Τρεις ανταλλαγές και μια παραχώρηση

 
21-11-2009

Είναι γνωστό ότι ο δήμος Καρδίτσας, με κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, παραχώρησε δωρεάν έκταση 7 στρεμμάτων, για την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και δύο της ελάσσονος μειοψηφίας πείσθηκαν από το δήμαρχο που έλεγε ότι όλοι οι άλλοι δήμοι έκαναν το ίδιο.  Ψέματα.

Έψαξα το θέμα και έχω στα χέρια μου τις αποφάσεις των άλλων δήμων (Νέας Ιωνίας, Λάρισας και Τρικάλων). Οι άλλοι τρεις δήμοι δεν παραχώρησαν δωρεάν. Έκαναν ανταλλαγή.

Συγκεκριμένα:

1ον. Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, με την υπ’ αριθμό 85/01 ομόφωνη απόφασή του «εγκρίνει την ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου ιδιοκτησίας ΔΕΜΚΑ με το οικόπεδο ιδιοκτησίας υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου μαγνησίας». Το οικόπεδο που παίρνει ο δήμος βρίσκεται στην πλατεία Λαμπράκη και είναι έκτασης 1.000 τμ και έχει και κτίσμα, ενώ παραχωρεί έκταση εμβαδού 3.887 τμ στη συνοικία Αγίου Σπυρίδωνα. (Δήμαρχος Π. Μαβίδης, ΠΑΣΟΚ).

2ον. Δήμος Τρικκαίων, με την υπ αριθμό 151/2004 ομόφωνη απόφασή του εγκρίνει «ανταλλαγή έκτασης που βρίσκεται στο Ο.Τ. 1015α, περιοχή σεισμοπλήκτων Τρικάλων, με το Β.Κ. 96 Δημόσιο ακίνητο». Το οικόπεδο που παίρνει ο δήμος είναι έκτασης 5.600 τμ και είναι το οικόπεδο δίπλα στο παλαιό ΚΤΕΛ των Τρικάλων, το οποίο ο δήμος προορίζει για δημοτικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το οικόπεδο αυτό ανταλλάσει με έκτασή του σε περιοχή αναθεώρησης, εμβαδού 5.600. (Δήμαρχος Μ Ταμήλος, ΝΔ).

3ον. Δήμος Λάρισας με την υπ αριθμό 908/99 ομόφωνη απόφασή του «εγκρίνει την ανταλλαγή της δημοτικής έκτασης που βρίσκεται στη συνοικία Νεάπολης … με την …… Επειδή προκύπτει διαφορά στην αξία των δύο ακινήτων που ανέρχεται στο ποσό των 70.428.701 δρχ, αποφασίζεται να καταβληθεί από το δημόσιο στο δήμο Λάρισας.  (Δήμαρχος Κ Τζανακούλης, ΝΔ).

4ον . Δήμος Καρδίτσας, με την υπ αριθμό 358/2007 κατά πλειοψηφία  (που τροποποιήθηκε με την 8/2008 απόφαση, προς το χειρότερο για το δήμο), «παραχωρεί δωρεάν στο υπουργείο δημόσιας τάξης την κυριότητα δημοτικής έκτασης». Η έκταση αυτή βρίσκεται απέναντι από γενικό Νοσοκομείο και έχει εμβαδόν 7.000 τμ. Εδώ καταγράφω και τη δικιά μου ευθύνη στην απόφασή αυτή, γιατί την ψήφησα, όντας αντιδήμαρχος, μετά απ όσα μας έλεγε ο δήμαρχος αλλά και γιατί σε κείνη την συνεδρίαση είχα επιλέξει να καταψηφίσω τρία άλλα θέματα εξίσου σημαντικά (Μισθούς προέδρων ΝΠ, αυξήσεις ΔΕΥΑΚ και δάνειο 7,5 εκ €). Μέχρι που το έψαξα και διαπίστωσα για μια ακόμα φορά τα ψέματά του.

Συμπεράσματα ελεύθερα.

Τώρα ρωτάω το δήμαρχο: Υπέγραψε την συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης της έκτασης ή όχι; Αν ναι με ποιους όρους;  Να  καταθέσει στο ΔΣ αντίγραφο του συμβολαίου. Αν δεν υπέγραψε θα πρέπει άμεσα να την φέρει στο ΔΣ για ανάκληση. Διαφορετικά θα το φροντίσουν οι σύμβουλοι.

Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος  
        
chantzos@sch.gr

 
lefty Επιστροφή