Συμβουλές από τον Σνόουντεν: Μη χρησιμοποιείτε Google και Facebook

Συμβουλές από τον Σνόουντεν: Μη χρησιμοποιείτε Google και Facebook

Με συνέντευξή του στον New Yorker – με αφορμή το ντοκιμαντέρ CitizenFour – ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Eντουαρντ Σνόουντεν συμβουλεύει τους χρήστες του Διαδικτύου να προστατεύσουν το απόρρητο των επικοινωνιών τους, …. «ακόμα και όταν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν» και επιτίθεται στους κολοσσούς του ίντερνετ, που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις και δίνουν τα προσωπικά των πελατών τους.

Ο Σνόουντεν – ο οποίος καταζητείται από της ΗΠΑ και ζει μόνιμα στη Μόσχα με πολιτικό άσυλο – συμβουλεύει: «Εγκαταλείψτε Dropbox, και εταιρείες όπως το Facebook και το Google. Αναζητήστε ανταγωνιστικές εφαρμογές εταιρειών που κάνουν κρυπτογράφηση των αρχείων σας στο σύστημά σας, κάνουν την μεταφορά κρυπτογραφημένα και τα τηρούν κρυπτογραφημένα στους διακομιστές τους».

Εναλλακτικά, ο πρώην σύμβουλος της NSA προτρέπει τους χρήστες να επιλέξουν εφαρμογές επικοινωνίας που αναπτύχθηκαν με σεβασμό στην μυστικότητα των υπηρεσιών και προτείνει τις εφαρμογές SpiderOak (στην θέση του Dropbox), στο SilentCircle (κλήσεις και SMS) και στις εφαρμογές της WhisperSystems (RedPhone).

Εκτός των άλλων, ο Σνόουντεν υποστήριζει ότι, εάν μια τεχνολογική εταιρεία δέχεται να μειώσει την ασφάλεια των συστημάτων και των υπηρεσιών της, ως αποτέλεσμα των πιέσεων μιας κυβέρνησης, τότε αυτή η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα αιτήματα και από άλλες κυβερνήσεις και θα ενδώσει.