Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



«ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΔΕΝ  ΓΙΝΕΤΑΙ


Καλό είναι να παρακολουθήσουμε πρώτα  μια  Λυσσαρεώτισσα    νοικοκυρά - να μάθουμε τα μυστικά της συνταγής - και μετά να   καταπιαστούμε.
Τό κοκορέτσι πρέπει να ετοιμαστεί  το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Να μείνει να στραγγίσει όλη νύκτα και το πρωί της Λαμπρής να ψηθεί.

ΥΛΙΚΑ

Ζητάμε απ' τούς τσοπάνηδες της Λυσσαρέας
να κρατήσουν   δυο κατσικίσιες συκωταριές, εντόσθια και έντερα.
Οπωσδήποτε πρέπει να βάλουν και λίγα γλυκάδια. 
Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι το κοκορέτσι πού θα φτιάξουμε θα είναι αγνό και εγγυημένο.
Χρειάζονται και αρκετές σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Απαραίτητα να έχουμε ρίγανη  πού μαζέψαμε το καλοκαίρι στην Γκούρα -
ἤ καλύτερα στις πλαγιές του Αη - Λιά.


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ετοιμάζουμε τις σκελίδες το σκόρδο καθαρίζοντας με κοφτερό μαχαίρι.
Γυρίζουμε "μέσα - έξω" τα έντερα, τα πλένουμε προσεκτικά με άφθονο νερό. (Προσθέτουμε στο νερό λίγο ξύδι). Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Πλένουμε τις συκωταριές και τα εντόσθια. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε λεκάνη με μπόλικο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Περνάμε τα κομμάτια ένα - ένα στην σούβλα (εναλλάξ: ένα κομμάτι συκώτι, ένα κομμάτι πνευμόνι, ένα γλυκάδι..) Ανάμεσα καρφώνουμε τις σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουμε  τα έντερα ώστε να τυλίγουν και να καλύπτουν τα εντόσθια.

Μόλις τελειώσουμε τοποθετούμε την σούβλα κάθετα να στραγγίσει όλη την νύκτα.
Την ώρα πού γυρίζει ἡ σούβλα, έχουμε δίπλα λίγο ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη ρίγανη. Αλείφουμε πότε - πότε το κοκορέτσι για να μην στεγνώσει και καεί.

Δεν θα ευχαριστηθούμε κοκορέτσι, αν δεν χορέψει όλη ἡ παρέα γύρω απ' την φωτιά  καλαματιανό, συρτό  και τσάμικο.
Το καλό Γορτυνιακό κρασί επιβάλλεται.

Όλα με μέτρο και χρόνια πολλά!!!