Το Χωριό Μας                Φωτογραφίες                     Οι Γείτονες                    Ν  έ  α                      Τhe  c l u b

Βιντεάκια

Η Ομάδα

Διαμονή

PoUgAkIa N E T

Επικοινωνία

 

1 Οκτωβρίου 2008

Μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο εντόπισα τις παρακάτω συνδέσεις που αναφέρονται στα Πουγκάκια:

Δήμος Σπερχειάδος

Περπατώντας την Ελλάδα

 

16 Σεπτεμβρίου 2007

Βουλευτικές εκλογές. Στο Δ.Δ Πουγκακίων είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα

Εγγεγραμμένοι

Ψήφισαν

Έγκυρα

Άκυρα

Λευκά

340

270

266

3

1

 

Κόμμα Ψήφοι
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 188
ΠΑΣΟΚ 64
ΚΚΕ 4
ΣΥΡΙΖΑ 3
ΛΑΟΣ 3
ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 2
ΚΚΕ (Μ-Λ) 1
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1

29 Ιουλίου 2007

Στο "γειτονικό" Κρίκελο διεξήχθη ο 1ος Ευρυτάνειος Δρόμος μήκους 20 Km. Είχε πολύ καλή οργάνωση και πολλές συμμετοχές . Ο αγώνας αυτός ήταν μέρος των εκδηλώσεων για την μνήμη όσων έπεσαν ηρωικά στα "Κοκκάλια" το 279 π.Χ . Η αφετηρία ήταν το Μνημείο των Πεσόντων και ο τερματισμός η κεντρική πλατεία του χωριού.

Τι έγινε όμως το 279 π.Χ ;

 200 χιλιάδες Γαλάτες εισέβαλαν στη Μακεδονία και μετά από λεηλασίες κατευθύνθηκαν προς το Μαντείο των Δελφών, όπου συγκεντρώνονταν σημαντικοί θησαυροί της Ελλάδας. Τμήμα της μεγάλης στρατιάς των Γαλατών, με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτη στάλθηκε στην Ευρυτανία που αποτελούσε μέρος της Αιτωλίας. Εκεί διέπραξαν μεγάλες βαρβαρότητες σε βάρος τον αμάχων και ιδιαίτερα στο Κάλλιο. Στο δρόμο του γυρισμού όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους οκτώ πλέον χιλιάδες Αιτωλούς που κατέφθασαν από τις Θερμοπύλες με τους στρατηγούς Πολύαρχο, Πολύφρονα και Λαοκράτη, αλλά και με τους Καλλιείς και άλλους Ευρυτάνες που κατεδίωκαν τους επιδρομείς, ζητώντας εκδίκηση για όσα έπραξαν σε βάρος τους. Η μάχη ήταν σφοδρότατη και οι περισσότεροι από τους 40.000 Γαλάτες εξοντώθηκαν από τους Έλληνες. Τα απειράριθμα θρυμματισμένα κόκαλα που βρίσκονται σκορπισμένα στην τοποθεσία τής μάχης ώθησαν τους μετέπειτα Έλληνες να ονομάσουν την ιστορική τοποθεσία "Κοκκάλια".

Αγίου Πνεύματος

Λειτούργησε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Ζηρέλι.

 

Κυριακή του Θωμά

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας σε δρόμους και σοκάκια του χωριού (Σίχνα).


Πάσχα 2007

Η Μεγάλη Εβδομάδα ήταν βροχερή για το χωριό μας. Την Μεγάλη Πέμπτη , μετά το πέρας της Ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων , οι γυναίκες του χωριού στόλισαν τον επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή τελέστηκε η ακολουθία της Αποκαθήλωσης στις 6 μμ και ο Επιτάφιος Θρήνος στις 7:45 μμ . Τα εγκώμια έψαλλαν μικρές χορωδίες εκκλησιαζομένων - όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Η αισθητή βελτίωση του καιρού επέτρεψε και την περιφορά του επιταφίου. Το Μεγάλο Σάββατο , στις 12 τα μεσάνυχτα "έγινε" η Ανάσταση.
Η Κυριακή του Πάσχα ήταν μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα . Περίπου στις 4:00 μμ η θερμοκρασία έπεσε και εκδηλώθηκε βροχή. Την 2η ημέρα του Πάσχα δεν τελέστηκε Θεία Λειτουργία , ούτε βεβαίως και η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας (Σίχνα).

Ιανουάριος 2007

Με την είσοδο του νέου έτους ανέλαβε καθήκοντα το νέο τοπικό συμβούλιο.
Πρόεδρος: Χριστόπουλος Δημήτριος  , Μέλη: Αθανάσιος Λιάπης , Γεωργία Ξενοκώστα - Σπανού

Νοέμβριος 2006

11 Νοεμβρίου : Στα λευκά ντύθηκαν τα Πουγκάκια . Περίπου στους 10 πόντους έφτασε το ύψος του χιονιού.

Οκτώβριος 2006

15 Οκτωβρίου : Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν οι εκλογές στο Δ.Δ. Πουγκακίων για την ανάδειξη Δημάρχου , δημοτικών συμβούλων και τοπικού συμβουλίου του χωριού.  Αποτελέσματα

Αύγουστος 2006

13 Αυγούστου : Διοργάνωση πάρτυ νεολαίας στο χώρο του σχολείου από τον Σύλλογο Φίλων Πουγκακίων Λαμίας

14 Αυγούστου : Γλέντι στην πλατεία του χωριού με ζωντανή ορχήστρα που διέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Πουγκακίων Λαμίας

15 Αυγούστου :  Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την παρουσία πλήθος κόσμου . Μεταξύ αυτών και ο Νομάρχης Φθιώτιδος κ.Χειμάρας , ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Καλλιώρας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Σπερχειάδος κ. Παυλίδης και κ. Μαγουλάς.

