Καθήκοντα και ωράριο Σχολικών Βοηθών και Σχολικών Νοσηλευτών που απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση

Αρ.Πρωτ.203376/Δ1/11-12-2015/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕ .
ΤΜΗΜΑ Α΄- ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Αρ. πρωτ:203376/Δ1
Πληροφορίες :Π. Αγγελόπουλος (210 344 2248)
Σ. Λαπατά (210 344 3318)
Email : spudonpe(ΑΤ)minedu.gov.gr
Fax : 210 3443354

 

Αρχικό έγγραφο PDF

 

ΘΕΜΑ: «Καθήκοντα και ωράριο Σχολικών Βοηθών και Σχολικών Νοσηλευτών που απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση»

Οι Σχολικοί Βοηθοί και Σχολικοί Νοσηλευτές, που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Πρωτοβάθμια Γενική Εκπαίδευση, τίθενται υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Εκπαίδευσης (σε διοικητικό επίπεδο), υπό την Εποπτεία και Καθοδήγηση των Προϊσταμένων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε., των αρμοδίων Σχολικών Συμβούλων Π.Α. και Δημ. Εκπ/σης, των Διευθυντών/ Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων καθώς και των Συλλόγων Διδασκόντων αυτών.
Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ.: 473/16.01.2014 εγκυκλίου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ΑΔΑ: ΒΙΨ49-ΛΦ9) προς τις Διευθύνσεις Π.Ε. της χώρας, συμπληρωματικά καθορίζονται και τα καθήκοντα των Σχολικών Βοηθών και Σχολικών Νοσηλευτών, ως εξής.

Ι. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι σχολικοί βοηθοί δεν ασκούν παιδαγωγικό και διδακτικό έργο αλλά έχουν υποστηρικτικό και βοηθητικό ρόλο. Συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εργασία κρίνεται αναγκαία με την υπόδειξη – καθοδήγηση του Δ/ντή /Προϊσταμένου/ συλλόγου διδασκόντων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής. μονάδας.

Οι Σχολικοί Βοηθοί προκειμένου να απασχοληθούν στην σχολική μονάδα προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

ΙΙ. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι Σχολικοί Νοσηλευτές έχουν ως κύριο έργο την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στη σχολική μονάδα, παρεμβαίνοντας στα πραγματικά και δυνητικά προβλήματα υγείας που προκύπτουν στη σχολική μονάδα. Παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά του σχολείου και αντιμετωπίζουν αιφνίδιες αδιαθεσίες, ασθένειες ή ατυχήματα που προκύπτουν. Αναλαμβάνουν το νοσηλευτικό έργο μαθητών (φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.) σε συνεργασία με το σχολίατρο ή τον προσωπικό γιατρό του κάθε μαθητή, με τη συναίνεση του γονιού.

Ενδεικτικά στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται:

1. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους υπευθύνους αγωγής υγείας ή σχολικών δραστηριοτήτων και τους γονείς για θέματα της αρμοδιότητας τους.

2. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας (εκπ/κοί, μαθητές, γονείς) με σκοπό την προαγωγή της ατομικής υγιεινής των μαθητών και την προφύλαξή από σχετικούς κινδύνους.

3. Η συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν στη βελτίωση και εξασφάλιση υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

4. Η συμμετοχή στον έλεγχο και την παρακολούθηση των συνθηκών υγιεινής του σχολικού περιβάλλοντος (αίθουσες, κοινόχρηστοι χώροι, κυλικείο), προτείνοντας τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των μαθητών.

Σε περίπτωση ατυχήματος, εκτιμούν την κατάσταση και εισηγούνται ως προς την αναγκαιότητα της μεταφοράς του μαθητή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας της ειδικότητας τους και τηρούν τις σχετικές με το επαγγελματικό απόρρητο διατάξεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

III. Ωράριο

Για τους σχολικούς βοηθούς που προσλαμβάνονται, ακολουθείται το ωράριο των δημοσίων υπάλληλων που προβλέπεται στο Άρθρο 41, παρ. 5 α του Ν. 3979 /2011(ΦΕΚ 138,τ.Α΄).

Για όσους σχολικούς νοσηλευτές προσλαμβάνονται σε σχολικές μονάδες ισχύουν τα όσα αναφέρονται :

– Στο άρθρο 13, παρ. 8 του Ν. 1566/1985 ( ΦΕΚ 167/30.09.1985,τ.Α΄) «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και

– Στο άρθρο 9, παρ. 3 του Ν. 2517/1997 ( ΦΕΚ 160 Α/11.08.2013) και αφορά Εβδομαδιαίο Ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Για όσους σχολικούς νοσηλευτές προσλαμβάνονται σε Υπηρεσίες – Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ακολουθείται το ωράριο των δημοσίων υπάλληλων που προβλέπεται στο άρθρο 41 παρ. 5α του Ν. 3979 /2011(ΦΕΚ 138,τ.Α΄).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

Χριστινάκης Βασίλης έχει γράψει 313 άρθρα