Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ












Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



  ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1      κιλό  φρέσκα κουκιά
   10     αγκινάρες
   5     φρέσκα κρεμμυδάκια

   1    ματσάκι  άνηθο
   1   ματσάκι μακεδονήσι
   Λίγα μαράθια απ' του Σιέλικου
   1/2    φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Λυσσαρέας
   2   κουταλιές του γλυκού αλεύρι
   1  λεμόνι   αλάτι  και  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω - γύρω. Τα πλένουμε. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό να βράσουν για πέντε λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε  τις αγκινάρες. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αδειάζουμε με κουταλάκι το χνούδι απ το εσωτερικό τους . Τις τοποθετούμε σε μικρή λεκάνη με νερό προσθέτοντας σταγόνες λεμονιού και αλεύρι για να μη μαυρίσουν .
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα τσιγαρίζουμε στο λάδι. Ψιλοκόβουμε  τον άνηθο που κόψαμε απ τον κήπο μας. Τον προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τα κουκιά.  Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τις αγκινάρες με προσοχή. Προσθέτουμε λίγο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, διαλύουμε το αλεύρι σε 3 κουταλιές σούπας νερό. Στύβουμε το λεμόνι Μαζί με το αλεύρι το ρίχνουμε στο φαγητό Αφήνουμε λίγο να βράσει για να δέσει η  σάλτσα.



 ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό  κολοκυθοκορφάδες
  1     κρεμμύδι  μέτριο
  2     σκελίδες σκόρδο
  2     ώριμες ντομάτες
  Ελαιόλαδο Λυσσαρέας ,
  2   ποτήρια  νερό


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πρωί - πρωί πηγαίνουμε στον κήπο. Μαζεύουμε κολοκυθοκορφάδες με την δροσιά, πριν ζεστάνει ο ήλιος.   Κόβουμε και ώριμες ντομάτες.
Καθαρίζουμε  τις  κολοκυθοκορφάδες βγάζοντας  τα νεύρα και τον Ύπερο. Ψιλοκόβουμε  το  κρεμμύδι  και  το σκόρδο. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες.
Βάζουμε  τις κολοκυθοκορφάδες στην κατσαρόλα  με το  λάδι, το  σκόρδο  και  το κρεμμύδι.  Τις "γυρίζουμε" ελαφρά για λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να "φύγει" το νερό και το φαγητό  "να απομείνει με το λάδι του".



 ΧΤΑΠΟΔΙ  ΜΕ  ΚΟΦΤΟ  ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ

 1 1/2 κιλό  χταπόδι
  1     κιλό   χυμό ντομάτας
  1/2    κιλό  μακαρονάκι κοφτό
  1    κρεμμύδι
  1  φλιτζάνι ελαιόλαδο Λυσσαρέας
   αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια Το  βράζουμε  στην κατσαρόλα  με  αρκετό νερό  μέχρι   να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί του.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας,  αλάτι - πιπέρι. Ρίχνουμε και το ζουμί. 
Όταν αρχίσει να  βράζει  ρίχνουμε το  μακαρονάκι.   Το αφήνουμε σκεπασμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προς το τέλος προσθέτουμε το χταπόδι. Προσέχουμε, όταν  κατεβάσουμε το φαγητό να είναι ζουμερό.



 ΧΤΑΠΟΔΙ  ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό  χταπόδι
  1     κιλό   χυμό ντομάτας
  1/2    κιλό  μακαρονάκι κοφτό
 1    κρεμμύδι
 1   φλιτζάνι ελαιόλαδο Λυσσαρέας
  αλάτι  -  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αντί για κατσαρόλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πήλινο γιουβέτσι  με λιγότερο νερό.
 Το  βάζουμε στο φούρνο  και  όταν  αρχίσει να  βράζει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι. Το σκεπάζουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και το αφήνουμε να ψηθεί . Προς το τέλος ρίχνουμε το χταπόδι