20 Αυγούστου : Ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Σπερχειάδος Λευτέρη Παυλίδη στην πλατεία του χωριού.

Τον μήνα Αύγουστο επισκέφθηκαν το χωριό μας όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Σπερχειάδος καθώς και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Η προεκλογική περίοδος καλά κρατεί ... Το μήνυμα που θα πρέπει να πάρουν όλοι τους είναι " Η απουσία 4 χρόνων από το πλέον απομακρυσμένο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου δεν καλύπτεται με μια επίσκεψη , με μια χειραψία και με υποσχέσεις." Τα Πουγκάκια και η γύρω περιοχή έχουν ανάγκη από βαθιές τομές και από αναπτυξιακά έργα . Πόσο ακόμα θα παίζουμε το διχασμένο ρόλο του πρωταγωνιστή των εκλογών και του κομπάρσου της τετραετίας????

 

26 Αυγούστου : Λειτούργησε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στα Κάτω Κέδρα

 

 

 

 

27 Αυγούστου : Του Αγίου Φανουρίου και λειτούργησε το εκκλησάκι που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και έχει χτιστεί με έξοδα της οικογένειας Φωτίου Π. Πιλάτου . 

 

 

Ιούλιος 2006

Μετά από διάστημα περίπου 3 χρόνων επαναλειτούργησε το κατάστημα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και ανήκει στην Εκκλησία της Παναγίας. Η νέα ιδιοκτήτρια Γεωργία Ξενοκώστα - Σπανού και η οικογένεια της έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια και δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο, δίνοντας ένα άλλο χρώμα  στην πλατεία  του χωριού.

Πάσχα 2006

Με τα  έσοδα από το πάρτυ νεολαίας  που έγινε τον περασμένο Αύγουστο , οι νέοι του χωριού δώρισαν στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 15 καρέκλες συνολικής αξίας 540 Ευρώ. (450 Ευρώ έσοδα του πάρτυ και 90 Ευρώ προσφορά Πουγκακιωτών)

Ιανουάριος 2006

 Η κακοκαιρία θα χτυπήσει και το χωριό μας . Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής 22/1 σταμάτησε την Τετάρτη 25/1 και το ύψος του χιονιού έφτασε στα  1,5 m . Το χωριό έμεινε αποκλεισμένο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης , όταν και το μηχάνημα του Δήμου Σπερχειάδος έφτασε στην πλατεία.

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ 2005

*Ο Μαυρίκος Γεώργιος του Δημητρίου και της Άννας εισήχθη στο ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Φλώρινας)
* Η Λεμονή Βασιλική του Μάριου και της Ελένης Φραγκάκη εισήχθη στο ΤΕΙ Δ/σης Επιχ/σης Κοζάνης
* Εισήχθησαν οι αδερφές Παπαδημητρίου
Βασιλική του Σπύρου που διαμένουν στη Σπερχειάδα στη Νοσηλευτική Αθηνών και η Κωνσταντίνα στη Σχολή Νηπιαγωγών στην Αθήνα

15 / 08 / 2005

 Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την παρουσία πλήθος κόσμου . Μεταξύ αυτών και ο Νομάρχης Φθιώτιδος κ.Χειμάρας

14 / 08 / 2005

Πανηγυρικός Εσπερινός στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ακολούθησε γλέντι στην πλατεία του χωριού και στο κατάστημα της Χριστοπούλου Βασιλικής με ζωντανή ορχήστρα που κράτησε ως αργά... Να σημειώσουμε ότι ο χορός ήταν δωρεάν για όλους από τον Σύλλογο Πουγκακιωτών Λαμίας.

13 / 08 / 2005

Πάρτυ Νεολαίας : Συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο Σύλλογος Πουγκακιωτών Λαμίας πριν δυο χρόνια η Νεολαία του χωριού οργάνωσε με επιτυχία το 1ο Πάρτυ Νεολαίας στο χώρο του σχολείου. Οι παραθεριστές του χωριού - νέοι και μεγαλύτεροι- μαζί με τους ντόπιους που βρέθηκαν εκεί διασκέδασαν με την ψυχή τους σε μια γιορτή για όλους που κράτησε ως το πρωί...

06 / 08 / 2005

Ο Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος πραγματοποιήθηκε στον Ναό του Αγίου Νικολάου .

20 / 06 / 2005

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, λειτούργησε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Ζιρέλι . Ο αριθμός των προσκυνητών ικανοποιητικός αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το τριήμερο 18-19-20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδρομή του συλλόγου Πουγκακιωτών Λαμίας. Μετά το πέρας της λειτουργίας και την αρτοκλασία αρκετοί παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, όπου έστρωσαν και έφαγαν , ήπιαν καλαμπούρισαν μεταξύ τους ολοκληρώνοντας έτσι την 1η ουσιαστική συγκέντρωση Πουγκακιωτών για το καλοκαίρι.

1 Μαϊου 2005

Κυριακή του Πάσχα & Πρωτομαγιά...Στις λίγες "ζωντανές" γειτονιές του χωριού στήθηκαν ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία...Κρασί , αυγά , τσουρέκια και άλλα εδέσματα μαζί με άφθονο κέφι και σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό δημιούργησαν εστίες χορού και έδωσαν διαφορετικό τόνο στην ημέρα αυτή. Την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα έγινε η περιφορά των "Σίχνων".