ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΤΕΙΑ

ΚΟΡΔΟΒΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΗΓΕΜΟΝΩΝ

a d p

 

Ψηφιδωτό με τον Πολύφημο και τη Γαλάτεια, πλ. 5,10μ. Χ. 4,10μ., περ. 2ος αι. μ.Χ.

 

Μωσαϊκό δάπεδο της ρωμαϊκής περιόδου, που βρέθηκε το 1959, στο υπόγειο της Plaza de la Corredera. Προέρχεται από ένα πλούσιο αρχοντικό με πολυάριθμα ψηφιδωτά των οποίων τα διακοσμητικά σχέδια επαναλαμβάνονται παντού. Σήμερα εκτίθεται όρθιο στο Παλάτι των Χριστιανών Ηγεμόνων, στην Κόρδοβα, Ισπανία.

Στην αριστερή πλευρά του ψηφιδωτού παριστάνεται η νύμφη Γαλάτεια, γυμνή και στολισμένη με περιδέραιο και τρία βραχιόλια, με μανδύα που καλύπτει τα πόδια της και καθισμένη πάνω σε κήτος, ένα θαλάσσιο τέρας με κεφάλι λύκου, σώμα φιδιού και την ουρά ενός κητοειδούς, ενώ στα δεξιά ο γίγαντας Πολύφημος τής δηλώνει την αγάπη του.

Ο Πολύφημος εμφανίζεται γυμνός με δέρμα λεοπάρδαλης που καλύπτει τους μηρούς του κρατώντας ως σκήπτρο ένα μακρύ πεύκο από το οποίο κρέμεται ένα μουσικό όργανο. Το κεφάλι του είναι στολισμένο με γένια και κυματιστά μαλλιά, ενώ στο μέτωπο παριστάνεται ένα τρίτο μάτι.

Η σκηνή περιβάλλεται από γεωμετρικά θέματα πλαισιωμένα σε γιρλάντα και στο βάθος δηλώνεται τοπίο που χαρακτηρίζεται από τον ρεαλισμό και τη σχηματική που παρουσιάζει.

Και στις δύο πλευρές διακοσμείται με διπλούς μαιάνδρους και περιτριγυρισμένα από τέσσερα δελφίνια στις γωνίες τους.

Το έργο αποτελείται από πολύχρωμες ψηφίδες, όπου κυριαρχούν οι λευκοί και κίτρινοι τόνοι. Ξεχωρίζουν οι πράσινες υαλώδεις ψηφίδες στον μανδύα της Γαλάτειας και οι μαύρες στο δέρμα λεοπάρδαλης που καλύπτει τον Πολύφημο.

Αξίζει να επισημανθεί η ιδιαίτερη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη στην αντιμετώπιση του φωτός όταν προβάλλεται στα σώματα, και πώς καταφέρνει να αντανακλά την έκφραση στο πρόσωπο της Γαλάτειας.

 

Διάβασε για τον Πολύφημο και τη Γαλάτεια εδώ

 

 

Πολύφημος και Γαλάτεια

 

Φωτογραφία: © Γιάννης Παπαθανασίου