ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραγωγή κειμένου


Επιχειρηματολογία παραδείγματα


 

 

Επικονωνιακό πλαίσιο: Μια παρέα παιδιών της Β' γυμνασίου αποφασίζει να πάει κινηματογράφο. Τα μέλη της παρέας ανταλλάσσουν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προβάλλοντας επιχειρήματα για την ταινία που προτείνουν. Ο τίτλος της ταινίας είναι Τζουκ και είναι φανταστικός.

 

Παιδιά, είμαι σίγουρος πως η ταινία Τζουκ θα μας ικανοποιήσει όλους και θα είναι καλύτερη από την άλλη επιλογή. Μη ξεχνάτε πως στην ταινία Τζουκ έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία. Όπως ξέρουμε τα βραβεία δεν απονέμονται εύκολα σε οποιαδήποτε ταινία. Πρέπει να πληρεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και η ταινία Τζουκ, όπως φαίνεται τα πληρεί και με το παραπάνω, αφού δεν έχει βραβευθεί μόνο με ένα. Επίσης, έχουν ειπωθεί πολύ καλές κριτικές εξίσου από το κοινό και τους κριτικούς.

Άλλος ένας λόγος που με κάνει να πιστεύω πως πρέπει να δούμε τη ταινία Τζουκ είναι η ενδιαφέρουσα πλοκή της. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η ταινία δεν βασίζεται σε κάποιο βιβλίο, γράφτηκε από έναν σεναριογράφο, ο οποίος χρησιμοποίησε όλη τη φαντασία του με αποτέλεσμα να υπάρχει στις περισσότερες σκηνές κι από μία ανατροπή. Μάλιστα, διάβασα στο διαδίκτυο πως το τέλος ήταν τόσο αναπάντεχο που οι περισσότεροι θεατές δεν κατάφεραν να το προβλέψουν από πριν! Επιπλέον, η υπόθεσή της βρίσκει σύμφωνους όλους μας: είναι σύνθετη και περίπλοκη χωρίς, όμως, να είναι δυσνόητη.

Αν και γνωρίζω πως η περιπέτεια δεν είναι του γούστου σου, Ντίνο, η ταινία Τζουκ θα σου αλλάξει τη γνώμη. Για παράδειγμα, σε μια σκηνή της ταινία ο πρωταγωνιστής είναι ανάμεσα σε πολλούς εχθρούς, όμως χάρη στις δεξιοτεχνίες του καταφέρνει και διαφεύγει. Ακόμη, η αγωνία και η ένταση του θεατή κορυφώνεται όταν αρχίζει η μουσική της ταινίας, η οποία αποτελείται από ποικίλα όργανα που σου θυμίζουν μια πραγματική ορχήστρα. Άλλος ένας τρόπος που ο σκηνοθέτης εντείνει ακόμη περισσότερο το άγχος του θεατή είναι τα ειδικά εφέ που έχει επιλέξει όπως οι εκρήξεις αυτοκινήτων και η καταρρεύσεις ολόκληρων κτιρίων!

Καθώς, όμως, βλέπω ότι συνεχίζετε να είστε διστακτικοί, θα σας πω κι άλλους λόγους που χρήζουν την ταινία ως την ιδανικότερη επιλογή. Το σινεμά στο οποίο παίζεται είναι πολύ κοντά στα σπίτια μας. Για την ακρίβεια είναι τόσο κοντά που δε χρειαζόμαστε περισσότερα από 10 λεπτά! Κι αφού είναι δίπλα το σινεμά, μερικά κορίτσια που είναι συνηθισμένες στην καθυστέρηση δε θα χρειαστεί να ακούσουν ξανά τις διαμαρτυρίες των φίλων τους. Είτε αργήσετε είτε όχι πιστέψτε με θα είστε στην ώρα σας στον κινηματογράφο. Τόσο κοντά μας είναι.

