Πότε θα συνδεθούν τα δημοτικά κτίρια με το φυσικό αέριο;

 
12-11-2009

Το φυσικό αέριο μπήκε στην πόλη. Χίλιες και πλέον οι συνδέσεις σύμφωνα με δημοσίευμα. Δημοτικό κτίριο κανένα. Ενέργειες προς την κατεύθυνση σύνδεσης δημοτικών κτιρίων καμία. Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή κόπτεται για τις ήπιες μορφές ενέργειας παραχωρώντας τις στέγες των σχολείων σε ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων, επικαλούμενη μάλιστα, ψευδώς, την συναίνεση των συλλόγων των εκπαιδευτικών.
Εκτός των σχολείων υπάρχουν δημοτικά κτίρια που καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Η αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων θα ήταν και μια σημαντική προσφορά για το περιβάλλον. Μόνο ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου ξοδεύει περίπου 200.000,00€ το χρόνο για πετρέλαιο (κλειστό, κολυμβητήριο κλπ).  Απ’ όσα γνωρίζω, δεν έγινε καμιά προσπάθεια να συνδεθεί το κολυμβητήριο με τον αγωγό του φυσικού αερίου. Οι υπεύθυνοι δείχνουν να έχουν αδυναμία στην κατανάλωση του πετρελαίου. Δεν εξηγείται αλλιώς η αδιαφορία τους για τις συνδέσεις των δημοτικών κτιρίων με το φυσικό αέριο. Συνολικά η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Στη διάρκεια της θητείας μου σαν αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας, είχαν εξεταστεί περιπτώσεις σύνδεσης σχολείων με το φυσικό αέριο. Μάλιστα είχε γίνει και ειδική σύσκεψη των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εταιρείας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, όπου υποδείχτηκαν τρόποι και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνδεση των σχολείων. Έκτοτε τίποτα. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, με έγγραφό της, ζητάει την σύναψη μια απλής σύμβασης ότι ο δήμος προτίθεται να συνδέσει τα δημοτικά και σχολικά κτίρια με το φυσικό αέριο. Στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα επιβαρυνθεί μόνο τις συνδέσεις, όπως όλοι οι δημότες. Την επέκταση θα κάνει η εταιρεία. Για αυτές τις συνδέσεις ο δήμος περιμένει ειδική χρηματοδότηση για να ξεκινήσει την οποιαδήποτε ενέργεια.
Ενώ στα γειτονικά Τρίκαλα ο δήμαρχος υπέγραψε, 11/9/2009,  68 Συμβάσεις Σύνδεσης και Παροχής φυσικού αερίου που αφορούν  49 σχολεία και 19 δημοτικά κτίρια της πόλης των Τρικάλων. Η εγκατεστημένη θερμική ισχύς των λεβητοστασίων των εν λόγω κτιρίων ανέρχεται σε 20.000 kW και η ετήσια κατανάλωσή τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000.000 Νm3 φυσικού αερίου, προσφέροντας σημαντικότατα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτό πρέπει να κάνει και ο δήμος Καρδίτσας.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αποδεικνύεται ανίκανη να πάρει πρωτοβουλίες που να βελτιώνουν τα οικονομικά του δήμου και να προσφέρουν στο περιβάλλον.

Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος  
        
chantzos@sch.gr

 
lefty Επιστροφή