Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Η Φυσική είναι μία, οι γλώσσες ένα σωρό

 

Όλοι τους δεκαπέντε χρονών., σερφάρουν στο ίδιο Ιντερνετ, πάνε σε διαφορετικά  σχολεία, διδάσκονται Φυσική, μεγαλώνουν σε διαφορετικές πολιτείες,  μιλούν γλώσσες διαφορετικές. Άνθρωποι μαθητές

Στο Μόναχο ο Heinrich, υποστηρίζει τη Bayern και σε ένα σχολικό βιβλίο με τίτλο Physik διαβάζει  

«Der Raum, die Zeit und die Bewegung »,  η Alice, φαν του Τζον Λένον και της Λίβερπουλ, στο δικό της το βιβλίο διαβάζει  Space, Time and Motion» ενώ η  Monica, κι αυτή δεκαπεντάχρονη, οπαδός της Γιουβέντους, μαθήτρια σε scuola secondaria  του Τορίνο, γράφει στο δικό της τετράδιο  Lo spazio, il tempo e il movimento.

Είναι και ο Pedro, σε σχολείο της Μαδρίτης  στην  Educación Secundaria Obligatoria. Αυτός είναι «Ρεάλ και ξερό ψωμί» κι όταν ένα πρωί τον ρώτησαν «τι είναι Φυσική» ακούστηκε να λέει κάτι που είχε ακούσει από τον καθηγητή του «Física es de objetos, fenómenos, conceptos, leyes»

Το ίδιο πρωί ο Edward, καθηγητής της Φυσικής σε σχολείο του Όσλο,  έγραφε στον πίνακα Fysikk er objekter, fenomener, begreper, lover , ενώ ο «κύριος Havel» , καθηγητής  Φυσικής σε σχολείο της Πράγας, οπαδός της Σπάρτακ,  λέει στους μαθητές του   Fyzika sa objekty, javy, pojmy, zákony.

Είναι κι ένας μοναχικός σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης, θέλει πάρα πολύ να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα αλλά το πρωί, είχε γράψει στον πίνακα

Η ΦΥΣΙΚΗ είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.

 

 

Άνθρωποι καθηγητές και άνθρωποι μαθητές σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης. Μπαινοβγαίνουν σε σχολικές τάξεις και σε εργαστήρια, κοιτάζουν ή πιάνουν τα ελατήρια και τα βολτόμετρα, βλέπουν αυτά που κάποιος άλλος γράφει σε πίνακα, ασχολούνται με το Power Point, κατανοούν ή δεν κατανοούν τις παράξενες έννοιες, διαμορφώνουν μια δική τους άποψη,  προσέχουν ή ονειρεύονται γράφουν σε τετράδια,   ακούν ή δεν ακούν κάποιον άλλον που μιλάει.

Λένε, γράφουν ακούν και αποστηθίζουν τα ίδια πράγματα αλλά σε γλώσσες διαφορετικές  

Η Φυσική είναι μία, οι γλώσσες ένα σωρό.

 

 

 

Σε 28 γλώσσες διαφορετικές

Ο νόμος της Αδράνειας

Η Γη ποτέ «δεν ξεχνά»

Η έννοια ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός