Αρχαία ελληνική μυθολογία

Ήρωες

ΤΕΚΜΗΣΣΑ




45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59

 

Κόρη του Φρύγα βασιλιά Τελεύταντα ή Τεύθραντα. Όταν ο Αίαντας, ο γιος του Τελαμώνα, επιτέθηκε στην πόλη τους, σκότωσε τον Τελεύταντα και πήρε σκλάβα του την Τέκμησσα, την οποία ο Μαλάλας περιγράφει ως εξής: ἦν δὲ ἡ Τέκμησσα τῇ ἡλικίᾳ εὔστολος, μελάγχροος, εὐόφθαλμος, λεπτόρινος, μελάνθριξ, λεπτοχαράκτηρος, παρθένος, οὖσα ἐτῶν ιζʹ (Μαλ. Χρον. 103.5). Ο Αίαντας την οδήγησε στο αχαϊκό στρατόπεδο έξω από την Τροία. Εκεί γεννήθηκε ο γιος τους Ευρυσάκης. Μετά την κρίση των όπλων του Αχιλλέα και την επίδοσή τους στον Οδυσσεά και όχι στον Αίαντα, ο Τελαμώνιος σε κατάσταση μανίας έπεσε πάνω στα αμοίραστα ακόμη κοπάδια και τους φύλακές τους και τα έσφαξε δεσμός, νομίζοντας ότι επιτίθεται στο αχαϊκό στρατόπεδο, στους δυο Ατρείδες και στον Οδυσσέα. Όταν συνήλθε και αναγνώρισε την πλάνη δεσμός του, παρά τις έντονες παρακλήσεις δεσμός της Τέκμησσας για την τύχη τη δική της και του παιδιού τους –που έντονα θυμίζουν της Ανδρομάχης προς τον Έκτορα παρουσία του μικρού Αστυάνακτα–, ο Αίαντας, ντροπιασμένος για τη σύγχυσή του και το «κωμικό» της σφαγής αθώων ζώων αντί αυτών που εκείνος θεωρούσε υπαίτιους της αδικίας που υπέστη, έπεσε πάνω στο ξίφος που του είχε χαρίσει ο Έκτορας μετά τη μονομαχία τους. Πριν πραγματοποιήσει την μοιραία απόφασή τους, ζήτησε από τον ετεροθαλή αδελφό του Τεύκρο να τους οδηγήσει στην πατρίδα τους Σαλαμίνα και ο πατέρας τους να αναλάβει την προστασία του. Άγνωστη παραμένει η τύχη της γυναίκας, καθώς οι μυθογράφοι δεν ασχολούνται περαιτέρω μαζί της. (πρβλ. Δίκτυς FGrH 1a,49,F.6.10· Κουίντ. Σμ. 5.521-567)

Η Τέκμησσα αυτή δεν σχετίζεται με την ομώνυμη Αμαζόνα, την οποία ο Ηρακλής σκότωσε, μαζί με άλλες, όταν πήγε να πάρει τη ζώνη της Ιππολύτης.

Σημείωση: Οι Theatre of War Productions πραγματοποιούν αναγνώσεις θεατρικών έργων -από κλασικές ελληνικές τραγωδίες έως μοντέρνα και σύγχρονα- με σκοπό, μέσα και από τις συζητήσεις που ακολουθούν, να αντιμετωπιστούν κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στα έργα, να καταρριφθούν στερεότυπα και στίγματα, να ενθαρρυνθεί η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και η βαθύτερη κατανόηση περίπλοκων ζητημάτων μέσα και από το μοίρασμα των εμπειριών του κοινού.

Ένα από τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν το «Πρόγραμμα Τέκμησσα». Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά τη δραματοποιημένη ανάγνωση, μια κυρία δήλωσε: «Είμαι περήφανη μητέρα ενός πεζοναύτη και σύζυγος ενός βατραχανθρώπου. Ο σύζυγός μου συμμετείχε τέσσερις φορές σε πολέμους και –όπως ακριβώς ο Αίαντας– επέστρεψε σέρνοντας αόρατα σώματα στο σπίτι μας. Ο πόλεμος ήρθε στο σπίτι μαζί του. Και για να αναφέρω ένα απόσπασμα από το έργο, Το σπίτι μας είναι ένα σφαγείο». Marcelle Waddell, San Diego, Ca 2008


Σχετικά λήμματα

ΑΙΑΝΤΑΣ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΕΚΤΟΡΑΣ, ΕΥΡΥΣΑΚΗΣ, ΙΠΠΟΛΥΤΗ, ΗΡΑΚΛΗΣ