Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



  ΚΟΥΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΙΑ

ΥΛΙΚΑ

 1 κιλό  κουκιά
  4     κρεμμυδάκια
  1/2 κιλό  μαράθια
  1    ματσάκι  δυόσμο
  1    ματσάκι  μακεδονήσι
  Ελαιόλαδο Λυσσαρέας ,
 αλάτι - πιπέρι
  νερό


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πρωί - πρωί με την δροσιά μαζεύουμε απ το περιβόλι κουκιά και απ τον κήπο δυόσμο, μακεδονήσι και τα κρεμμυδάκια.
Καθαρίζουμε τα κουκιά - βγάζουμε το κοτσάνι και τα νεύρα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μαράθια, το μακεδονήσι και τον δυόσμο.
Ετοιμάζουμε το "τεψί" (ταψί) απλώνοντας λίγο λάδι στον πάτο. Τοποθετούμε όλα τα υλικά ανακατεμένα και τα στρώνουμε. Ρίχνουμε νερό - να σκεπαστούν τα χορταρικά.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι μα μαλακώσουν όλα τα χορταρικά και να μείνουν με το λάδι τους.



 «ΦΑΒΑ» ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΚΟΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2    κιλό  κουκιά
  3      κρεμμύδια ξερά
  1
1/2  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  8   φλιτζάνια νερό
  Ρίγανη απ' τον Άγιο-Λιά
  1 λεμόνι
  αλάτι  - πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε τα κουκιά
 Τα μουσκεύουμε για 2 - 3 ώρες σε  ζεστό νερό. Τα ξεφλουδίζουμε.   Τα βράζουμε σε 8 φλιτζάνια  νερό.
Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται  και  προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι απ το λάδι Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά ώσπου τα κουκιά  να μαλακώσουν.
Λιώνουμε τα κουκιά (Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν πιρούνι για να λιώσουν τα βρασμένα κουκιά
- τα κάνουν όπως λένε «φάβα» ). Τα τοποθετούμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τη ρίγανη.
 Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνουν όλα ένα μίγμα.  Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
 Κατά το σερβίρισμα, ρίχνουμε λεμόνι.



 ΧΤΑΠΟΔΙ  ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό  χταπόδι
  1     κιλό   χυμό ντομάτας
  1/2    κιλό  μακαρονάκι κοφτό
 1    κρεμμύδι
 1   φλιτζάνι ελαιόλαδο Λυσσαρέας
  αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αντί για κατσαρόλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πήλινο γιουβέτσι  με λιγότερο νερό.
 Το  βάζουμε στο φούρνο  και  όταν  αρχίσει να  βράζει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι. Το σκεπάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και το αφήνουμε να ψηθεί . Προς το τέλος ρίχνουμε το χταπόδι