Κάτι τελευταίο που θέλω οπωσδήποτε να σας πω είναι ότι αν πάμε σήμερα στην ταινία Τζουκ, θα συναντήσουμε κι άλλα παιδιά από το τμήμα μας, γιατί τα άκουσα να προγραμματίζουν κι εκείνα την ίδια μέρα και ώρα με εμάς να παρακολουθήσουν την ταινία. Ιδιαίτερα στη Μαργαρίτα αυτή η ιδέα θα αρέσει πολύ μια και μέσα σε αυτά τα παιδιά θα είναι και ο Γιώργος! Ναι, Μαργαρίτα πολύ καλά άκουσες… θα συναντήσεις τον Γιώργο στον κινηματογράφο αν, φυσικά, επιλέξουμε αυτή την ταινία.

Αυτά είχα να σας πω. Όπως καταλάβατε η ταινία Τζουκ είναι μονόδρομος. Θα περάσουμε ευχάριστα και θα θυμόμαστε τη βόλτα αυτή για πολύ καιρό. Παρ’ όλ’ αυτά, αν κάποιος δεν θέλει να έρθει, ας το πει τώρα. Μμμμμ…. Εντάξει αφού όλοι θέλετε να δούμε την ταινία, ας πάμε στον κινηματογράφο την ώρα που συμφωνήσαμε. Εντάξει, δεν είναι ανάγκη να βιάζεστε και τόσο πολύ. Ούτως ή άλλως δε θα πάμε ακόμα. Μα ποιος σας άλλαξε τόσο γρήγορα τη γνώμη;

 

© Χάρης Κωνσταντινίδης

 


 

Γεια σας παιδιά.

Είμαι πολύ χαρούμενος που την επόμενη εβδομάδα θα πάμε όλοι μαζί στον κινηματογράφο. Παρόλα αυτά σας στέλνω αυτό το μήνυμα για να σας πείσω ότι θα ήταν καλύτερο να δούμε την ταινία Τζουκ. Ελπίζω να λάβετε τα επιχειρήματα μου στα σοβαρά και να βγάλετε τα τελικά συμπεράσματά σας.

Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις απόψεις των άλλων ατόμων και να πάμε στη ταινία με τις καλύτερες κριτικές. Φυσικά όλοι ξέρουμε πως αυτή είναι η ταινία Τζουκ καθώς έχει 4,8 στα 5. Βαθμολογία που μέχρι στιγμής πολύ λίγες ταινίες έχουν καταφέρει να σημειώσουν. Πράγμα λογικό αν σκεφτείς πως οι απαιτήσεις του κόσμου πλέον έχουν γίνει πολύ υψηλές.

Ακόμα στην ταινία Τζουκ παίζουν οι πιο γνωστοί και βραβευμένοι ηθοποιοί του Hollywood, ενώ και η ίδια η έχει κερδίσει πολλούς τίτλους. Αυτό σίγουρα δείχνει πολλά για την ποιότητά της αφού οι ηθοποιοί είναι αυτοί που με τον τρόπο που παίζουν τον ρόλο τους σε κάνουν να ταυτιστείς σε αυτήν.

Επιπροσθέτως μην ξεχνάτε πως η ταινία Τζουκ φημίζεται για το απεριόριστο χιούμορ και τη δράση που έχει. Αυτά σε συνδυασμό με την αγωνία που σου δημιουργείται σχηματίζουν ένα τέλειο αποτέλεσμα που ο μεγαλύτερος ο βαθμός του κοινού της δεν έχει ξεχάσει να το αναφέρει. Εξάλλου αν δεν εμπιστευτούμε τις γνώμες του κόσμου ποιανού άλλου μπορούμε;

Επίσης θέλω να σας θυμίσω πως σε μία εβδομάδα είναι η τελευταία ημέρα προβολής της ταινίας. Δεν νομίζω κάποιος άλλος από εσάς να θέλει να χάσει μία τέτοια ταινία, ακόμα και αν δεν είναι από τις αγαπημένες του. Έτσι αν πάμε να δούμε αυτή θα έχουμε καιρό να δούμε και την άλλη και θα μείνουν ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές.

