Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



  ΒΟΡΒΙΑ (ΒΟΛΒΟΙ) ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

 κιλό  βορβιά    
  2 κουταλιές σούπας αλάτι
  Λίγο ξύδι
  Λάδι Λυσσαρεώτικο
   Λίγες σκελίδες σκόρδο


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

(Με  μικρό σκαλιστήρι μαζεύουμε απ το χωράφι τα  βορβιά. Τα νέα παιδιά που δεν τα γνωρίζουν καλό είναι να ζητήσουν από κάποιον τσομπάνη να τους δείξει από πού και πως να τα μαζεύουν)  
Πλένουμε καλά τα βορβιά και τα καθαρίζουμε. Τα σχίζουμε λίγο.Ετοιμάζουμε τον «τένζερη». Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως τα βορβιά «θέλουν μπόλικο νερό να βράσουν».
Αλλάζουμε  δυο  φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Όταν τα βορβιά μαλακώσουν, είναι έτοιμα. Τα τοποθετούμε σε βαθιά γαβάθα με νερό. Συνεχώς αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν εντελώς.
Ρίχνουμε «μια χούφτα αλάτι». Προσθέτουμε ξύδι από Λυσσαριώτικα σταφύλια. Λιώνουμε σε ξύδι μερικές σκελίδες σκόρδο και περιχύνουμε τα βοπβιά.

Τα διατηρούμε σε γυάλινα βάζα  στο ψυγείο.
Σερβίρονται με λαδόξιδο. Προαιρετικά ανακατεύουμε σκόρδο  κομμένο σε  ψιλά  κομματάκια.
Μην ξεχάσετε το  Λυσσαρεώτικο κρασί απ το  κελάρι.



 ΠΑΤΑΤΕΣ «ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ»

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό  πατάτες Τριπόλεως
  Λάδι Λυσσαρέας
  Ξύδι  ή λεμόνι
  Ψιλοκομμένο Μακεδονήσ
ι (μαϊντανό)
  Φρέσκο κρεμμυδάκι απ' τον κήπο
  Αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε καλά τις πατάτες .  Τις βράζουμε με τη φλούδα  μέχρι να μαλακώσουν.
Κατόπιν τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε μέσα σε γαβάθα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.



 ΧΤΑΠΟΔΙ  ΜΕ  ΚΟΦΤΟ  ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ

 1 1/2 κιλό  χταπόδι
  1     κιλό   χυμό ντομάτας
  1/2    κιλό  μακαρονάκι κοφτό
  1    κρεμμύδι
  1  φλιτζάνι ελαιόλαδο Λυσσαρέας
   αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια Το  βράζουμε  στην κατσαρόλα  με  αρκετό νερό  μέχρι   να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί του.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας,  αλάτι - πιπέρι. Ρίχνουμε και το ζουμί. 
Όταν αρχίσει να  βράζει  ρίχνουμε το  μακαρονάκι.   Το αφήνουμε σκεπασμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προς το τέλος προσθέτουμε το χταπόδι. Προσέχουμε, όταν  κατεβάσουμε το φαγητό να είναι ζουμερό.



 ΧΤΑΠΟΔΙ  ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό  χταπόδι
  1     κιλό   χυμό ντομάτας
  1/2    κιλό  μακαρονάκι κοφτό
 1    κρεμμύδι
 1   φλιτζάνι ελαιόλαδο Λυσσαρέας
  αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αντί για κατσαρόλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πήλινο γιουβέτσι  με λιγότερο νερό.
 Το  βάζουμε στο φούρνο  και  όταν  αρχίσει να  βράζει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι. Το σκεπάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και το αφήνουμε να ψηθεί . Προς το τέλος ρίχνουμε το χταπόδι