Βιβλιοκριτικές

Η πόλη των θηρίων
Της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Η πόλη των θηρίων είναι το πρώτο από μια μαγευτική τριλογία βιβλίων της συγγραφέως Ιζαμπέλ Αλιέντε, σχετικά το περιβάλλον, την πνευματικότητα και την ειρήνη. Ο ένας από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές, Αλεξάντερ Κολντ, ένας αμερικανός έφηβος, πηγαίνει σε μια αποστολή στον Αμαζόνιο, μαζί με την εκκεντρική γιαγιά του Κέιτ, δημοσιογράφο, που έχει αναλάβει να γράψει ένα άρθρο σχετικά με ένα άγνωστο πλάσμα, το Θηρίο. Εκεί, ο Άλεξ γνωρίζει τη Νάντια, τη δεύτερη πρωταγωνίστρια του βιβλίου, γίνονται φίλοι και μαζί μ’έναν γέροντα σαμάνο εξερευνούν τη μυστηριώδη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου χάνονται, άνθρωποι και θεοί συγχέονται και τα πνεύματα συνοδεύουν τους ζωντανούς.
Το εξωτικό τοπίο όπου εκτυλίσσεται η ιστορία, οι ιδιαιτερότητα των ηρώων και η ανατρεπτικότατα της εξέλιξης, σε συνδυασμό με τον ξεχωριστό τρόπο γραφής της συγγραφέως, την αμεσότητα των περιγραφών, την πλούσια έκφραση δίνουν έναν υπέροχο αποτέλεσμα, που κάνει τον αναγνώστη να νιώθει ότι μετέχει ο ίδιος στην ιστορία και να λατρέψει το βιβλίο. Όπως η ίδια η συγγραφέας χαρακτήρισε το μυθιστόρημα, αποτελεί μια τέλεια σύνθεση «περιπέτειας, μαγείας, χιούμορ και φυσικού τοπίου». Ακολουθούν το Βασίλειο του Χρυσού Δράκοντα και το Δάσος των Πυγμαίων.
Συνοψίζοντας, η Πόλη των Θηρίων αποτελεί μια εκπληκτική περιπέτεια για αναγνώστες κάθε ηλικίας. Συστήνω ανεπιφύλακτα όλη την τριλογία!

Ληδαλένα Λεβέντη

 

 

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά

του Λεονάρδο Παδούρα

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από τον Κουβανό συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Είναι ένα μυθιστόρημα που κινείται σε τρεις άξονες. Ένα του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που είναι ο θεματοφύλακας της ιστορία του βιβλίου και προσπαθεί να επιβιώσει στην κοινωνία της Κούβας του 1977. Μέσα από αυτόν ξετυλίγονται οι άλλοι δύο άξονες. Αυτός του Ρομάν Μπερναντέρ από τη συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο, την εκπαίδευση του από τις μυστικές σοβιετικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρόσκι και το θάνατο του. Τελευταίος άξονας είναι του Τρόσκι από τότε που εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι τη δολοφονία του στο Κογιοακάν του Μεξικού.
Μέσα από τη περιγραφή του βιβλίου απεικονίζεται η πραγματικότητα της εποχής που διαδραματίζεται. Από την ανάγνωση του αποκαλύπτονται πολλά ιστορικά στοιχεία για τη περίοδο αυτή του 20ου αιώνα και χάρις τις πολύ γλαφυρές περιγραφές των εικόνων και των γεγονότων δημιουργείται έντονα η αίσθηση στον αναγνώστης ότι είναι παρόν στην Ιστορία. Η εξιστόρηση των γεγονότων και η εξέλιξη της υπόθεσης είναι επίσης είναι έτσι δομημένα με αποτέλεσμα να είναι πλήρως κατανοητή η πλοκή του έργου και να μη χάνεται ο αναγνώστης στην ανάγνωση. Είναι γενικότερα ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα από κάθε πλευρά και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για καλά κοινωνικοπολιτικά μυθιστορήματα.

Θέμης Αρχοντίδης