Ο μύθος του Ασσάρακου, από την πλευρά της μητέρας του και της γυναίκας του, είναι συνδεδεμένος με τη γεωγραφία της Τρωάδας, κυρίως με τους ποταμούς στην πεδιάδα της Τροίας Σκάμανδρο και Σιμόεντα. Ο Ασσάρακος ήταν βασιλιάς των Δαρδάνων, γιος του Τρώα και της Καλλιρρόης, κόρης του ποτάμιου θεού Σκάμανδρου, επομένως εγγονός του Εριχθόνιου. Αδέλφια του ήταν ο Ίλος, ο Γανυμήδης, η Κλεοπάτρα. Γυναίκα του ήταν η Ιερομνήμη, επίσης κόρη ποτάμιου θεού, του Σιμόεντα. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Κάπη, που υπήρξε πατέρας του Αχγίση και αυτός του Αινεία. Σύμφωνα με τον Διονύσιο Αλικαρνασσέα, που αλλάζει τη σειρά των γυναικών στο γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων της Τροίας, η Καλλιρρόη ήταν γιαγιά του και μητέρα του ήταν η Ακαλλαρίδα, κόρη του Ευμήδη, και σύζυγός του ήταν η Κλυτοδώρα, κόρη του Λαομέδοντα, ενώ η Ιερομνήμη ήταν η σύζυγος του γιου του:
Ἐριχθονίου δὲ καὶ Καλλιρρόης τῆς Σκαμάνδρου γίνεται Τρώς, ἀφ᾽ οὗ τὴν ἐπωνυμίαν τὸ ἔθνος ἔχει· Τρωὸς δὲ καὶ Ἀκαλλαρίδος τῆς Εὐμήδους Ἀσσάρακος ἦν· τούτου δὲ καὶ Κλυτοδώρας τῆς Λαομέδοντος Κάπυς· Κάπυος δὲ καὶ νύμφης Ναϊάδος Ἱερομνήμης Ἀγχίσης· Ἀγχίσου δὲ καὶ Ἀφροδίτης Αἰνείας.
(Διον. Α. 1.62.2)
Κατά τον Υγίνο (μύθ. 224.4), ο Γανυμήδης ήταν δικός του γιος κι όχι αδελφός του και γιος του Τρώα.
Σχετικά λήμματα
ΑΓΧΙΣΗΣ, ΑΚΑΛΛΑΡΙΔΑ, ΕΥΜΗΔΗΣ, ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ, ΙΕΡΟΜΝΗΜΗ, ΙΛΟΣ, ΚΑΛΛΙΡΟΗ, ΚΑΠΥΣ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΚΛΥΤΟΔΩΡΑ, ΛΑΟΜΕΔΟΝΤΑΣ, ΣΙΜΟΕΙΣ, ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ, ΤΡΩΑΣ