politismos_zan_moreas_1



 




 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Προτείνει η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου

 

Φίλοι και φίλες,

Οι μέρες της Άνοιξης είναι ξεχωριστές. Όλοι τις περιμένουμε. Αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες μια και πλησιάζει το καλοκαίρι - και ο καιρός όλο και γίνεται πιο ζεστός. Οι παλιές Λυσσαρεώτισσες περίμεναν με λαχτάρα αυτές τις ημέρες (που πάντα συμπίπτουν με την προετοιμασία για το Πάσχα). Σε πολλά σπίτια τηρούσαν λίγο - πολύ τη νηστεία και προσπαθούσαν τα "νηστίσιμα" εδέσματα που παρασκεύαζαν να είναι όσο γίνεται νοστιμότερα.

Συνηθισμένα στο νηστίσιμο τραπέζι τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν τα βορβιά - σαλάτα, οι πατάτες φουσκωτές και το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι   Παραδοσιακά Γορτυνιακά εδέσματα ήταν επίσης τα κουκιά με μαράθια  η φάβα  και τα αγκιναροκούκια, .

Δεν έλειπε και η παραδοσιακή Λαχανόπιτα (Πίτα με διάφορα χόρτα)

Ο γεωπόνος μας, συνιστά γι' αυτές τις μέρες λιτά πιάτα - με λάδι ή "ανάλαδα" με σπανάκι, γούλια (ραπανάκια), μπόλικο κρεμμύδι,  μαρούλι,καρότα,πράσα, αγκινάρες,σέσκουλα,  κουνουπίδια, μάπα. Για μια ανοιξιάτικη σαλάτα απαραίτητα είναι τα φρέσκα μαρουλάκια, φρέσκα σκόρδα  και κρεμμυδάκια με μπόλικο άνηθο και  μπόλικη ρίγανη.Απαιτείται
καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.

 

Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου.
 



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Προτείνει η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου

Πασχαλινή (Διακαινήσιμη)  Εβδομάδα

Γενικά
τα εδέσματα της Γορτυνιακής Πασχαλιάς είναι νοστιμότατα:
Τα μεσάνυχτα, μετά την Ακολουθία και την Λειτουργία της Ανάστασης στο Δείπνο Μαγειρίτσα με μαράθια, Αυγά που πάντοτε βάφονταν με παραδοσιακές βαφές  συνοδευόμενα με γιδίσιο ή πρόβιο γιαούρτι.
Το μεσημέρι της Κυριακής στο γιορτινό τραπέζι "πασχαλινό κατσικάκι στο φούρνο", διάφορα τυριά και πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι. Στο  Πασχαλινό Τραπέζι πρέπει να προστεθεί  η δροσερή  μαρουλοσαλάτα.

Τα τελευταία χρόνια στα χωριά της Γορτυνίας συνηθίζουμε την Κυριακή του Πάσχα να σουβλίζουμε κατσίκι ή αρνί και να παρασκευάζουμε κοκορέτσι.

Παραδοσιακά γλυκά πάντα ήταν η "γαλόπιτα" (γαλατόπιτα χωρίς φύλλο) και οι Γορτυνιακές Δίπλες. Πολλές νοικοκυρές και σήμερα προσφέρουν τον παραδοσιακό κουραμπιέ.

Φίλοι και φίλες,  σας εύχομαι Καλό Πάσχα.

Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου.