ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΠΛΗΡΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας υπό το πρίσμα των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης. Μια καινοτόμα εναλλακτική προσέγγιση

[ 3ο Συνέδριο «Νέος Παιδαγωγός» | Αθήνα, Ίδρυμα Ευγενίδου | 16 & 17 Απριλίου 2016 ]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εισήγηση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και εστιάζει στην ανάδειξη των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης μέσω μιας εναλλακτικής διδακτικής προσέγγισης και αξιολόγησης του μαθήματος. Κατά τις φάσεις του σχεδιασμού και της παραγωγής ερευνητικού έργου αξιοποιήθηκαν οι ΤΠΕ και η δημιουργική γραφή ως διδακτικά εργαλεία καταδεικνύοντας το μηχανισμό συγγραφής ενός λογοτεχνικού κειμένου, ενισχύοντας τη βιωματική πρόσληψή του και ευνοώντας τον πειραματισμό και την καινοτομία.

 

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που τονίζουν την αναποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων και προβάλλουν την ανάγκη επαναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης. Νέες θεωρίες έχουν επηρεάσει τον επιστημονικό χώρο μεταξύ των οποίων σημαντική θέση ενέχει η θεωρία των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης του Gardner (1999). Αποδεχόμενοι ότι η φύση της ανθρώπινης νοημοσύνης είναι πολυμερής, πολύπλοκη και απότοκος ενός πολυδιάστατου φάσματος ικανοτήτων, προβάλλεται ένας πολύπλευρος μαθητοκεντρικός τρόπος διδασκαλίας μέσα από εποικοδομιστικές στρατηγικές με στόχο να ανακαλύψει το παιδί τις δυνάμεις του, να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες του και να εργαστεί πάνω σε αυτές ενεργοποιώντας όλους τους τύπους νοημοσύνης του ώστε να αναπτύξει μια σωστή αντίληψη για το ατομικό του προφίλ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Ηλιοπούλου, Κ. & Μαυρίδου, Α. (2016). Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας υπό το πρίσμα των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης. Μια καινοτόμα εναλλακτική προσέγγιση. Στο Φ. Γούσιας (επίμ.). Πρακτικά του 3ου Συνεδρίου: «Νέος Παιδαγωγός», σ. 158 – 165. Αθήνα, 16 & 17 Απριλίου 2016.

[ ISBN: 978-618-82301-0-1 ]