Άρθρα - Απόψεις - Θέσεις
 
 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

 
 
Η ΤΑ είναι ένας κατ’ εξοχήν λαϊκός θεσμός. Είναι ο πιο κοντινός θεσμός στον Έλληνα πολίτη. Ένας θεσμός ταγμένος από τη φύση του να υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των δημοτών. Οι τσιγγάνοι είναι μια ευπαθή ομάδα πολιτών που χρειάζεται ιδιαίτερης φροντίδας από μεριάς της ΤΑ. Δεν είναι, όμως, δεδομένο ότι την έχει. Για χρόνια πολλά οι Έλληνες τσιγγάνοι αντιμετωπίζονται από την ελληνική πολιτεία σαν 2ης κατηγορίας άνθρωποι.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι από μέτριες ως απαράδεκτες.  Ο αναλφαβητισμός πλησιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 100%. Στην Καρδίτσα, μέχρι και το 2000, οι τσιγγάνοι ήταν 100 % οργανικά και λειτουργικά αναλφάβητοι. Η ανεργία ξεπερνάει κατά πολύ το όριο σε εθνικό επίπεδο. Και βέβαια οι όροι υγιεινής στους καταυλισμούς των τσιγγάνων, δεν θα μπορούσε να έχουν καλύτερο δείκτη.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 10 περίπου χρόνια κάτι άρχισε να κινείται. Το στήσιμο του Πανελληνίου Δικτύου ΡΟΜ, δήμων με δημότες τσιγγάνους, έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο, πιέζοντας την κεντρική εξουσία να αυξήσει τους πόρους στην ΤΑ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη διαβίωση των Ελλήνων τσιγγάνων.
Για την ομαλή κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία, αλλά και μια άλλη αντιμετώπιση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Έλληνες τσιγγάνοι είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ζουν και δραστηριοποιούνται δίπλα μας. Κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους με τους μπαλαμούς, συχνάζουν και χρησιμοποιούν στους ίδιους κοινόχρηστους χώρους. Τα δικά τους προβλήματα έχουν άμεση επίδραση και στους πολίτες μη τσιγγάνους. Για παράδειγμα, ένας αναλφάβητος, τσιγγάνος, που δεν γνωρίζει τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας εύκολα μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους που μένουν μπορεί να επιφέρει μεταδοτικές ασθένειες, με συνέπειες και στους υπόλοιπους πολίτες.
Χρέος, λοιπόν, είναι της πολιτείας να αλλάξει πολιτική απέναντί τους. Η ΤΑ αυτοδιοίκηση οφείλει να καταλάβει ότι έχει χρέος να τους στηρίξει και να διεκδικήσει πόρους για την βελτίωση των όρων διαβίωσης. Να φροντίσει για τη στέγασή τους, τη φοίτηση των τσιγγανόπουλων στα σχολεία. Πρέπει να πούμε όχι στα χωριστά σχολεία για τα τσιγγανόπουλα. Εξ άλλου αυτά απαγορεύονται από το Σύνταγμά των Ελλήνων. Τα σχολεία αυτά αναπαράγουν τσιγγάνους και δεν τους εντάσσουν κοινωνικά.
Τα ιατροκοινωνικά Κέντρα είναι μια καλή προσπάθεια για την πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα, αλλά αποσπασματική. Τα ιατροκοινωνικά κέντρα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους. Να επανδρωθούν με περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό.
Ότι κάνουμε για τους Έλληνες τσιγγάνους δεν πρέπει να το βλέπουμε σαν ευσπλαχνία, αλλά σαν μια υποχρέωση σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που το έχει ανάγκη. Βελτιώνοντας της συνθήκες των Ελλήνων τσιγγάνων, βελτιώνουμε την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.

Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος

 
 
 
lefty Επιστροφή