Α’ Βραβείο του σχολείου μας σε διαγωνισμό φιλαναγνωσίας

Το Πρότυπο-Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχε στον πρώτο Μαθητικό Διαγωνισμός Φιλαναγνωσία «Μυστική παπαρούνα», τον οποίο διοργάνωσε ο Όμιλος «Φιλαναγνωσία & Σχολική Βιβλιοθήκη» της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, απονεμήθηκε το “Βραβείο Σχολείου”.

Οι μαθητές του σχολείου, με τις φιλολόγους Βαρβάρα Ρούσου και Ειρήνη Κασσωτάκη, επέλεξαν ποιοτικά λογοτεχνικά βιβλία, γνώρισαν συγγραφείς, διακρίθηκαν για τις συστηματικές αναγνώσεις και τις ποικίλες δράσεις τους επί των αναγνώσεων. Συνδέθηκαν ενεργά με την τοπική κοινωνία και τους λογοτέχνες της, ανέπτυξαν συνεργατική ηθική και ενέπνευσαν το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, όπως η μαθήτρια που με τη βοήθεια της καθηγήτριας ειδικής αγωγής, διάβασε σε σύστημα Μπράιγ το μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, 9 καίσαρες. Συμπληρωματικά οι επιδόσεις των μαθητών δεν περιορίστηκαν στην πεζογραφία, αλλά ανοίχτηκαν στη δημιουργική γραφή και  στη γνωριμία με ποιητές.

Αρκετά τμήματα, διάβασαν συλλογικά ένα μυθιστόρημα:

Σοφία Νικολαϊδου, Χορεύουν οι ελέφαντες

Μάνος Κοντολέων, Γεύση πικραμύγδαλου

Βασίλης Παπαθεοδώρου, 9 καίσαρες

Τζωρτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων

Παράλληλα ανέπτυξαν τετραμελείς αναγνωστικές ομάδες, οι οποίες διάβασαν τα μυθιστορήματα της Σώτης Τριανταφύλλου,Πιτσιμπούργκο και Η συγχώρεση, αλλά και το πρόσφατο βιβλίο του  Πολυχρόνη Κουτσάκη, Όταν ήταν ευτυχισμένος, με αντικείμενο τη ζωή και τη δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου καθώς και το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Άλκης Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2, την οποία γνώρισαν από κοντά και της πήραν συνέντευξη.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας διάβασαν όχι μόνο τα κοινόχρηστα στο Λύκειο μυθιστορήματα Η τιμή και το χρήματου Κωνσταντίνου Θεοτόκη και Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και τον ιδιόρρυθμο ήρωα Πατούχα από το ομώνυμο βιβλίο του Ιωνάνη Κονδυλάκη. Κι ακόμα τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγόριου Ξενόπουλου και Στου Χατζηφράγκου του Κοσμά Πολίτη.

 

Διαβάστε περισσότερα: https://efsv.webnode.gr/news/%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/