Τέλος η υπόθεση της ταινίας φημολογείται πως είναι από τις καλύτερες και προσφέρει μια ιστορία με πολύ γέλιο ανατροπές και δράση. Βέβαια σε όλο αυτό βοήθησαν τη σκηνοθεσία αλλά και γενικά όλοι όσο επένδυσαν ή βοήθησαν στη παραγωγή της.

Αυτά ήταν τα επιχειρήματα που είχα να σας πω.Φυσικά η επιλογή είναι δική σας και θα τη σεβαστώ όποια και αν είναι αυτή. Εξάλλου ό,τι και να δούμε είμαι σίγουρος πως θα περάσουμε τέλεια.

 

© Παναγιώτης Δεμερτζόγλου

 


 

Πιστεύω ότι η ταινία Τζουκ είναι η ταινία που πρέπει να δούμε για διάφορους λόγους. Αρχικά, σήμερα είναι η τελευταία προβολή αυτής της ταινίας. Αυτό σημαίνει ότι αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε την ταινία Τζουκ. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δούμε την ταινία Τζουκ», οι αίθουσες που θα προβάλλεται η ταινία θα είναι σχεδόν άδειες καθώς ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη δει την ταινία. Άρα, οιη σχεδόν άδειες αίθουσες θα βελτιώσουν την εμπειρία μας πάρα πολύ.

Ακόμη, η ταινία είναι ξακουστή για την απερίγραπτη αγωνία και περιπέτεια που προσφέρει στους θεατές. Αναλυτικότερα, οι ταινίες που περιέχουν αγωνία ή περιπέτεια θεωρούνται υψηλής ποιότητας και ψυχαγωγίας καθώς ενθαρρύνουν το άτομο να παρακολουθήσει τι γίνεται στην οθόνη του κινηματογράφου. Δηλαδή, οι περιπετειώδεις ή αγωνιώδεις ταινίες είναι πιο ενδιαφέρουσες.

Επίσης, οι ηθοποιοί της ταινίας θεωρούνται εξαιρετικοί και έχουν λάβει αμέτρητα βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Βαγγελάκης Παπαδόπουλος, θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς και έχει κηρυχθεί ο καλύτερος ηθοποιός του 2020. Συνοψίζοντας, καταλαβαίνει κανείς ότι οι εξαιρετικοί ηθοποιοί της ταινίας Τζουκ την βελτίωσαν τρομερά.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι η ταινία Τζουκ, για τους παραπάνω λόγους, είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι είναι η τελευταία προβολή της ταινίας, το γεγονός ότι η ταινία είναι φημισμένη για την αγωνία και περιπέτεια που προσφέρει στους θεατές αλλά και το γεγονός ότι παίζουν πολλοί βραβευμένοι ηθοποιοί στην ταινία αυτή μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι είναι καλή ιδέα να δούμε αυτήν την ταινία.

 

© Χρήστος Αναγνώστου

 


 

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που συμβαίνουν ανάμεσα σε φίλους είναι η "διαφωνία" για κάτι. Πόσο μάλλον για μια ταινία. Είναι Σάββατο απόγευμα βρίσκεστε έξω από τον κινηματογράφο και είστε ανάμεσα σε δύο ταινίες. Την ταινία Τζουκ ή το Τitanic.Εσύ υποστηρίζεις την ταινία Τζουκ ενώ ο φίλος σου στην ταινία Titanic. Το μόνο που περιμένεις είναι όλοι να πάρουν το μέρος σου. Είναι απλό.

Ένα πρώτο επιχείρημα που πρέπει να πεις για να τους πείσεις ή να τους γλυκάνεις με λίγα λόγια είναι ότι θα παίζουν ωραίοι, βραβευμένοι ή ακόμη καλύτερα οι αγαπημένοι τους ηθοποιοί. Συνήθως με αυτό το επιχείρημα όλοι πείθονται με την πρώτη.

