ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ

Ανατολικό Αέτωμα, Μάντης Ίαμος



 

Μετά το άρμα ακολουθεί ένας γέροντας, που ίσως να είναι o μάντης Ίαμος. Έχοντας το χέρι του στο πρόσωπό του, εκδηλώνει την ανησυχία του για το επικείμενο αποτέλεσμα του αγώνα.

 

Σύμφωνα με τον μύθο ο Ίαμος ήταν γιος του Απόλλωνα και της Ευάδνης. Η Ευάδνη έμενε με τον θετό πατέρα της τον Αίπυτο, ο οποίος, όταν κατάλαβε ότι η Ευάδνη περιμένει παιδί, θύμωσε, αλλά σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να ρωτήσει πρώτα το μαντείο των Δελφών. Κατά την απουσία του Αίπυτου η Ευάδνη γέννησε κρυφά κοντά σε μια βρύση και άφησε το νεογέννητο έκθετο. Όμως δυο φίδια έτρεξαν αμέσως κοντά στο μωρό και το φρόντιζαν. Όταν επέστρεψε ο Αίπυτος ανακοίνωσε στην Ευάδνη τα νέα από το μαντείο, ότι το παιδί θα γίνει σπουδαίος μάντης. Έψαξαν και βρήκαν το μωρό ανάμεσα στα ία, στους αγριομενεξέδες, γι' αυτό και η μητέρα του το ονόμασε Ίαμο.

 

Σαν μεγάλωσε ο Ίαμος κατέβηκε μια νύχτα στον Αλφειό ποταμό και προσευχήθηκε στον πατέρα του τον Απόλλωνα και τον παππού του τον Ποσειδώνα να του δώσουν κάποιο χάρισμα. Πράγματι ο Απόλλωνας του χάρισε τη μαντική ικανότητα κι όταν αργότερα ο Ηρακλής καθιέρωσε τους ολυμπιακούς αγώνες ίδρυσε ένα μαντείο κοντά στο βωμό του Δία. Ο Ίαμος έγινε ο γενάρχης της μεγάλης οικογένειας των Ιαμιδών που ζούσαν στην Ολυμπία και υπηρετούσαν στον ναό και στο μαντείο του Δία.

 

Ολυμπία, Ναός του Δία, Ανατολικό αέτωμα, Ίαμος

 

Ολυμπία, Ναός του Δία, Ανατολικό αέτωμα, Ίαμος