Ετοιμάζουμε τις σκελίδες το σκόρδο καθαρίζοντας με κοφτερό μαχαίρι.
Γυρίζουμε "μέσα - έξω" τα έντερα, τα πλένουμε προσεκτικά με άφθονο
νερό. (Προσθέτουμε στο νερό λίγο ξύδι). Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Πλένουμε τις συκωταριές και τα εντόσθια. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα
τοποθετούμε σε λεκάνη με μπόλικο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Περνάμε τα κομμάτια ένα - ένα στην σούβλα (εναλλάξ: ένα κομμάτι συκώτι, ένα
κομμάτι πνευμόνι, ένα γλυκάδι..) Ανάμεσα καρφώνουμε τις σκελίδες σκόρδο.
Προσθέτουμε τα έντερα ώστε να τυλίγουν και να καλύπτουν τα εντόσθια.
Μόλις τελειώσουμε τοποθετούμε την σούβλα κάθετα να στραγγίσει
όλη την νύκτα.
Την ώρα πού γυρίζει ἡ σούβλα, έχουμε δίπλα λίγο ελαιόλαδο με
χυμό λεμονιού,
αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη. Αλείφουμε πότε - πότε το κοκορέτσι για να
μην στεγνώσει και καεί.
Δεν θα ευχαριστηθούμε κοκορέτσι, αν δεν χορέψει όλη ἡ παρέα γύρω
απ' την
φωτιά καλαματιανό, συρτό και τσάμικο.
Το καλό Γορτυνιακό κρασί επιβάλλεται.
Όλα με μέτρο και χρόνια πολλά!!! |