Δεύτερο επιχείρημα που πρέπει να τους αναφέρεις, είναι ότι η ταινία Τζουκ ανήκει στις τρεις καλύτερες ταινίες για το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη ή και ακόμη σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να πεις επίσης ότι το Τζουκ το έχει δει η περισσότερη Ευρώπη εκτός από εσάς που διαφωνείτε ακόμη.

Επιχείρημα 3ο. Κάν’ τους τα γλυκά μάτια και πες τους με φωνή έτοιμη να βάλει τα κλάματα: «Ελάτε τώρα καλέ παιδιά! Είναι η τελευταία προβολή στον κινηματογράφο! Δε γίνεται να το χάσουμε αυτό! Αφού ξέρετε πόσο θέλω να την δω, έτσι δεν είναι;» Έτσι ίσως και να τους πείσεις.

Ως 4ο επιχείρημα μπορείς να τους ενημερώσεις ότι η συγκεκριμένη ταινία έχει τόσο καλή βαθμολογία ακόμη και σχόλια που αγγίζουν άνετα και τα 5 αστέρια. Μπορείς επίσης να αναφέρεις ότι όλη η Ευρώπη μέσα σε δύο λεπτά σχολιάζει τα καλύτερα για την ταινία Τζουκ. Πες απλά: «Όλοι έχουν λατρέψει αυτή την ταινία».

Τέλος, δηλαδή ως 5ο επιχείρημα, λες πολύ απλά ότι το Τζουκ, έχει τόσο καλή υπόθεση ή αλλιώς πλοκή που βραβεύτηκε για αυτό. Έχει συγκλονίσει τόσο κόσμο, δηλαδή με λίγα λόγια τον έχει αφήσει άφωνο. Και για ένα πολύ ωραίο φινάλε λες ότι: «η ταινία θα προβληθεί αύριο για τελευταία φορά, είσαι μέσα;» και με αυτά τα λόγια τον στριμώχνεις και λίγο.

Αυτά ήταν κάποια από τα επιχειρήματα που θα μπορούσες να αναφέρεις σε φίλο σου με θέμα «διαφωνία στην ταινία» .Τόσο απλό και αποτελεσματικό.

 

© Μαργαρίτα Αργυροπούλου

 

πάνω

 


 

Το επιχείρημα είναι ένας συλλογισμός / μια πρόταση που διατυπώνει κάποιος με σκοπό:

• να υποστηρίξει την άποψή του και να πείσει κάποιον για κάτι ή

• να αποδείξει ότι ο άλλος έχει λάθος / έχει άδικο για κάτι

 

Το επιχειρηματολογικό κείμενο έχει την εξής δομή:

 

Σύρε τον πίνακα, για να δεις και τις υπόλοιπες στήλες.

ΑΕισαγωγή -- Το θέμα που μας απασχολεί
-- η θέση (άποψη) μας για το θέμα (νομίζω ότι, πιστεύω ότι, έχω την άποψη..).
Β Δεδομένα Στήριξη της θέσης μας με χρήση επιχειρημάτων (επειδή, γιατί..).
δυο συνηθισμένα είδη επιχειρημάτων είναι
α) να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα, πχ. από την ιστορία, την επιστήμη κλπ.
β) τα επιχειρήματα με αιτίες.
ΓΑνασκευή -- Αντίκρουση (αντιμετώπιση με τον λόγο) της αντίθετης θέσης (άποψης)
-- Λύσεις.
ΔΚατάληξη Η τελική μας θέση – το λογικό μας συμπέρασμα (επομένως, άρα, γι’ αυτό, έτσι..)
προϋποθέσεις / συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν, για να ισχύσει η θέση μας

 

Τα περισσότερα κείμενα επιχειρηματολογίας παρουσιάζουν τα πιο πάνω δομικά στοιχεία. Μπορεί όμως να συναντήσετε κείμενα που να μην έχουν την ανασκευή ( το σημείο Γ ) και να έχουν μόνο το Α, Β, και Δ ή να λείπουν οι λύσεις ή οι προϋποθέσεις

 

