμβουλοι, τον επισημάναμε ότι η εικόνα του δήμου δεν είναι η καλύτερη.  Χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός,  και έλεγχος και κυρίως ειλικρινή συνεργασία όλων των δημοτικών συμβούλων χωρίς υστεροβουλίες. Ζητήσαμε συζήτηση για κάθε σοβαρό θέμα στην δημοτική ομάδα πριν αυτό γραφτεί στην ημερήσια διάταξη, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.  Στις αρχές του έτους,  σε επιστολή  έξι δημοτικών συμβούλων του επισημαίνονταν πολλά αυτονόητα πράγματα, προκειμένου να καλυτερεύσει η εικόνα της Δημοτικής Αρχής. Για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα όχι μόνο δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή τους αλλά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που τα επισημαίναμε, ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρηθήκαμε υπονομευτές.
Από τα παραπάνω είναι φανερό γιατί έγινε η απομάκρυνσή μου. Αλλά και σε αυτή την απόφασή του φάνηκε ο χαρακτήρας του κ. Βερίλλη. Αντί να με καλέσει και να μου ανακοινώσει την απόφασή του, εδώ και πολλούς μήνες άρχισε να τροφοδοτεί τα παραπολιτικά των τοπικών εφημερίδων με απειλές και υπονοούμενα εναντίον μου για να πετύχει την «συμμόρφωση μου προς τις υποδείξεις  του». Όταν διαπίστωσε ότι «δεν συνεμορφώθειν» προέβη στη χθεσινή ενέργεια της απομάκρυνσής μου αλλά και πάλι χωρίς να πει την αλήθεια και επικαλείται ότι «η συνεργασία δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο». Πως όμως να είναι η συνεργασία μας στο επιθυμητό επίπεδο αφού σαν δήμαρχος ουδέποτε επισκέφθηκε την χωματερή για να έχει εικόνα της κατάστασης;
Αν και έφτασα πολλές φορές στα όρια της παραίτησης δεν το έπραξα γιατί κυριαρχούσε το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα όπως και το καθήκον που μου ανέθεσαν όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους να προσπαθώ να  αποτρέψω άσχημες αποφάσεις για την πόλη. Θέλω να κάνω και δημόσια έκκληση στους συναδέλφους της πλειοψηφίας να μην δέχονται άκριτα στις αποφάσεις του. Πολλές απ΄ αυτές δεν είναι προϊόν σοβαρής επεξεργασίας, για πολλές δεν ερωτάτε καθόλου η υπηρεσία, πολλές είναι επιπόλαιες και ανεύθυνες και όχι μόνο δεν πάνε μπροστά την πόλη αλλά μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες.
Αναγνωρίζω την ευθύνη που με αναλογεί στην εκλογή του. Στα δύο αυτά χρόνια έμαθα πολλά και για το χαρακτήρα του κ. Βερίλλη και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί. Το νέο μου καθήκον σήμερα, που πρέπει να επιτελέσω από τη θέση του (πρώτου σε ψήφους) δημοτικού συμβούλου, είναι να αποτρέψω τα χειρότερα για την πόλη.

Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που κατά πληροφορίες αναπτύσσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ (πιστεύω ότι δεν απηχεί και το επίσημο κεντρικό ΠΑΣΟΚ). Τη Δευτέρα στα γραφεία του τοπικού ΠΑΣΟΚ έγινε συγκέντρωση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας για να αποφασίσουν για τη διαγραφή μου. Όταν δε ο κ. Βερίλλης ανακοίνωσε τη απομάκρυνσή μου ισχυριζόταν ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ. Εάν όλα αυτά συνέβησαν θεωρώ ότι είμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις και ότι αναπτύσσονται νέα και πρωτοφανή για τα δημοτικά δεδομένα ήθη. chantzoplakis@sch.gr
 
Κατεβάστε το κείμενο σε μορφή .doc
 
lefty Επιστροφή