ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Τα παιδία παίζει με τις λέξεις: Από τη «Δημιουργική Γραφή» στο «Δημιουργικό Γράψιμο». Το παράδειγμα του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι πρώτες διαπιστώσεις και τα παιδαγωγικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας: (α) στο πλαίσιο των Πιλοτικών Προγραμμάτων Σπουδών που εφαρμόζονται για τρίτη χρονιά φέτος στο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (β) στο πλαίσιο Πιλοτικού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής που εφαρμόζεται για μία τριετία στην Α΄ Γυμνασίου του Σχολείου, και (γ) στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Δημιουργικής Γραφής στον οικείο Όμιλο του Π.Π.Σ.Π.Θ. για μία διετία. Η Δημιουργική Γραφή αξιοποιήθηκε ως διδακτικό εργαλείο παραγωγής λόγου, καθώς και ως εργαλείο εναλλακτικής αξιολόγησης των μαθημάτων της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας σε τμήματα μαθητών που προήλθαν τόσο από κλήρωση όσο και από τις εξετάσεις για τα ΠΠΣ.

Η συστηματική αξιοποίηση της δημιουργικής γραφής για τη διδασκαλία μας έπεισε ότι η δημιουργική γραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως κίνητρο παραγωγής γραπτού λόγου στη σχολική τάξη, αλλά και ως δυναμικό πολυεργαλείο που ενισχύει τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιεί δημιουργικά την έννοια του λάθους και αποκαλύπτει τους μηχανισμούς κατασκευής του (λογοτεχνικού) κειμένου.

 

Η δημιουργική γραφή σχετίζεται με την ύπαρξη διαφορετικών μαθησιακών προτιμήσεων και ξεχωριστών τύπων νοημοσύνης των μαθητών (Gardner, 1983; 1999). Ερευνητικά δεδομένα στο χώρο της ψυχολογίας καταδεικνύουν ότι οι τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής προωθούν την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας ισχυρής προσωπικότητας («θεωρία της αφήγησης», narrative theory) και βοηθούν στην αποκατάσταση δυσλειτουργιών σε γνωστικό επίπεδο («θεωρία της γνωστικής αποκατάστασης», cognitive remediation) (King et al., 2013).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Ηλιοπούλου, Κ., Μαυρίδου, Α., Νικολαΐδου, Σ. & Ρουβάς, Γ. (2015). Τα παιδία παίζει με τις λέξεις: Από τη «Δημιουργική Γραφή» στο «Δημιουργικό Γράψιμο». Το παράδειγμα του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νέα Παιδεία, τ. 153, σ. 114 – 126.

[ ISBN: 11054255 ]