ΑΣΚΗΣΗ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στο κείμενο που ακολουθεί να εντοπίσετε τα πιο πάνω δομικά στοιχεία του επιχειρήματος. Να γράψετε από πού ξεκινά και που τελειώνει το τμήμα της παραγράφου που αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό δομικό στοιχείο.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

Το κλίμα αλλάζει ( Α' Γυμνασίου, 3η ενότητα, τετράδιο εργασιών, κείμενο 8, σελ 31)

 

Αυτό το καλοκαίρι διέψευσε το όνομά του. Εκτεταμένες καταστροφές από πρωτοφανείς πλημμύρες στην Πράγα, στη Δρέσδη, στην κεντροανατολική Ευρώπη. Δεκάδες νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ. Τους χίλιους έφτασαν οι νεκροί στην ανατολική Ασία, ενώ δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα απειλούνται από πλημμύρες. Νερό καλύπτει ήδη μέρος του Βόρειου Πόλου, στη θέση των αιώνιων πάγων. Την ίδια ώρα, η ξηρασία στεγνώνει εκτεταμένες ζώνες στην Αφρική. Τυχαία όλα αυτά; Όσο κι αν τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με ασύμμετρο τρόπο, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι τα λεγόμενα «ακραία καιρικά φαινόμενα» εκδηλώνονται τέσσερις φορές συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί ότι ο «κακός μας ο καιρός» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης, ως αποτέλεσμα κυρίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βιβλία ολόκληρα δεν αρκούν για να χωρέσουν οι προειδοποιήσεις οργανισμών και επιστημόνων. Όλα όμως συνοψίζονται στο «Δεν πάει άλλο!». Τόσο απλό. Κι όμως τόσο δύσκολο. Δύσκολο, γιατί απαιτεί ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα. Συμφέροντα που έχουν επιβάλει την πολιτική τους.

 

Το θέμα που απασχολεί το συγγραφέα:

«Αυτό το καλοκαίρι διέψευσε το όνομά του. Εκτεταμένες καταστροφές από πρωτοφανείς πλημμύρες στην Πράγα, στη Δρέσδη, στην κεντροανατολική Ευρώπη. Δεκάδες νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ. Τους χίλιους έφτασαν οι νεκροί στην ανατολική Ασία, ενώ δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα απειλούνται από πλημμύρες. Νερό καλύπτει ήδη μέρος του Βόρειου Πόλου, στη θέση των αιώνιων πάγων. Την ίδια ώρα, η ξηρασία στεγνώνει εκτεταμένες ζώνες στην Αφρική.»

 

Η θέση (άποψη) του συγγραφέα για το θέμα:

«Τυχαία όλα αυτά;» (δηλαδή είναι σίγουρος ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν καθόλου τυχαία, αυτή είναι η θέση του / ποιο σχήμα λόγου έχουμε εδώ και σε τι εξυπηρετεί;)

 

Στήριξη της θέσης του με χρήση επιχειρημάτων:

1ο επιχείρημα: «Όσο κι αν τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με ασύμμετρο τρόπο, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι τα λεγόμενα «ακραία καιρικά φαινόμενα» εκδηλώνονται τέσσερις φορές συχνότερα τα τελευταία χρόνια.»

2ο επιχείρημα: «Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί ότι ο «κακός μας ο καιρός» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης, ως αποτέλεσμα κυρίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βιβλία ολόκληρα δεν αρκούν για να χωρέσουν οι προειδοποιήσεις οργανισμών και επιστημόνων.»

 

Λογικό συμπέρασμα του συγγραφέα:

«Όλα όμως συνοψίζονται στο «Δεν πάει άλλο!». Τόσο απλό.»

 

Προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν κατά τον συγγραφέα για να αλλάξει η κατάσταση:

«Κι όμως τόσο δύσκολο. Δύσκολο, γιατί απαιτεί ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα. Συμφέροντα που έχουν επιβάλει την πολιτική τους.»

 

Επιμέλεια: Ξενογιάννη Σοφία

πάνω