Αρχαία ελληνική μυθολογία

Μειξογενείς θνητές οντότητες – Τέρατα – Αυτόματα

ΕΥΡΥΜΕΔΟΝΤΑΣ (Γίγαντας)


Καταγωγή

Ο Ευρυμέδοντας ήταν Γίγαντας, και μάλιστα βασιλιάς τους. Ο Ησίοδος και ο Απολλόδωρος διασώζουν τον μύθο της γέννησης των Γιγάντων.

Σύμφωνα με τον πρώτο, τον βοιωτό ποιητή, όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού, το αίμα από την πληγή του γονιμοποίησε ξανά τη Γαία. Από την ιδιότυπη αυτή ένωση γεννήθηκαν οι Ερινύες, οι Νύμφες των μελιών (και γενικά οι θεότητες που συνυπάρχουν με τα δέντρα) και οι Γίγαντες: όσες στάλες απ’ το αίμα του έπεσαν, τις μάζεψε η Γαία και με το πέρασμα του χρόνου γεννήθηκαν οι κρατερές Ερινύες, οι μεγάλοι Γίγαντες οι λαμπροαρματωμένοι, που κρατούν στα χέρια τους μακριά κοντάρια κι οι Νύμφες που τις αποκαλούν Μελίες στην απέραντη Γη (Ησ.Θεογ. 184-187) [1]

Σύμφωνα με τον δεύτερο συγγραφέα, τον μυθογράφο Απολλόδωρο, η Γαία γέννησε τους Γίγαντες και τους παρακίνησε σε σύγκρουση με τον Δία και τους άλλους θεούς της γενιάς του, για να τους εκδικηθεί για την τιμωρία που επιφύλαξαν στους γιους της, τους Τιτάνες, που ο Δίας έριξε στα Τάρταρα.

Όπως όλοι οι Γίγαντες έτσι και ο Ευρυμέδοντας, αν και είχε θεϊκή καταγωγή, είχε μορφή ανθρώπου, ήταν όμως τεράστιος και ανίκητος, φοβερός στην όψη, με πυκνά, πλούσια και μακριά μαλλιά και γένια και με λέπια φιδιού στα πόδια (Απολλόδ. 1.7.1.)· λεγόταν ακόμη ότι είχε φίδια στα μαλλιά και στα γένια.

Ζωή και θάνατος

Ο Ευρυμέδοντας, ο βασιλιάς των Γιγάντων, χάθηκε από το χέρι του ίδιου του Δία. Γι’ αυτόν λεγόταν ότι είχε βιάσει την ανήλικη Ήρα, ή όταν ο ίδιος ήταν παιδί. Έτσι έγινε πατέρας του Προμηθέα, ο οποίος πλήρωσε αργότερα το ατόπημα του πατέρα του, καθώς δεν ήταν αρκετό στον Δία να σκοτώσει τον Ευρυμέδοντα· εκδικήθηκε και τον γιο δένοντάς τον στον Καύκασο [2]. Ο Ευρυμέδοντας είχε αποκτήσει και μια κόρη, την Περίβοια, με την οποία ενώθηκε ο Ποσειδώνας. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Ναυσίθοος, πατέρας του Αλκίνοου, του βασιλιά των Φαιάκων, και παππούς της Ναυσικάς (Όμ., Οδ. η 57-62δεσμός).

Γενικά για τη Γιγαντομαχία βλ. Γίγαντες.


Σχετικά λήμματα

ΓΙΓΑΝΤΕΣ, ΕΡΙΝΥΕΣ, ΗΡΑ, ΝΥΜΦΕΣ, ΠΕΡΙΒΟΙΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣδεσμός
1. Από την ίδια πράξη αποκοπής -από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού που έπεσαν στη θάλασσα- γεννήθηκε η Αφροδίτη, η γεννημένη από τα κύματα ή από το σπέρμα του θεού.

2. Στην τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου η αιτία της τιμωρίας του Τιτάνα από τον Δία ήταν η φιλάνρωπη στάση του να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη δώσει στους ανθρώπους για να σώσει το γένος τους.