Portfolio

Πλατεία Αριστοτέλους

H Πλατεία Αριστοτέλους είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Αριστοτέλους στη θάλασσα, στην καρδιά της πόλης. Η πλατεία αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, με πολλά καφέ, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία.
Όταν η πλατεία σχεδιάστηκε το 1917, o Ερνέστ Εμπράρ, ο οποίος σχεδίασε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, με σκοπό την πλατεία που ονομάζεται πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα μεγάλο άγαλμα του Αλεξάνδρου θα ήταν στη μέση της πλατείας και θα οδηγούσε σε ένα υπέροχο παλάτι της Δικαιοσύνης στην οδό Αριστοτέλους. Τα αρχικά σχέδια όμως απλοποιήθηκαν, ενώ η διαμόρφωση της πλατείας τελείωσε στα πλαίσια των δεκαετιών 1950 και 1960.
Η πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα από τα στολίδια της Νύφης του Θερμαϊκού! Το σχήμα της απο ψηλά την έχει κάνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη μέσω της διαφήμισης γνωστού ποτού. Δυο πράγματα σου κάνουν αμέσως εντύπωση. Το επιβλητικό άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, από την πάνω μεριά της Εγνατίας και το τέλειο σαν βάζο σχήμα της που βλέπεις να εκτείνεται μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη μέρα σε αυτή την πλατεία. Ξεκινώντας απο το πρωί που τρως μια μπουγάτσα στα γρήγορα, στην αρχή ακόμα της πλατείας από το μπουγατζατζίδικο Κοζάνη. Μη ξεχάσετε να πάρετε και γαλατάκι μαζί! κατεβαίνοντας προς τα κάτω υπάρχουν κάποια μαγαζία που μπορείς να ψωνίσεις ρούχα, αλλά αν στρίψεις δεξιά θα βρείς την κεντρική αγορά της πόλης που μπορείς να κάνεις τα ψώνια για το σπίτι. Ακρίβως απέναντι και αριστερά στέκει επιβλητική η Αγία Σοφία. Απλά διασχίστε την Ερμού και θα την δείτε μπροστά σας. Εκεί στην Ικτίνου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας και να χαλαρώσετε για λίγο μέχρι την ώρα του φαγητού. Τώρα πρέπει να κατευθυνθείτε πάλι προς την Αριστοτέλους και να στρίψετε αριστερά. εκεί θα βρείτε τα λαδάδικα, όπου μια σειρά απο ταβερνάκια σας περιμένουν για να χορτάσουν την πείνα. Προσωπική επιλογή είναι το καραβόπανο, που πέρασα όλα τα φοιτητικά μου χρόνια, με πολύ καλό φαγητό και φτηνές τιμές. Όσο για το βράδυ, απλά κατεβείτε την Αριστοτέλους προς την παραλία και εκεί θα βρείτε μια σειρά απο μοδάτα μαγαζιά… Nouveau, Mojo, Box…Οι επιλογές πάρα πολλές!
Μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία εκτείνεται μέχρι και το λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους βλέποντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την μια και από την άλλη κόσμο να πηγαίνει αριστερά και δεξιά. Όταν είχα πάει εγώ είχα κάτσει μετά τα ξέφρενα ψώνια μου στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και απόλαυσα τον χυμό μου. Αριστερά και δεξιά της οδού Αριστοτέλους υπάρχουν μεγάλα κτίρια που σου δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μια αναπτυγμένη πόλη που η μεγάλη της διαφορά από την Αθήνα είναι πως είναι καλύτερα ταξινομημένα τα κτίρια έτσι ώστε όποιον δρόμο και να ακολουθήσεις θα βρεθείς στο λιμάνι της. Την πλατεία διακοσμεί το άγαλμα του Αριστοτέλη που αν και δεν είναι ογκώδες και επιβλητικό δίνει μια πολύ ωραίο πινελιά στον όλο χώρο. Το άσχημο που παρατήρησα είναι πως στην πλατεία επικρατούσε ένα μικρό χάος σε ορισμένα μέρη της που ορισμένοι άμυαλοι πετούσαν όπου έβρισκαν τα απορρίμματα τους χωρίς να σκεφτούν ότι η πράξη τους αυτή εκτός από θέμα οικολογικής συνείδησης προκαλεί και άσχημο αντίκτυπο στους τουρίστες που μπορεί να βρίσκονται εκεί.
Ο ζεστός ήλιος της άνοιξης έχει κάνει όλο τον κόσμο που έχει την ευκαιρία να ξεφύγει λίγο από τις δουλειές να κάνει μια βόλτα στη πλατεία Αριστοτέλους.
Η πλατεία Αριστοτέλους, αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.