Φίλοι και φίλες,
Οι μέρες της Άνοιξης είναι ξεχωριστές. Όλοι τις περιμένουμε.
Αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες μια και πλησιάζει το καλοκαίρι - και
ο καιρός όλο και γίνεται πιο ζεστός. Οι παλιές Λυσσαρεώτισσες
περίμεναν με λαχτάρα αυτές τις ημέρες (που πάντα συμπίπτουν με την
προετοιμασία για το Πάσχα). Σε πολλά σπίτια τηρούσαν λίγο - πολύ τη
νηστεία και προσπαθούσαν τα "νηστίσιμα" εδέσματα που παρασκεύαζαν να
είναι όσο γίνεται νοστιμότερα.
Συνηθισμένα στο νηστίσιμο τραπέζι τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν τα
βορβιά - σαλάτα, οι
πατάτες φουσκωτές και το
χταπόδι
με κοφτό μακαρονάκι Παραδοσιακά Γορτυνιακά εδέσματα ήταν επίσης
τα
κουκιά με μαράθια
η
φάβα
και τα
αγκιναροκούκια, .
Δεν έλειπε και η παραδοσιακή
Λαχανόπιτα (Πίτα με διάφορα χόρτα)
Ο γεωπόνος μας, συνιστά γι' αυτές τις μέρες λιτά πιάτα - με λάδι ή
"ανάλαδα" με σπανάκι, γούλια (ραπανάκια),
μπόλικο
κρεμμύδι, μαρούλι,καρότα,πράσα,
αγκινάρες,σέσκουλα, κουνουπίδια,
μάπα. Για μια ανοιξιάτικη σαλάτα απαραίτητα
είναι τα φρέσκα μαρουλάκια, φρέσκα σκόρδα
και κρεμμυδάκια
με μπόλικο άνηθο και μπόλικη ρίγανη.Απαιτείται καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου.
|