Κεντρική σελίδα

Η Εφημερίδα "Καρδαμάς"

Άρθρα

Θέματα Μαθηματικών

Βιογραφικό-Εργασίες

Επικοινωνία

 Συνδέσεις

 

 

 

 

Πειραματική Ιστοσελίδα 

 Άγγελου Λιβαθινού,   Καθηγ. Μαθηματικών

 

 

Η Λαϊκή  Γλώσσα  στην περιοχή  Καρδαμά  Ηλείας  

 

 

Περιήγηση και Ιστορία

Καρδαμάς Ηλείας (Αρχή)

                          

                        

 

 

Η Ελληνική Γλώσσα είναι η μοναδική γραπτή Γλώσσα στον κόσμο, που διατηρεί την συνέχειά της και τον ενιαίον χαρακτήρα της, από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας, δηλαδή  εδώ και 3.000 χρόνια!

Παρ' όλα αυτά, η Ελληνική Γλώσσα, όπως και άλλες Γλώσσες ανά τον κόσμο, από την αρχαιότητα ήδη, ποτέ δεν μιλήθηκε με ομοιόμορφον τρόπο σε όλον τον ομόγλωσσο Ελληνικόν χώρον. Για διαφόρους λόγους, επεκράτησαν, κατά τόπους και κατά περιόδους, διάλεκτοι τής Ελληνικής Γλώσσας και Γλωσσικά ιδιώματα. Με την πάροδο τών ετών, και εξ αιτίας κυρίως τής μετακίνησης τών πληθυσμών, η μία διάλεκτος υποχωρούσε έναντι άλλης, η οποία ενεφανίζετο ισχυρότερη και επικρατούσε.

 Είναι γνωστόν, επί παραδείγματι, ότι η αρχαία Ηλειακή Διάλεκτος, η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης, διετηρήθη "καθαρή" εις την γραπτήν μορφήν της μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ στην Ηλεία τα πρώτα στοιχεία τής Δωρικής και τής  Κοινής Αττικής Διαλέκτου εμφανίζονται από τον 3ον αιώνα π.Χ.

 Η αρχαία Αττική Διάλεκτος  απετέλεσε την βάση τής Κοινής Αττικής Διαλέκτου, η οποία μιλήθηκε σε όλον τον ελληνόφωνον ελληνικόν χώρον κατά τους Αλεξανδρινούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, και εν συνεχεία, μετά από τοπικές διαφοροποιήσεις εξελίχθηκε  από τα πρώϊμα βυζαντινά χρόνια σε διάφορες τοπικές διαλέκτους. Η διαμόρφωση, δε, τών διαλέκτων και ιδιωμάτων τής νέας Ελληνικής Γλώσσας άρχισε περί το τέλος τής πρώτης χιλιετίας μ.Χ.

 Από τα πρώτα χρόνια τού 12ου μ.Χ. αιώνος, η Ηλεία, επομένως και η ευρύτερη περιοχή Καρδαμά, χαρακτηρίζεται από την συμβίωση Ελλήνων και άλλων φυλών στον χώρο(Φράγκοι, Ενετοί, Αρβανίτες, Τούρκοι, Σλαύοι, κλπ), επομένως και η Ελληνική Γλώσσα εδέχθη τις επιδράσεις τών άλλων ομιλουμένων στον χώρον Γλωσσών. Η επίδραση αυτή ήτανε επιφανειακή και μόνον στο επίπεδο τής αφομοίωσης κάποιων ξένων λέξεων από την Ελληνική Γλώσσα.

 Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή Καρδαμά, ομιλείται η κοινή Νεοελληνική Γλώσσα, χωρίς ιδαίτερες διαλεκτικές αποκλίσεις και ιδιώματα. Είναι η κοινή Πελοποννησιακή Διάλεκτος, κυρίως τής κεντροδυτικής πλευράς, που για λόγους ιστορικούς επεκράτησε σε όλην την μετεπαναστατική Ελλάδα (Έδρα τής Επανάστασης τού 1821 και τών πρώτων Επαναστατικών Κυβερνήσεων στην Πελοπόννησο, η οποία εν συνεχεία έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στα πολιτικά πράγματα και στις κοινωνικές διεργασίες στο μικρό τότε ελεύθερο Ελληνικό Κράτος).

 Παρ' όλα αυτά, και στον Καρδαμά έχουμε ψήγματα διαλεκτικής διαφοροποίησης, αλλά και τοπικών εκφράσεων, που οφείλονται στην επίδραση είτε τών Ιονίων νήσων είτε τών καταλοίπων άλλων Γλωσσών, οι οποίες μιλήθηκαν στον χώρο, είτε ακόμη τού τρόπου ζωής και τών λαϊκών συνηθειών τών πληθυσμών εδώ. Αυτά τα ψήγματα (τοπικό Γλωσσάρι, ιδιώματα, εκφράσεις) θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε στην παρούσα εργασία.

 

Άγγελος  Λιβαθινός, 21.10.2007

 

Λαϊκόν Γλωσσάριον

 

Τοπικόν Γλωσσικόν Ιδίωμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Επάνω

Κεντρική σελίδα

 (C):    Περιεχόμενο  και Κατασκευή Ιστοσελίδας:    Άγγελος  Λιβαθινός, Μαθηματικός, 697-8197763,    efkardamas@in.gr