ΦΙΛΙΕΣ VS ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΦΗΒΩΝ
Αρχικά, πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό,ότι οι φίλοι είναι να πολύ ειδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή του εφήβου.Με λίγα λόγια είναι ο μεγάλος πλούτος της εφηβείας.Οι έφηβοι λοιπόν προσαρμόζονται σε μία φιλία ανάλογα με την εμπειρία που έχουνε από προηγύμενες φιλίες που έχουν συνάψει αλλά και ανάλογα με τις κοινωνικές δυσκολίες που υφίστανται.
Επιπλέον οι έφηβοι αναπτύσσουν φιλίες και ειδικότερα στενές φιλίες με άτομα, κυρίως ως 3, του αντίθετου φίλου και συζητούν μαζί τους για διάφορα αλλά και για προσωπικά θέματα.Οι έφηβοι επικοινωνούν μαζί τους καθημερινά και αυτό επιδιώκεται με το οποιοδήποτε δυνατό μέσο (face to face επικοινωνία, με το διαδίκτυο κλπ).Παρ? όλα αυτά όμως, οι έφηβοι δεν βγαίνουν πολύ με τους φίλους τους έξω.Όταν όμως το κάνουν αυτό,βγαίνουν με αφορμή να διασκεδάσουν, να συζητήσουν, να χορέψουν κλπ.Επίσης εκτός του ότι ανεβαίνει η ψυχολογία και η διάθεση τους όταν βγαίνουν με τους φίλους τους, οι φίλοι συμβάλλουν ακόμη και στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης συμπτωμάτων διαταραχής συναισθημάτων ή διαταραχής στις σχέσεις με τους συνομηλίκους.Παράλληλα όμως ορισμένοι τύποι φίλων επιδρούν αρνητικά στους εφήβους π.χ. οι έφηβοι που έχουν πολλούς φίλους που καπνίζουν, πίνουν οινοπνευματώδη ποτά μεθούν συχνά κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά στο να συμπεριφέρνται παρόμοια με τους φίλους τους, συγκριτικά με όσους έχουν ελάχιστους φίλους (ή ακόμα και κανένα) που να πράττει ολα τα παραπάνω.
Επιπρόσθετα, οι φιλίες των εφήβων (η μοναξιά, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το ένα άτομο για το άλλο σε μία φιλική σχέση) προβλέπουν το πόσο καλή ή κακή θα είναι η εξέλιξη σε κάποια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους εφήβους π.χ. θυματοποίηση (bullying).
Ακόμη σε ότι αφορά πιο οικογενειακού,προσωπικού τύπου ζητήματα πρέπει να επισημανθεί ότι οι έφηβοι διαφωνούν με τους γονείς στα διάφορα επιμέρους θέματα ενώ αντίθετα συμβουλεύονται τους γονείς τους και συμφωνούν μαζί τους όσο αναφορά τα σημαντικού τύπου θέματα.Ενώ μερικές φορές συζητούν τα θέματα που τους απασχολούμε τους φίλους τους (π.χ. θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, τον έρωτα, την εκπαιδευτική σταδιοδρομία κλπ).
Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί οτι οι έφηβοι επικοινωνούν σύμφωνα με έναν κώδικα επικοινωνίας (άλλωτε σωστό και άλλωτε όχι) με τους φίλους τους με απότερο σκοπό την ομαλή συνεννόηση των μελών της που αποτελούν την φιλική σχέση (κοινό λεξιλόγιο).Πράγμα όμως που δεν αποτελεί κύριο προσόν για την ένταξη ενός εφήβου σε μία φιλία όπως παραδείγματως χάρη ο χαρακτήρας του ατόμου.
Ενώ τέλος πρέπει να τονιστεί απαραιτήτως ότι οι φιλικές σχέσεις των γονέων καθώς και οι σχέσεις τους με τον συντροφό τους επηρεάζουν τις φιλίες των παιδιών (π.χ. αριθμοί φίλων, δημοτικότητα).Όπως προέκυψε, όταν οι γονείς είναι ευχαριστημένοι από τις παραπάνω σχέσεις αυτό αποτελεί θετικό παράγοντα στις φιλίες των παιδιών.Ενώ παράλληλα οταν οι γονείς δεν ειναι ευχαριστημένοι τοτε αυτό αποτελεί αρνητικό παράγοντα στις φιλίες των παιδιών όσο αναφορά τη συντροφικότητα, την αλληλοϋποστήριξη, την ασφάλεια και την οικειότητα σε μία φιλική σχέση.Παρ?όλα αυτά όμως αυτό δεν ισχύει για τους εφήβους αφού εκείνοι χάρη στην ενδογονεική σύγκρουση, αυξάνεται η αλληλοϋποστήριξη και η συχνότητα επικοινωνίας του εφήβου με τον καλυτερό του φίλο.
Πηγή ?Διδακτορικές διατριβές: Μπαρμπούτη Ξανθής, Καλάτη Βασιλικής, Κοκκέβη Ά., Ξανθάκη Μ., Φωτίου Α., Καναβού Ε. Αμπατζίδη Διονυσίας , Σεμελίδου Ευαγγελίας και Βαϊράμη Μαρίας.
Σίγουρα η επιλογή ενός φίλου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός έφηβου.Θέλει προσοχή στα κριτήρια που βάζουμε για να κάνουμε κάποιον φίλο μας.