ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

1. ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ

1. Ποια ήταν η αρχική επιδίωξη του Πλάτωνα σχετικά με την πολιτική; ?Όπως ομολογεί ??να ασχοληθεί με την πολιτική.?

2. α. Ποια η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα τα χρόνια της νεότητας του φιλοσόφου; β. Πώς είδε στην αρχή ο φιλόσοφος αυτή τη νέα πραγματικότητα και ποια η άποψη του λίγο καιρό αργότερα; ?Στα 404 π.Χ. οι ολιγαρχικοί ??..να καταστήσουν συνένοχο στις βιαιοπραγίες τους ακόμη και τον Σωκράτη.?

3. Να αναφέρετε το σημείο-σταθμό που ανάγκασε τον Πλάτωνα να πάψει οριστικά να ενδιαφέρεται για την πολιτική. ?Η τυραννία των Τριάκοντα διήρκεσε ???από αντιδημοκρατικά φρονήματα.?

4. Γνωρίζετε άλλα γεγονότα που πιθανώς ώθησαν τον Πλάτωνα να σκεφθεί πως δεν είχε θέση σε κανένα από τα πολιτικά στρατόπεδα της εποχής του; ?Τα γεγονότα αυτά, ?.. υγιής πολιτική ζωή.?

5. Ποια η πολιτική σκέψη του φιλοσόφου και σε τι συνοψίζεται;

?Πυρήνας της πολιτικής σκέψης του Πλάτωνα ?.. το χάος.?

2. Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

6. Σε ποιο έργο του Πλάτωνα συναντούμε την πολιτική του αντίληψη ολοκληρωμένη; ?Τις απόψεις του για την ιδεώδη πολιτεία, την καλλίπολιν, που διασφαλίζει στον πολίτη της τον άριστον βίον, εκθέτει ο Πλάτων στο διάλογο του Πολιτεία ή Περί Δικαίου.?

7. Πότε θεωρούν οι επιστήμονες ότι ολοκληρώθηκε η συγγραφή της Πολιτεία; ?Το ογκώδες σύγγραμμα, καρπός πολύχρονης προσπάθειας, θα πρέπει να ολοκληρώθηκε γύρω στα 374 π.Χ?

8. Τι γνωρίζετε για την διαίρεση του έργου; ?Η διαίρεση σε δέκα βιβλία ?.. τις σελίδες 327a - 621d?

9. Ποιος ο δραματικός χρόνος της Πολιτείας; ?Ο δραματικός χρόνος, δηλ. ο χρόνος κατά τον οποίο υποτίθεται ότι διεξάγεται ο διάλογος, είναι το 421 π.Χ.?

3. Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

1 0. α. Ποιος ο δραματικός τόπος του διαλόγου; β) Ποια τα πρόσωπα που συμμετέχουν; ?Ο Σωκράτης και?.. του Αρίστωνος»?

11. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του διαλόγου; ?Θέμα του διαλόγου είναι η φύση της Δικαιοσύνης και της Αδικίας και κατ? επέκταση, ?.. Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει ο Σωκράτης.?

12. Ποια η σημασία των λέξεων πόλις και πολιτεία στο πλατωνικό έργο; ?Με τον όρο ?. στους θεσμούς της πόλης.?

6. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΑΞΕΙΣ

13. Ποια είναι η τριμερής διαίρεση της πολιτείας έτσι όπως την ορίζει ο Πλάτων, ?Ο Πλάτων χωρίζει την ιδανική πολιτεία σε τρεις τάξεις Δημιουργοί , Φύλακες - Επίκουροι , Φύλακες - Άρχοντες (Βασιλείς)?[Σημείωση: ] Ο όρος τάξη χρησιμοποιήθηκε κυρίως στον ινδοευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ο πληθυσμός χωριζόταν σε τρεις τάξεις: χειρώνακτες, πολεμιστές, ιερείς. Σ' αυτή την περίπτωση ο όρος τάξη είναι ένας εξόφθαλμος αναχρονισμός, αλλά σαφέστερος από άλλους συνώνυμους, όπως κοινωνική ομάδα ή κάστα Ο Πλάτων με τον όρο τάξη εννοεί τη λειτουργία μιας ομάδας μέσα στην κοινωνία.

14. Ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατώτερης τάξεις και ποιες οι υποχρεώσεις τους; ?Η κατώτερη τάξη (δημιουργοί?.. για την κοινωνική κινητικότητα?

15. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της δεύτερης τάξης; ?Οι φύλακες - επίκουροι επωμίζονται στρατιωτικά και διοικητικά καθήκοντα και, γενικά, είναι αφοσιωμένοι στην υπηρεσία του κράτους.?

16. Ποιος είναι ο ρόλος της ανώτερης τάξης; ?Οι φύλακες - παντελείς αναλαμβάνουν? που εξουσιάζει και συνάμα υπηρετεί το πλήθος.?

8. Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

17. Να περιγράψετε σύντομα την αγωγή των φυλάκων, σύμφωνα με τον Πλάτωνα. ?Το ενδιαφέρον του νομοθέτη επικεντρώνεται στην ορθή αγωγή των φυλάκων, ?..και στη θέαση του Αγαθού.?

18. Ποιοι από τους φύλακες - επίκουρους προάγονται σε φυλακές - άρχοντες και ποιες είναι οι ασχολίες τους; ?Η πορεία,   λοιπόν, προς την ολοκλήρωση ?.. τιμώνται ως ήρωες.?

12. ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ

19. Ποια ήταν η πολιτική κατάσταση της Αθήνας στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.; ?Για μεγάλα διαστήματα η αθηναϊκή ?.. η πειθώ του ρήτορα.?

20. Ποια είναι η πρόταση του Πλάτωνα: Πώς παρουσιάζει την πολιτεία και πώς τους πολίτες; ?Η μοναδική, λοιπόν, ελπίδα, κατά τον Πλάτωνα, ήταν ?.. ο κυβερνήτης - φιλόσοφος.?

21. Γιατί ο Πλάτων θεωρεί τους φιλοσόφους ως τους καταλληλότερους να κυβερνήσουν; ?Οι φιλόσοφοι - βασιλείς1 είναι προσωπικότητες ?.. στο κοπιώδες λειτούργημα τους.?

13. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

22. Ποιες αρετές ενσαρκώνονται στην ιδεώδη πολιτεία του Πλάτωνα; ?Η ιδεώδης πολιτεία ενσαρκώνει τις τέσσερις θεμελιώδεις αρετές? και δεν πολυπραγμονεί.?

23. Πώς συνδέονται στον Πλάτωνα το όλον με το μέρος, η συλλογική με την ατομική ψυχή; ?Εφόσον, λοιπόν, το όλον, η μεγάλη ψυχή, είναι ισορροπημένη ?..τον τοποθετεί στη θέση που τού αρμόζει?

34. Ποιο είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην Πολιτεία και ποιες οι απόψεις που ακούγονται; ?Το μείζον ?.. για την αυτοπροστασία τους.?

35. Ποια είναι η άποψη του Σωκράτη; ?Όλοι αυτοί οι ορισμοί ?.(433a).?

26. Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από αυτόν τον ορισμό του Σωκράτη; ?Ο ορισμός αυτός μπορεί να είναι σωτήριος ?.. που επιβάλλει τον αυτοέλεγχο.?

14. ΟΙ ΦΑΥΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

27. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιδεώδους πολιτείας του Πλάτωνα; ?Η ιδεώδης πολιτεία ?..με το χάλκινο γένος.?

28. Να αναφέρετε και να περιγράψετε συνοπτικά τα είδη των πολιτευμάτων που ο Πλάτων ήξερε και τα θεωρούσα αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης. ?Διαστρεβλωμένο λοιπόν απότοκο της παραπάνω μείξης ?.. κάθε είδους ανοσιούργημα.?

Joomla templates by Joomlashine