Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΜΑΤΩΝ

 
29-5-2010

 

Ή τα χρίσματα στην πολιτική.
Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια άσχημη οικονομική κατάσταση που όμοια, σε ειρηνικούς καιρούς, μπορεί και να μην γνώρισε η χώρα μας. Στην ερώτηση «ποιοι ευθύνονται» ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Όμως, όλοι δείχνουν τους εκάστοτε κυβερνώντες. Και δεν έχουν άδικο. Τους κυβερνώντες τους «επιλέγει» ο λαός. Αυτός μια ευθύνη έχει: Την «επιλογή» τους. Είναι, όμως, έτσι;
Μια ματιά στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων θα διαπιστώσουμε ότι τους επιβάλλουν κάποιοι κεντρικά. Όσους δεν τους επιβάλλουν είναι για να συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια, πιθανόν και με κάποια ανταλλάγματα. Χτενίζοντας όλα τα ψηφοδέλτια θα διαπιστώσετε ότι αυτός είναι ο κανόνας. Οι εξαιρέσεις είναι για να τον επιβεβαιώνουν. Με τέτοιες τακτικές φθάσαμε σε μια κατάσταση φαύλη και επικίνδυνη για την πορεία του τόπου.
Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού. Κάποτε στο χώρο της ΤΑ ξεφύτρωνε και κανένας ανεξάρτητος, κόντρα στις επιλογές των κομμάτων. Με τον «Ι Καποδίστρια» αραίωσε πολύ το φαινόμενο αυτό, με τον «Καλλικράτη», θα είναι είδος προς εξαφάνιση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, κατά τη λογική της κεντρικής εξουσίας, για να μπορεί να απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς και να μην φτάνουν στην εκάστοτε κυβέρνηση. Δέστε πόσοι περιμένουν να τους χρίσουν υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες. Τα χρίσματα, βέβαια, δεν δίνονται τζάμπα. Δημιουργούν υποχρεώσεις. Οι επιλογές δεν είναι οι καλύτερες. Είναι, όμως, οι λιγότερο ανώδυνες για τους χρισμοδότες.
Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι αντίπαλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ρόλοι τους σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία πρέπει να είναι διακριτοί. Τα «χρίσματα» που τείνουν να γίνουν θεσμός, συρρικνώνουν τη δημοκρατία, περιορίζουν τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες και εμπλέκουν την αυτοδιοίκηση στα κομματικά γρανάζια.
Οι πολίτες, είναι ώριμοι και ικανοί να επιλέξουν τους καλύτερους από τους συνδημότες τους, μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες προσώπων και ομάδων. Τα κόμματα, μπορούν να στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες, σύμφωνα και με τα δικά τους κριτήρια, χωρίς να «χρίζουν» εκ των άνω και εκ των προτέρων τους υποψήφιους.
 
Έτσι μπορεί:
 
dot Να ενισχυθεί η δημοκρατία, η συμμετοχή, η υπευθυνότητα και η κοινωνική συνοχή
dot Να δοθεί η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής για την ανάδειξη των καλύτερων προς όφελος της των τοπικών κοινωνιών και της χώρας συνολικότερα
dot Να βελτιωθεί, η επικίνδυνη για τη δημοκρατία , μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα
dot Να βελτιωθούν αισθητά οι χαμηλοί δείκτες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος
   
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι προσεχείς εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, πρέπει να γίνουν παντού χωρίς κομματικά χρίσματα. Είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της πολιτικής ζωής στη χώρα μας.
Χαντζοπλάκης Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος  
        
chantzos@sch.gr

 

lefty Επιστροφή